2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sulinetes évek - Celeron, Athlon XP vagy Pentium 4

Sulinet 2003-2005. Van, aki magának az aranykornak mondja, és van, aki szerint a legsötétebb rémálom.

[ ÚJ TESZT ]

Összefoglalás, vélemény

A tesztek után a grafikonokat készítgetve azon gondolkoztam, hogy melyik összeállítás tetszett a legjobban. Aztán rájöttem, hogy mai fejjel mennyivel objektívebben tudnék választani. Az biztos, hogy amikor a Sulinetes idők tomboltak már egész sok teszt oldal elérhető volt, de nem láthattuk, hogy mit hoz a jövő és akkoriban sokkal gyorsabban jöttek a hardverek újabb generációi.

Fogyasztás

A fogyasztásra a "jó minőségű" táp és a Pentium 4-ekről elterjedt forrófejűség miatt nagyon kíváncsi voltam. A lényeg a teljes terhelés mellett mért fogyasztás, ami meglepően kedvező volt. A 300W-osnak mondott Codegen simán megbirkózott a feladattal. A Willamette Celeron fogyasztása a teljesítményéhez képest eléggé elszállt. A Northwood származékok nagyjából azonos fogyasztás mellett sokkal gyorsabbak. Az Athlon XP a Pentiummal egy szinten mozog fogyasztásban.

Összefoglalás

Az eredeti témát két módon tudnám összefoglalni. A teljesítmény és az ár/érték alapján.

Az első a nyers erő. Ebben tuning nélkül leginkább az Athlon XP dominált. Nem mindenben, de talán Ő volt a leginkább kiegyensúlyozott. A tuningolt eredmények természetesen felborítják a sorrendet, mert mind a Northwood P4 és Celeron is jobban tuningolható (+50%), mint az XP (+30%). Platformonként végignézve a versenyzőket a következő kép alakult ki bennem:

- A Celeronok, amik az akkori gépek tömegét adták, gyengék. A Willamette tuning potenciálja nem elég ahhoz, hogy az alap órajeles XP-t meg tudja verni. A Northwood alap órajelen még a tuningolt Willametnél is gyengébb. 3GHz-en járatva már tud valamit, de még ilyenkor sem meggyőző. Internetezéshez, szövegszerkesztéshez persze bármelyik elégséges volt még IGP-vel is, de játékokhoz nem volt jó választás.
- Az Athlon XP alap órajelen átlagban a legjobb választás. A legolcsóbb lapban is tuningolható, igaz nagyon limitáltan. Az olcsó Asusban pedig stabilan futott 2GHz-en. Nekem ez az utóbbi beállítás nagyon szimpatikus volt még akkor is, ha a játékokban nem sikerül élre kerülnie.
- Az Pentium 1.6A érdekes darab. Gyári órajelen nem az igazi. Tuningolva viszont főként játékokban nagyon ütős. Szerintem az Intelnél direkt a tuningosokra gondolva dobták piacra.

Ha az ár/érték arányt nézem, akkor a képzeletbeli sorrend nem változik, csak a különbségek nőnek:

- Celeront venni vétek volt az azonos árú XP mellett, hacsak nem valami olyan szoftvert akart valaki használni, ami SSE2-re volt optimalizálva, de ez 10 százaléka sem lehetett a vásárlóknak.
- A Pentium drága volt, de játékokban verhetetlen. Az 1.6A viszonylag megfizethetőnek bizonyult és tuninggal már eleget ugrott a teljesítménye, hogy megfontolandó vétel legyen.
- Az XP a közép út az ár és a teljesítmény között. Volt nála gyorsabb a piacon, de az alsó árkategóriában gyorsabb volt a konkurenciánál.

Vélemény

Az összefoglalásban már le is írtam azt, hogy mi volt az első benyomásom és bizony az AMD felé hajlik a döntésem. De a cikk nem 3 processzorról, hanem a sulinetes korszakról szól és a tömeges olcsó gépekről. Visszautalnék az írás elejére. A legtöbb eladott Sulinetes gép jellemzően lassú Celeron - IGP párosból állt. Ennek az oka nem csak az ár volt, mert ugyanannyiért gyorsabb Athlonokból lehetett válogatni. Szerintem több oka is volt ennek:

- Az Intel nagyon tolta a pénzt az eladásokba. Ezt hívhatjuk polc pénznek, vesztegetésnek, vagy aminek akarjátok.
- Az AMD-nek volt két szeplője (lesarkazás, hővédelem) amire rá lehetett játszani. De az utóbbi tényleg jól jöhetett, mert egy Celeron legtöbb esetben csak belassul, ha a hűtője teli van kosszal, nem elfüstöl.
- A vevők P4-et akartak, az eladók ezért "Pentium 4 Celeront" adtak el nekik

A lényeg az, hogy egybe szerelt gépből elég sokat adtak el és így akkoriban sokan jutottak számítógéphez, internethez. Egy lassú számítógép vagy internet is jobb volt, mint a nem létező. Azt hiszem, hogy nem így gondolták a törvény alkotók, de ez jöt ki belőle és ha magyarosan kicsit savanyú is lett, de szerintem előrébb vitte a fejlődést.

Summa summarum én ugyan XP-re szavaznék, de nem hirdetek győztest, mert ma már úgyis értelmetlen. Inkább adnék pár tippet, mert ha valaki retró gépet épít Socket A vagy 478 alapon, akkor turkálhat a kínálatban. Socket A-ból egy alacsony órajelű Thoroughbred vagy még inkább Barton tuningolását ajánlom. 478-as alapon egy Hyperthreadinges Northwood C-vel tenném ugyanezt. Az is megoldás persze, ha a gyárilag leggyorsabb processzort választja az ember, de abban hol van az élvezet? Videokártyából egy 9800-as ATI vagy FX5900-at raknék a gépbe 2x 512MB memória mellé. Esetleg még meg lehet próbálkozni egy 6800-al is, de az már inkább illik a 939-775 pároshoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pentium 4 1.3GHz

    Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.