2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes.

[ ÚJ TESZT ]

Windows használat

Próbaképpen mindenképp szerettem volna a Windowst is használni a gépen, viszont én nem a belső tárolóra, inkább egy SD kártyára raktam a rendszert.
Érdemes jó minőségű, gyorsabb kártyát választani. Elsőként egy régebbi, 64 GB-os Samsung Evo Plus-szal próbálkoztam (U3-as, még a piros-fehér színű), de ez nem volt megfelelő, nagyon lassan töltött be, és használat közben is eléggé akadozott. Így vásároltam egy újabb, Samsung Evo Plus 128 GB-ot, (ez már U3, A2 V30-as sebességi adatokkal rendelkezik). Erre telepítve már teljesen más volt a gép, viszonylag gyorsan betölt (~40-45mp, bekapcsoló gomb nyomásától), és simán, akadás nélkül használható.

Telepítés

Telepítés menete semmilyen extrát nem igényel, MS oldaláról letöltjük a megfelelő .iso fájlt, azt Rufus segítségével az SD kártyára írjuk. Itt kell arra figyelni, hogy Windows to Go telepítést válasszunk, így fogja magát a rendszert telepíteni rá.

Rufus

Ha végzett, mehet a kártya Deckbe. A gépen szerencsére ugyanúgy van boot menü, mint egy sima asztali gépen, ezt úgy tudjuk elérni, hogy a hangerő lefele + bekapcsoló gombot nyomjuk megy egyszerre. Ekkor betölt a boot menü, itt kiválasztjuk az SD kártyát / Windows Boot Manager-t, és már tölt is be a szokásos Windows telepítői felület. A telepítési procedúrát állított módban kell végig nyomkodni, mivel ez az alapértelmezett, de ha települt a Windows, a beállításokban már ki tudjuk választani a fektetett módot.

Ha sikerült végig zongorázni a telepítőt, akkor már csak a driverek vannak hátra, amit a Valve közvetlenül is elérhetővé tett a géphez, ezeket innen tudjuk letölteni: [link]

Itt megkapjuk az instrukciókat is, ha azok szerint feltelepítjük, akkor a gép minden funkciója gond nélkül fog menni Windows alatt is, beleértve a hangot, bluetooth-ot, wifi-t (100Mbit/s nettel 12-13MB/s körüli volt a letöltési sebesség), hangerőgombok, stb… Valamilyen úton-módon a kontroller gombokat is működésre lehet bírni, de ezzel nekem nem volt kedvem foglalkozni, illetve a Windows amúgy is billentyűzet + egér kombóval komfortos használni.

Innentől használatra kész, kvázi egy mini asztali gépként tudjuk használni, böngészni, videózni is kényelmesen lehet rajta. Próbaképpen gyorsan felraktam a CS:GO-t itt is (ez jött le leggyorsabban), hogy megtudjam mennyire játszható, és nagyjából azt a szintet hozta, mintha a gyári felületen játszanánk.
A ventilátornak netezés és alapdolgok alatt is van egy kis alapzaja, játék alatt kicsit komolyabb, nagyjából úgy kell elképzelni, mintha egy laptopot használnánk. Szintén ki van jelezve az akkumulátor is, ez egy kis netezés és videónézés után 80%-os töltöttségen még 2 óra 45 percet jelzett lemerülésig, energiatakarékos mód nélkül. Ami még egy jó kis funkció, amennyiben kikapcsoljuk a gépet, majd újra be, akkor az a rendszer fog indulni, amit utoljára használtunk, jelen esetben a Windows.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.