2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Tab 7" (P1000)

Információk a kisebbik Samsung Galaxy Tab-ról általánosan, de kellő alapossággal.

[ ÚJ TESZT ]

Infók, hibajelenségek, vásárlás

2010 utolsó negyedévében jelent meg, hazánkban a T-mobile kezdte el árusítani, majd a megjelenés után nem sokkal Vodafone és a Telenor is elkezdte a készülék árusítását. Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is.

Specifikációk, tartozékok:

Mérete súlya hozza a tabletek megszokott specifikációit: 190 x 120 x 11.98 milliméter és 380 gramm, egy kézben még kényelmesen fogható, miközben a másik kezünkkel "operálhatunk". Anyaghasználata és az összeszerelés minősége tökéletesnek mondható, nagyon jól néz ki és a kezünkbe fogva minőségi érzést ad.

A tablet kijelzője egy 7” TFT-LCD (600x1024), kapacitív érintőkijelző. 512MB RAM és modelltől függően 16 vagy 32GB belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely microSD kártyával 32GB-ig bővíthető.

Operációs rendszernek a 2.2-es Froyo-t kapjuk a készüléken, melyet egy ARM Cortex-A8 típusú processzor hajt, ami 1GHz-en ketyeg melyet a PowerVR SGX540 grafikus chip tesz teljessé.

Illetve kétféle készülék létezik belőle, típusszám szerint p1000 és p1010 bár külsőre egyformák, az utóbbiban gyengébb a grafikus chip: PowerVR SGX530 valamint 3.0 bluetooth szabvány helyett a 2.1-est tudja csak, és nem tudunk SIM kártyát tenni bele, így le kell mondanunk a 3G/HSPA internetelérésről. Természetesen itt is elérhető az Android Market, mely segít a testre szabhatóságban, 3.2 megapixeles ledes villanófényes hátlapi és 1.3 megapixeles előlapi fényképezőgép segíti a multimédiás igényeinket, amely videó felvételére is képes.

Az alapcsomag tartalma: készülék+stereo headset(nagyon jó minőségű)+töltő fej+USB adatkábel.

Tapasztalt hibák:

Eddig semmi említésre méltó hibával nem találkoztam...se fagyás, se újraindulás....

Hasznos/ajánlott programok:

Launcherek:

Lecserélhető a gyári Home felület, ez által több lehetőség nyílhat a testreszabhatóságra, illetve a képernyők közötti váltás alatt csökkenhet az akadozás.
Launcher Pro Ez nagyon jót tesz a táblának
ADW Launcher EX
GO Launcher EX
SPB Shell 3D

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a Windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel. (egyébként a gyári szoftver tartalmaz egy saját fájlkezelőt)
ASTRO File Manager
Android File Manager

Multimédia:

PowerAmp Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel, sajnos csak a trial verzió ingyenes
Rock Player Lite - pici, ám annál nagyobb tudású hang/videó lejátszó
QQ Player - egy nagyszerű videólejátszó, mely tökéletesen kezeli feliratainkat is a filmjeinkhez
XiiaLive Lite - Online Radio ez azoknak kötelező, akik szeretnek online/stream rádiókat hallgatni

Internet:

APN on-off Widget - 3G adatforgalom ki/be kapcsolása (egyébként ezt a be/ki kapcsoló gomb hosszas nyomása után megjelenő menüben is elérhetjük)
3G Watchdog - 3G adatforgalom naplózása, limitek beállítása
Opera Mobile Web Browser - böngésző, mely gyors és a flash tartalmakat is szépen megjeleníti és elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype szinte teljes értékű Skype alkalmazás, a bár én a videóhívás funkcióját még nem tudtam működésre bírni
MSN Messenger: Mercury Free mint a neve is mutatja, ez egy nagyon jó msn messenger androidos alternatíva

Rendszer programok:

Ezeket csak óvatosan érdemes használni, ám használatukkal gyorsabbá, könnyebben kezelhetővé tehetjük tabletünket.
Active Apps Ads / Task Manager - aktív alkalmazásokat kezelhetjük, ramot üríthetünk, uninstallálhatunk, stb.
Apps 2 SD Free - az esetleges programjaink/játékaink amik a telefonra települtek átmozgathatóak a külső vagy belső SD kártyára (némelyikhez ROOT szükséges, arról majd lentebb bővebben)

Általános kérdések

Tudok-e rajta telefonálni? - természetesen igen, kihangosítva vagy headset segítségével van erre lehetőség

Mikor jön ki rá a 2.3-as frissítés?? - bár nem teljesen hivatalos, hiszen KIES-en keresztül nem elérhető, de létezik hozzá gyári 2.3.3-as rom

Meddig bírja az akku? - film nézéssel, játékkal folyamatosan nyomkodva lemeríthető 1 nap alatt, viszont ha valamilyen adat kapcsolatot használunk (3g/wifi)/böngészgetünk, stb. akkor 1-1.5 napot talán 2-t is kibír kibír.

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 16GB tárolóból, miért látok csak 12GB-ot? - azért mert a többit a rendszer/rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Android Market-ről tudunk programokat/játékokat letölteni. Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé vált az Android Market fizetős szekciója is.

Tudok-e rajta filmeket/feliratos filmeket nézni? - Igen, bár több probléma is volt a feliratok kezelésével, vagy nem jelent meg vagy rosszul jelent meg. Egy megoldást tudok eddig ami tökéletes: lejátszónak a Mobo Player-t ajánlották, ahol windows-1250 karakterkódolást kell beállítani. Vagy az *.srt fájlunkat "Unicode" kódolásúvá kell menteni. Természetesen a nagyobb HD felbontású filmeket is zokszó nélkül akadásmentesen játssza.

Készíthető-e screenshot? - Igen a vissza+ki/be-kapcs gomb együttes megnyomásával

Beállítható-e *.mp3 sms/ébresztő/jelző -hang? - Igen.
Ezeket a mappákat kell létrehozni vagy a belső vagy a külső SD kártyán:
media/audio/ és ezen belül a következőket:
/alarms/ és ide jöhetnek a hangok (ébresztő)
/notifications/ és ide jöhetnek a hangok (sms, jelző)
/ringtones/ ide másolva csengőhangjainkat a listában fogja azokat a telefon megjeleníteni, így nem kell külön kiválasztgatni.

Az installált programok/játékok kimenthetőek-e *.apk fájlként? - Igen, az apk fájlok kimentése a Norton Mobile Utilities (Beta) programmal történhet.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? - Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a
következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Vodafone Smart Tab III 10

    A Lenovo által gyártott alapszintű tablet inkább olvasásra és böngészésre való, mint a multimédiára.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.