2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung S5230 "Star" - saját élmények

Mivel nagy jövő elé nézhet az S5230, így megosztom a tapasztalataimat a telóról

[ ÚJ TESZT ]

Mindenből egy kicsit

Bár nem multimédiás eszköznek szánták, ami majd sárba alázza a többi telefont, azért nincs miért szégyenkeznie multimédia téren. Kamerája elég szerény, 3,2 megapixeles, fény és vaku nélkül. Napsütéses időben tényleg pazar képeket lő, de ha egy éjszakai partin szeretnénk megörökíteni részeg barátunkat, inkább ne az S5230-cal próbáljuk. A szoftver egyébként nagyon kellemes, rengeteg funkcióval bír. Van egy pár keret, sorozatfelvétel, mozaik felvétel, és mosolyra exponálás. Erre külön kíváncsi voltam, hogy autófókusz nélkül is működik-e? Én igen! Ha kivillan az alany foga mosoly közben egyből megcsinálja a képet. Van pár jelenetmód is, mint pl.: Naplemente, éjszaka, sport, portré. Piszkálhatjuk a fehéregyensúlyt is és van időzítő is. Öt féle felbontás közül választhatunk, a legnagyobb felbontás 2048×1536 pixel, de van "szélesvásznú" képméret is (2000×1200 pixel), ami illeszkedik a mobil kijelzőjéhez. Videót maximum 320×240es felbontásban vesz fel.

A képek visszanézése viszonylag gyorsan zajlik. Hála a giroszkópnak automatikusan elfordul a kép, nagyítani is kellemesen tudunk. Ha lusták vagyunk, és nem akarjuk még az ujjunkat se használni lapozáshoz, csak döntsük meg a telefont, a gyorsulásmérő üzembe lép és már pörögnek is a képek. Ez kb. 5 percig élvezetes, utána már elég idegesítő. Az is kicsit szúrja a szemem, hogy nem jegyzi meg a mozaik nézetet a galéria. Ha kilépünk, és vissza, mindig a listást elrendezést tolja az arcunkba.

Zenelejátszója is eléggé felemásra sikerült. Zenéinket előadó, műfaj, album szerint rendezi a telefon, de be lehet még állítani további szűrőket is. Van többféle ismétlési mód és kevert lejátszás is. Albumborítókat is képes megjeleníteni, de ez nem mindig jön össze szegénykémnek. Többféle hangszín van, de sajátot nem csinálhatunk. Csak a gyáriak vannak. A mellékelt füles, mint korábban írtam, elég tré, így aki komolyan az S5230-cal akar zenét hallgatni, annak ajánlok egy 3,5mm-es átalakítós fülhallgatót. Kihangosítva egyébként elég hangos, persze ilyenkor inkább a magas hangok nyernek teret, mélyekre ne nagyon számítsunk.

Videózni is egész jól lehet vele, persze egy 3"-os kijelzőn nem nagy élmény, viszont a vonaton vagy buszon ülve pont megfelelő. Kipróbáltam, hogy megbirkózik-e egy teljes, két órás filmmel, és simán vitte. Persze azt hozzá kell tenni, hogy ilyenkor alaposan belassul a mobil, úgyhogy türelmesen kell bánni vele olyankor.

Az FM rádió elég jól sikerült darab. Bár ez a funkció, amivel nehezen lehet nagyot bukni. Van RDS, tehát kiírja az állomás nevét, sőt még az éppen játszott szám címét is (már ha a csatorna támogatja). Utóbbi nekem eddig csak "az én rádióm"-nál jött össze. Élő adást sajnos nem lehet rögzíteni. Ez nagyon nagy rossz pont, mert még apám S3310-ese is képes erre, pedig az egy fokkal egyszerűbb masina.

Az apróbb dolgok közé tartozik a hangrögzítő, ami max. egy óráig képes felvenni. Van zenefelismerés is. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a Sony Ericssonnál: felvesz egy rövid részletet a zenéből, majd elküldi és válaszban megkapjuk ez előadót és a szám címét.

Játékok terén nagyon siralmas a helyzet, mert csak egyetlen egy játékunk van, a Dobókocka. Ennek aztán tényleg 0 értelme van, aki unatkozik, az rázogathatja! Ja meg ugye ide tartozik a Google Maps is. Megmondom őszintén még nem próbáltam Java játékokat telepíteni rá, de ha rászánom magam, akkor kiegészítem ezt a részt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.