2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes.

[ ÚJ TESZT ]

Steam Deck, mint koca játékos

Kezdjük akkor sorban azzal a verzióval, amikor semmit nem módosítgatok a gépen, maximum az egyszerűbb beállításokat elvégzem, de amúgy csak a saját Steames játékaimat telepítem, és ezeket használom. Nem meglepő módon ez elég korrektül működik. A gépen elérünk minden olyan játékot, amely megvan a Steam fiókunkon, és ha be van kapcsolva a felhő mentés, akkor ugyanott tudjuk folytatni, ahol gépen abbahagytuk a szórakozást. Ha átlépünk a könyvtár menüpontra, akkor ott a fejlesztők annyival segítenek minket, hogy kreáltak egy külön menüpontot azon játékok közös halmazának, melyek a Deck-re is optimalizálva vannak és rendelkezünk a szoftverrel. Ezt a részt, abban az esetben, ha magyarul használjuk, „Decken remek” névvel látták el és egy zöld pipával jelzi a játék adatlapján eme tulajdonságot. Ezentúl még háromféle jelölés lehet.

Ikonok

- Áthúzott, szürke kör (várakozni tilos tábla, csak szürke színnel :D): A Steam Deck-en egyátalán nem támogatott játék. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a Valve nem verifikálta a játékot Deck-re, és nincs garantálva, hogy hogyan fog futni.
- Kérdőjel szaggatott körbe zárva: Nincs információ a kompatibilitásról.
- Sárga alapon "i" betű: Megy a játék a gépen, viszont anomáliák lehetnek, vagy a beállításokat kicsit optimalizálni kell. Ebben az esetben telepítés előtt a gép kiírja nekünk, hogy mi az amiben probléma merülhet fel (pl.: túl kicsi lesz a szöveg)

Én ebből a „Decken remek” játékok közül egy Metro Exodus-t választottam ki elsőként. Ezentúl letöltöttem a még jónéhány játékot, melyeket az oldal alján listázok ki. Ezek már vegyesen olyan játékok melyek vagy nem támogatottak, vagy csak részben támogatott kategóriába esnek.

ProtonDB

Itt említenék meg egy hasznos weboldalt, ez pedig a Protondb. Ez az oldal egy nagyon jó támasz, hogyha tudni szeretnénk, hogy az általunk birtokolt / kinézett játékok hogyan is fognak viselkedni a készüléken. Az oldalon több ezer játék van már összegyűjtve, és osztályozva, hogy milyen teljesítményt várhatunk el majd a gépünkön.

Tesztelés menete, beállítások

Elöljáróban a tesztelési módszerről: Kétféle beállítási móddal teszteltem a játékokat, egy kicsit akkumulátor kímélőbb móddal, visszavéve a teljesítményt, és FPS korlátot bevezetni, valamint egy, amolyan mindent bele üzemmóddal, amikor semmilyen korlátozást nem adtam a gépnek a teljesítmény szempontjából. Ezeket a beállításokat az alábbiakban láthatjátok:

Saját beállítások

Saját beállítások

És akkor a tesztelt játékok listája:

- Counter Strike: Global Offensive (2012, FPS)
- F1 2018 (2018, verseny, SD kártyáról futtatva)
- Need for Speed Heat (2019, verseny)
- Dirt Rally 2.0 (2019, verseny)
- Call of Duty WWII (2017, FPS)
- Metro Exodus (2019, FPS)
- Shadow of the Tomb Raider (2018, TPS akció-kaland)
- Test Drive Unlimited (2007, nyílt világú verseny)
- Need for Speed Most Wanted (2005, nyílt világú verseny)
- Far Cry 6 (2021, FPS, Ubisoft Connectből)
- Medal of Honor Allied Assault (2002, FPS, GOG Galaxy-ból)

A legutolsót inkább érdekességképpen tettem be, plusz amiatt, hogy ki tudjam próbálni a GOG launchert is. A pontos számokról diagramokat sajnos nem tudtam készíteni, mivel külső programot nem tudok használni, így legtöbbször a beépített benchmarkot használtam, ahol pedig ez sem volt kéznél, ott játék közbe próbáltam figyelni az FPS számokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.