2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Soligor 2 az 1-ben fotós táska

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Praktikus univerzális táska a Soligortól

[ ÚJ TESZT ]

Mostanság gondolkoztam egy nekem megfelelő, univerzális táskáról. Elvárásaim a következők voltak: lehessen használni hátizsákként, ami túrákon jön igazán jól, és lehessen használni válltáskaként vagy övtáskaként. Persze a válltáska a fontosabb számomra, én azt használnám gyakrabban. Méretben nem volt túl nagy elvárásom, férjen el benne egy tükörreflexes váz, 2-3 objektív, 1 vaku, és esetleg külön rekeszekben egyéb tartozékok, például szűrők, vázsapka, kártyaolvasó. Hátizsákként használva férjen el egy kis elemózsia, fél literes palack, esetleg vékonyabb pulóver, és természetesen legyenek ezek elzárva a felszereléstől.
És mindezek mellett ne nézzen ki bugyután, és aránylag jó minőségű legyen az árát figyelembe véve.

Keresgéltem, csak válltáskát és csak hátizsákot is néztem, de valahogy mindig arra jutottam, hogy nekem kettő kell egyszerre, persze nem két darab külön megvéve.
Először valami nagyobb márkát akartam, és azon belül néztem modelleket. Egyedül a Lowepro-nál találtam megfelelőt, az Orion AW-t. Nagyon jónak tűnt az internetes képek alapján, csak az ára borsos. Legtöbb helyen 35-40 ezer Ft körül mozog. De én eldöntöttem hogy nekem ilyen kell.

Igen ám, de egy helyi boltban találtam egy egész jó alternatívát, kevés kompromisszummal. Ez volt a Soligor univerzális modellje. Válltáska és hátizsák egyben, kedvező árral, és nekem megfelelő minőséggel, és tulajdonságokkal. Legtöbb helyen 16-17ezer Ft, de nekem úgy tűnik szerencsém volt, mert a helyi üzletben bár 16400Ft volt ráírva, mégis 13600Ft-ba került.
Szerintem nem nagyon kell bemutatnom a Soligor márkát annak, aki foglalkozik fotós dolgokkal. Legtöbb esetben hasonló véleményeket hallok róluk, mint mondjuk a Hama termékeiről. Kedvező árak, de nem a legjobb minőség. Nos, véleményem szerint ez nem teljesen van így, mert valóban olcsóbb dolgokat kreálnak, de nem mondhatni, hogy rossz minőségben, mondom ezt úgy, hogy már használtam ezelőtt is Soligor táskát, és állványom is van Soligorból, sőt még polárszűrőm is, és bizony vannak elég jól eltalált cuccaik. Pont ilyen eltalált az általam vásárolt táska.

A táska adatai:

Anyaga: vízálló Cordura Nylon
Övre rakható
Tartozék vállszíj
Változtatható belső tér
Belső méretek: (fotós felszerelés részére) 28x17x15cm
Belső méretek: (hátizsák rész) 28x18x30cm

A megadott méretek mind a gyári adatok, de megmértem, és valóban annyi, amennyi fel van tüntetve.

Lássuk a táskát:

Összecsukva egy teljesen átlagos fotós válltáskának néz ki. A hátizsák rész a táska tetején kialakított zsebben található. Nagyon jól bele lehet hajtogatni, az egész kb. 8 centi vastag „párnává” alakítható, ami összecsukott állapotban még jobban is védi a felszerelést felülről mint az egy rétegnyi polifoam. A táska tetején hord-fül található.
A táska elején egy cipzáras zseb van, elég nagyméretű, kényelmesen elfér benne néhány szűrő, iratok, kártyaolvasó és egyéb apróságok. A táska két oldalán gumírozott hálós rekeszek vannak, én ebben tartom a kisméretű körte pumpám, és az állványom egy tartozékát. Itt található továbbá a vállpánt rögzítésére való „fülek”. A táska hátulján egy szintén cipzáras szűk zseb van kialakítva, ahova egy-két papír fér el, én itt egy kis pausz papírt tartok és egy fehér lapot. A hátsó részen van egy csatos deréköv is, ami válltáskaként és hátizsákként való használat esetén is sok stabilitást ad, és nem dobálódik a táska, de ha leszedjük a vállpántot, akkor akár még övtáskaként is használható, persze kicsit kényelmetlenebbül.
Hátul vannak továbbá a hátizsák pántjainak rögzítésére való „fülek”.
A felszerelés hozzáféréséhez egy csatot és egy cipzárt kell kioldani, és a táska felső részét magunk felé nyitni.

Hátizsák:

Nem nehéz átalakítani a táskát. Csak a felső zseb cipzárjait kell oldani, a fedelet kinyitni, és a hátizsák rész már ki is hajtogatható. Kihajtogatás után csak be kell csatolni a két pántot a helyükre, a táska felső zsebének tetejét pedig be kell dugni az erre kialakított helyre és kész is. Természetesen célszerű az eddigi válltáska vállpántját lecsatolni. Összecsomagolni szintén nem bonyolult, nagyon jól adja magát a hajtogatás, hamar megy a dolog.
A hátizsák rész nem tartalmaz sok extrát, egy nagyobb zseb és egy kisebb található rajta, mind kettő cipzáras. Két oldalán pedig szintén gumírozott hálós zsebek vannak, ide akár egy fél literes palackot is tehetünk, és egy extra csatos pánttal rögzíthetjük.
A hátizsák pántjai párnázottak, de viszonylag keskenyek, hogy könnyen hajtogathatóak legyenek, de egyáltalán nem kényelmetlenek.
A hátizsák nem tartalmaz polifoam bélést, csak egy réteget a táska külső anyagából, ezért nem a törékeny felszerelés tárolására kell használni. A hátizsák hát felőli része kapott egy szivacsos légáteresztő réteget, ami bár nem valami vastag, de még mindig kényelmes.
Hozzátenném, hogy a felső rész nem tűnik olyan erősnek, mint az alsó rész, de lehet ennek csak az az oka, hogy nem merevített. De amire ki van találva, arra bőségesen megfelelő így is, és mivel én legtöbbet úgy is összecsukva fogom használni a táskát, ezért nem fogom nagyon strapálni, éppen ezért nem is zavar, hogy kicsivel gyengébb talán.
A táska nyitott állapotában is található felül egy hord-fül.

A táska belseje:

Belül szabadon alakítható tépőzáras rekeszek találhatók, amik már gyárilag is elég logikusan vannak elrendezve. Ekkor úgy néz ki a dolog, hogy elfér két darab lefelé néző tükrös gép kisebb objektívvel felszerelve, és középen két objektív vagy vaku.
A táska felső részében található továbbá egy cipzáros vékony hálós zseb, ahol én törlőkendőt és memória kártyát tartok.
A táska első zsebében is található egy belső cipzáras hálós zseb.

Anyagminőség, varrások:

A külső anyag egy úgynevezett Cordura Nylon, ami vízálló. Ez elég erősnek tűnik, megtapogatva abszolút pozitív hatást kelt, és valóban nagyon jó. Bár nem nagyon próbáltam a vízállóságot, de el tudom képzelni, hogy nem tökéletesen vízálló, lehet, hogy inkább csak a vízcseppeket lepergeti, és azért nem ázik át egyhamar. Viszont tapasztalatból mondom, hogy egy régebbi apró Soligor táskámmal gyalogoltam már kilométereket szakadó esőben, amely szintén ilyen anyagból volt, és a táska kívülről csupa víz volt, de belül a gépnél a víznek nyoma sem volt.
A bélést feltételezhetően polifoam szivacs alkotja, ez kb. 1cm vastag, ami már megfelelő vastagság.
Ezek így összességükben elég jól védik a felszerelést, nem nagyon lehet probléma velük. A varrások megfelelőek, nincsenek lógó cérnaszálak, ahol szükséges ott többször át van varrva az adott pont. Ezekben a tulajdonságaiban teljesen versenytársa más márkásabb illetve drágább táskáknak.
Egyedül talán a csatokba lehet belekötni, hogy műanyagok. De szerintem nem lesz gond velük, elég vastag, jó minőségű, erős műanyagot használtak. De ha bármi gond lenne velük, semeddig nem tartana leszedni őket, és fém karabinereket tenni a helyükre, akár mindenhova.

Összességében szerintem egy nagyon jó ár/érték arányú táskát sikerült választanom. Úgy gondolom, hogy egyes márkásabb modellek esetén leginkább a nevet kell megfizetni, mert anyagminőségben és praktikumban nem olyan nagy a különbség, mint amit az árkülönbözet indokolna. Mindezt úgy merem kijelenteni, hogy nagyon sok táskát végigtapogattam, mielőtt vásároltam.

Bármilyen észrevételt szívesen fogadok!

Üdvözlettel,
Gergő / Frigetrus

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.