2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes.

[ ÚJ TESZT ]

Egyéb, hasznos információk, kiegészítők

Így a végére még néhány apróbb információt írnék, amik hasznosak lehetnek a gép használatához, vagy kisebb problémák, amikre találtam megoldást.

- microSD kártya: Memóriakártyából érdemes a gyorsabbak közül válogatni, pl a fentebb említett Samsung Evo Plus szinte mindenre megfelelő, és elég jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Játékok futtatására már a régebbi, 64GB Evo Plus kártyám is megfelelő volt, de pl. a Windowshoz már kevésnek bizonyult. A gépen lévő memóriakártya hely szerencsére úgynevezett „hot-swap”-os, vagyis nem kell kikapcsolni a gépet ahhoz, hogy a kártyát kicseréljük. Ami fontos, hogyha játékokat telepítenénk rá, először a beállításokban formázni kell a kártyát, utána fogja látni a rendszer és kínálja fel telepítési opcióként.

- Gyorsgombok: A gépen több gyorsgomb is van, melyek különböző funkciókat aktiválnak, ilyen például a Steam+X gomb megnyomására előugró billentyűzet. Ha ezeket szeretnénk megtekinteni, akkor hosszan nyomjuk meg a Steam gombot.

- Alvó mód: A Deck tud természetesen egy alvó módot is, amelyet a bekapcsológomb rövid megnyomásával érhetünk el. Ekkor a gép nem kapcsol ki teljesen, hanem megőrzi azt az állást, ahol akár egy játékot abbahagytunk, és később pontosan ugyanonnan folytathatjuk. Ebben az állapotban nagyjából ~10%-ot veszít a töltöttségéből egy nap leforgása alatt.

- Ventilátor: Alapból nincs nagyon hangja, játék alatt, főleg, ha szabadjára engedjük a teljesítményt, fel tud zúgni, alapvetően arra kell számítani, amit a Windows esetében is elmondtam, legjobban egy laptop hűtőre hasonlít a hangja.

- Magyarítások: A képeken valószínűleg észrevettétek, hogy több játék is magyarul van, ugyanis szerencsére a magyarítások telepítése is megoldható, bár némelyik azért kicsit trükkös. A legtöbb esetében a telepítőt elindítva, ha meg tudjuk neki adni a játék könyvtárát, akkor a szokásos módszerekkel, Steamhez adva és indítva gond nélkül tudja telepíteni. Ha nem tudjuk megadni valamiért, akkor telepítsük fel egy üres mappába, és a telepített fájlokat másoljuk be a játék könyvtárába. Ha ez sem megy, akkor valahogyan a fájlokat kell megszerezni és bemásolni, ez nálam egyedül a Tomb Raider esetében fordult elő, de az egyik fordító itt fórumon is aktív tag, és néhány üzenet után megkaptam a szükséges fájlokat (innen is nagyon köszönöm a segítségét).

Kiegészítők:

A géphez számos hasznos kiegészítőt lehet venni is, többek között gyárit is, számomra leginkább 3 félére volt szükség. Ebből az egyik egy Type-C hub (szerencsére van itthon), mivel a gépen egy darab Type-C port árválkodik, mindenképp szükséges, ha külső kijelzőt, vagy bármilyen egyéb eszközt szeretnénk csatlakoztatni a géphez.

A másik kettő inkább kényelmi/praktikum funkciót lát el, és ezekből is lehet találni többfélét is. Ezek mindegyike 3D nyomtatással készült, az egyik egy állvány, hogy asztalon is kényelmesen lehessen használni, ha egér + billentyűzettel használom, a másik pedig egy a tok aljába rakható kiegészítő, amire szépen fel lehet tekerni a töltőt. További 3D nyomtatott cuccok a géphez: [link]

Töltő nélkül

Töltővel

Ezek közül az állványt és a Type-C hub-ot akár kombózni is lehet, ugyanis megjelent időközben a gyári dokkolója is a gépnek, melyet ugyanúgy a Valve-től tudunk megvásárolni. Ezentúl a másik gyakori versenyző a dokkolók között a JSAUX, ami azért jóval olcsóbb, és egész jók a tapasztalatok róla.

Állvány

Összegzés

Én alapvetően nem vagyok nagy konzolos, pláne nem szoktam kézi konzolokon játszani (mint pl.: a Switch), de ez a gép szerintem elég meggyőző, nagyon jól használhatóan lett megalkotva, és számomra nehéz belekötni. Nem csak egy céleszköz, amit játékra lehet használni, így nem is kézikonzolként, hanem egy hordozható PC-ként lehet definiálni, amin lehet egyszerűen játszani, de ha szükséges egy Bluetooth billentyűzet + egér kombóval gépként is lehet használni. Röviden egy elég univerzális, sok mindenre használható kis gép, viszont semmiképp se az jöjjön le a cikkből, hogy csak mókolgatásokkal lehet használni, mert ez egyáltalán nincs így, de egy kevés utánaolvasással, sok mindent ki lehet hozni belőle, és nem kell feltétlenül nagy szakértőnek lenni szoftver/hardver területén.

A használat során talán a legnagyobb negatívum, amit tapasztaltam, az a súlya. Egy hosszabb játék után azért érezhetően megfárad az ember keze a gép tartásában, szóval ezt érdemes figyelembe venni (összehasonlításképpen, egy Nintendo Switch kevesebb, mint fele ilyen nehéz). Ezentúl az egyetlen hiányosság számomra, hogy egy USB-A port szerintem elfért volna a gépen, akár pendrivenak, vagy egérnek, de egy Type-C adapterrel ez könnyedén orvosolható.

És zárásként a legfontosabb, hogy ezt a gépet semmiképp nem érdemes ahhoz hasonlítani, hogy asztali gépen hogyan futnak a játékok, egyszerűen nem egy kategória a kettő. 😊
Amennyiben ezeket a sorokat olvasod, az azt jelenti, hogy a cikk végére értél, így köszönöm megtisztelő figyelmedet. Építő jellegű kritikákat a kommentszekcióban szívesen fogadok, de a parttalan vitákat mellőzzük, ha kérhetem.

- SyMbioTe

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.