2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Első lépések az új rendszeren

Első lépések az új rendszeren

Elvileg a billentyűzetet és a monitort már nem is kellene a szerveren hagyni, de én mégis rajta hagytam egyelőre a biztonság kedvéért, illetve eleinte a rendszert hordozó pendrive okozta indítási problémák miatt is (nálatok remélhetőleg nem lesz ilyen). Itt jön a Windows felhasználóknak az első sokk. Sehol egy csilli-villi felhasználói felület, hanem a DOS-os időket idéző fekete terminálon pislog a kurzor.

Az Ubuntu szerver nem tartalmaz szokványos (grafikus) felhasználói felületet, hanem csak szövegeset, ún. terminált. Az első akció nem nehéz, csak be kell jelentkezni! A login as: után kell beírni a felhasználói nevet amit telepítésnél megadtunk (fejben vagy papíron kell lennie!), Enterrel nyugtázni, majd picit várni és amikor kéri, a jelszót, akkor a jelszót is amit megadtunk a telepítésnél beírjuk. A jelszó begépelésénél nem fogjuk látni a karaktereket, még csillagok sem lesznek, tehát oda kell figyelni, majd Enter.

Ekkor már történni fog valami, a gép kiír pár infót, főleg azt, hogy frissítések érhetőek el.

Így néz ki mikor már frissítve van a rendszer (aki először jelentkezik be, annak lesz még egy sor)

A frissítéseket a következő parancsok beírásával telepíthetjük, (nehogy azonnal begépeljétek, alul lesz egy kis magyarázat!) A parancssorok mindig ilyen stílusúak lesznek, mint alant:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo reboot

A fenti parancsokhoz jön egy kis gyorstalpaló az ikonokhoz és Windows Update-hez szokott embereknek. A parancsok elején a "sudo" kifejezés kell ahhoz, hogy a jogosultságokat igénylő parancsok végbemenjenek, ilyen pl. az update is. Van pár olyan is, ami nem kéri ezt, többnyire azok, amik nem végeznek műveletet, vagy nem nyúlnak hozzá a rendszerhez, hanem csak információt szolgáltatnak. A parancsokat soronként kell beírni, majd Enterrel nyugtázni (ha nem fér ki egy sorba, itt a weboldalon majd megírom, hol a parancs vége, de ti folytonosan írjátok be).

Nagyon oda kell figyelni a gépelési hibákra, mert lehet emiatt, vagy az elfelejtett sudo miatt nem fog lefutni egy adott program! Itt nem lesz animált egérkurzor ami jelezné, hogy tölt a gép, hanem majd csak az, hogy villog a kurzor a felhasználóinév@szervernév:~$ után. Ezért kérlek benneteket, hogy mindig várjatok türelmesen!

Az első parancs (az update-tel) újra beolvassa csomagokat, ez eltart egy darabig. Persze mielőtt kivitelezné, kérni fogja a jelszót még egyszer, ugyancsak nem mutatva a karaktereket. A Linux már csak ilyen jelszó/biztonságmániás, de egy darabig nem kéri újra, ha folyamatosan foglalkoznak vele. Ez MS termékfelhasználóknak talán elsőre kényelmetlen lehet, de ennél a rendszernél meg fogja szokni az ember. A dist-upgrade telepíti a friss csomagokat és a tőle függő dolgokat. A reboot pedig újraindítja a szervert. Az első újraindítás helyett a kikapcsolást ajánlanám. Parancsa a következő:

sudo shutdown -h now

Kikapcsolt állapotban lesz alkalmunk lehúzni a telepítő pendrive-ot. A kikapcsolásnál hallani fogjuk, hogy a rendszer szépen egymás után kapcsolja ki a merevlemezeket. (Nekem még nem volt több belső merevlemezes rendszerem, ezért ez nekem egy kellemes újdonság).

Eddigre gondolom mindenkinek elege lett a szervernél való gépelésből. Akkor itt az ideje a távelérésnek és Copy/Paste-nek! Erre való a PuTTY program (letöltés itt a felső For Windows on Intel X86, putty.exe kell nekünk), mielőtt nekiveselkedtek a használatának érdemes egy picit elidőzni a beállításaival, később sok időt spórol meg és kényelmesebb lesz a használata (elég egyszer begépelni a kiosztott statikus IP-t).

Fentebb írtam, hogy érdemes angol nyelvet kiválasztani az Ubuntu szerver telepítéséhez: én akárhogy is próbáltam, nem sikerült úgy beállítani a PuTTY-ot, hogy lássam az ékezetes karaktereket XP alatt a terminálban. Az első bejelentkezésnél el kell fogadni az SSH kulcs registryben való tárolását. Ezután ugyanaz a terminál ablak fogad, mint ami a szervernél volt a képernyő (login as:). Tehát itt az ideje ismételten bejelentkezni. Felhasználói név, Enter, türelem, jelszó, Enter.

Elvileg a frissítéseknél minden telepítve van. A PuTTY-ba a valahonnan kimásolt parancsokat a PuTTY ablakában egy egyszerű jobb klikkel tudjuk beilleszteni (elég kényelmes megoldás és hamar megszokható, nem kell a Ctrl+V), a PuTTY-ba eddig beírt parancsokat pedig a fel/le billentyűkkel a billentyűzeten váltogathatjuk. A PuTTY ablakból is másolhatunk, elég kijelölni a szöveget és máris a vágólapra kerül az (nem kell Ctrl+C vagy más). A PuTTY-ban nem tudunk egérrel navigálni, csak a nyilakkal.

Grafikus felhasználói felület

Neki is állhatunk egy felhasználói felület telepítésének, mert aki nem ezzel foglalkozik nap, mint nap, hamar elfelejtheti a parancsokat. Ez a felület nem lesz más, mint a Webmin (dokumentáció és sok-sok hasznos tanács itt. (Huhh, ez tényleg nagyon jó oldal, kár, hogy azután találtam meg, miután mindent magam összeszedtem, és ezen írással már félig kész voltam...))

Webmin telepítési parancsok: (a szürke dőlt betűk az én megjegyzéseim, azokat nem kell kimásolni vagy beírni! Remélem olvasható és érthető lesz a cikk)

sudo apt-get install libapt-pkg-perl libnet-ssleay-perl libauthen-pam-perl
libio-pty-perl apt-show-versions
(Egyben kell az egész parancs! Ezért másoljátok át egy köztes helyre egészben, és ne egyből a PuTTY-ba! A sor telepít pár szükséges könyvtárat a Webminhez)
cd ~ (Visszalép a gyökérkönyvtárba.)
wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.590_all.deb (Leszedi a legfrissebb, 1.590 Webmint becsomagolva.)
sudo dpkg -i webmin*.deb (Kicsomagol és telepít.)
sudo reboot (A korábban már megismert újraindítás.)

Ezután elvileg már nem lesz szükség több újraindításra. A Webmint a következő úton érjük el: a kedvenc böngészőnkbe begépeljük a https://szerveripcím:10000 címet. A "https" fontos! A szerveripcím helyett lehet a szerver nevét (amit az szerver installálásnál megadtunk, pl.: https://servubu01:10000) is használni, de a 10000-es port mindenképp kell.

A felület ehhez kell, hogy hasonlítson:

Itt jól látszik, hogy milyen praktikus ez a rendszer. Foglal kb. 350 MB-ot, és mégis meg fogjuk látni mennyi mindenre képes, később lehet, hogy eléri majd az 500 MB-ot is!

A továbbiakban a PuTTY-ot és a Webmint párhuzamosan fogjuk használni. Ezért amikor valami parancssort írok, azt a PuTTY ablakába kell beilleszteni vagy beírni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.