2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Socket939 Vs. AM2 CPU-k tesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostani tesztemben arra kerestem a választ, hogy a Socket939-es processzorok teljesítményben mennyire...

[ ÚJ TESZT ]

3Dmarkok-ok, játékok

3Dmark2001

Tömörítgetés után a 3Dmarkokat eresztettem a gépekre, elsőként a jó öreg 3Dmark2001-et indítottam

Itt is csak egy hajszállal volt gyorsabb a legifjabb AM2-es CPU, de most is csak egy hajszállal maradt le a 939-es társa. Az 1 magos AMD is szépen tartotta a lépést

A 3Dmark2003 sem maradhat ki:

Itt mind a 3 processzor nagyon hasonló eredményt ért el, nagyon úgy tűnik, hogy VGA limit volt. Ehh, az 1magos 3800+ visszavéve is ki tudja hajtani a HD 3850-et… legalább ebben a programban.

Lássuk, mit mutat a 3Dmark2006:

Összpontszámban a két X2-es teljesen egyformán szerepelt, míg az 1 magos társuk, ahogy kell, úgy maradt le. A processzor pontszám is hasonlókép alakult, az X2-esek hasonlóan kaptak, bár most itt a régebbi, 939-es kapott egy picivel több pontot

Játékok

Természetesen a játékok sem maradhattak ki a tesztemből,
Elsőnek a jó öreg Far Cry játékot futtattam a gépeken, ráadásul most 2 felbontásban is teszteltem, először minimális részletek mellett 800X600as felbontásban, hogy abszolút processzor limitet tudjak szimulálni, utána pedig 1024X768as felbontást állítottam, maximális részletek mellett full élsimítással meg szűréssel, hogy lássam a processzorok mennyire, tudják kihajtani a még máig igen jónak számító, HD 3850-es VGA kártyát.
Először a kisebb felbontású eredmény:

Majd a magasabb felbontás:

Most is szinte fej-fej mellett van a 2 erősebb processzor, egy hajszállal a 939-es CPU jött ki győztesen.

GRID

A tavalyi év egyik legsikeresebb autós játékával is teszteltem a processzorokat, szintén 800X600-as felbontásban alacsony részletesség mellett, majd 1024X768-ban is megnéztem az eredményeket maximális részletesség mellett
Tehát a 800X600-as felbontás:

Majd az 1024X768-as felbontás:

Az eredmény ugyanaz, mint a Far Cry-nál, annyi különbséggel, hogy az 1 magos és a 2 magos processzorok közt nagyobb a különbség, érdekes módon most is egy hajszállal a régebbi X2-es proci jött ki győztesen.

Crysis Warhead

Utolsó játékom a szintén nagy sikernek örvendő Crysis Warhead, amit ugyanúgy mint az előző játékokat, 2 felbontásban is teszteltem, szintén alacsony, és maximális részletességgel, annyi különbséggel, hogy itt az élsimítást inkább nem volt „kedvem” bekapcsolni
Először akkor jöjjön a 800X600-as eredmény:

Majd az 1024X768-as felbontás:

Alacsony felbontásban gyönyörűen repül a játék, még a jó öreg 1 magos Athlonon is, de a nagyobbik felbontásban már mindegyik tesztrendszer elvérzik, a 2 magos processzorokkal szerelt rendszerek még azért úgy, ahogy elboldogultak a játékkal, s szinte teljesen egyforma eredményt produkáltak.

Processzor tesztjeim nem maradhatnak el tuning nélkül, jelen esetben is megnéztem, hogy mennyit mennek a processzorok.

A kis 1magos 3800+ aminek az alap órajele 2400MHz, egészen 2750MHz-ig sikerült emelnem, hogy még stabil is maradjon, ehhez az alap 1,4v feszültséget 1,575v-ig kellett emelnem… Ez fölé hiába állítottam feszültséget a gép még jobban instabil lett, vagy szimplán be sem kapcsolt. Ez a kb. 15%-os túlhajtás elég sovány.

A 4200+ Processzor 2200MHz-es alap órajelét 2850MHz-ig sikerült emelnem stabilan, ehhez 1, 65v feszültség kellett. Ez a bő 25% már szebb eredmény, lehet ment, volna még feljebb is még egy kis plusz feszültség hatására, illetve még erősebb hűtést használva, de most nem az extrém tuning a lényeg

Az AM2-es 4800+ processzor órajele 2500MHz, ezt 3100MHz-ig sikerült emelni 1, 55v-os feszültséggel, sajnos ennél többet az alaplap nem tudott állítani. Ez a bő 20%os eredmény sem a legtöbb, bár kétségkívül vannak ennél gyengébb tuning potenciállal rendelkező processzorok is.

Összegzés, végeredmény

Gyönyörűen kiderült a tesztből, hogy a 2 platform közt nincs lényeges teljesítmény eltérés, ha azonos órajelen mennek a processzorok, sőt van hogy a régebbi platform valamivel jobban is szerepel. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a Brisbane magos AM2-es Processzor cache memóriája valamivel lassabb.
Tehát bátran merem ajánlani, akik 939-es platformmal rendelkeznek, és régebbi 1 magos processzoruk van, s lassan fejleszteni, vagy váltani szeretnének, nem feltétlenül kell komplett alaplap+processzor+memória+ esetleg VGA kártya párost cserélniük, hisz ha egy 939-es 2 magos processzort szereznek alaplapjukba, az még most is szépen megállja a helyét, legalábbis felveszi a modernebb AM2-es társaival a versenyt főleg, ha még egy ennél is erősebb példányt ki tudnak fogni.
Igaz, hogy egy 939-es tokozású 2 magos processzor 20 ezer forint környékén mozog használtan, miközben azonos teljesítményű AM2-es tokozással bíró társa már fele annyiért is megvásárolható, de még mindig olcsóbb a fejlesztés így, mintha az egész gépünket cserélnénk.

Továbbá szeretnék köszönetet mondani Sweet Lou 6 fórumtársamnak, aki az AM2-es rendszerét a szolgálatomra bocsátotta, s engedte mindenféle beteg vágyamat kitölteni rajta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.