2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ötödik generációs CPU-k csatája - I

Pentium kategórájú processzorok csatájának első fordulója.

[ ÚJ TESZT ]

Mérések - első rész

Első körben a sorból kilógó 100MHz-es K5 processzort hasonlítottam össze egy hasonlóan órajelezett Pentiummal. A tesztelés közben érdekes eredmények születtek. Az első érdekesség az, hogy 128MB memóriával gyorsabbnak bizonyult a rendszer, mint 256-al. A második a referencia Pentium 200 skálázódása volt az FSB emelésével.

AMD K5 és Intel Pentium 100MHz-en

Referenciaként a grafikonokon szerepel a 200MHz-es Pentium is, ami a következő cikknél is az alapot képezi.

Az első két tesztben a K5 jól állta a sarat, szépen megverte az azonos órajelen ketyegő Intelt. A fordításnál erre számítottam, de az avi lejátszás meglepett. Valószínűleg az Mplayer integerre optimalizált dekódolást használ. Mivel az avi 1 perces volt, így még a gyorsabbik Pentium sem lenne képes frame drop nélkül a lejátszásra.

MPlayer fordítás [mins:sec]

MPlayer avi lejátszás [mins:sec]

Sajnos az mp3 kódolásnál és dekódolásnál már lemarad a K5 a gyenge FPU-nak "köszönhetően". Nem vártam mást, mégis lejátszásnál sajnáltam szegényt.

mp3 lejátszás [CPU használat %, a kisebb jobb]

Lame wav -> mp3 kódolás [mins:sec]

Apache alatt elhúzott az Intel duó. Ez azt jelzi, hogy a memória elérési sebessége sokkal jobb a Pentiumoknak, mivel az apache általában memória és cache függő.

apache benchmark [tranzakció/sec]

Mysql alatt fordult a kocka és a K5 még a kétszer akkora órajelű Pentiumot is megverte. Az oka nagy valószínűséggel a nagyobb méretű cache, ami az indexálásnál sokat dob a teljesítményen.

mysql [mins:sec]

Gzip alatt jött ismét a papírforma. Az AMD ismét legyőzte közvetlen ellenfelét, de nem bírt a gyorsabbik Intellel.

gzip -9 [mins:sec]

Az előzőhöz hasonlóan a SuperPI sem hozott meglepetést. A Pentiumok jobb FPU-ja simán győzött. Ezzel a 8 linuxos tesztből 4 zárult AMD és 4 Intel győzelemmel, ha csak a 100MHz-es processzorokat nézzük. Nem is rossz, hajrá AMD.

SuperPI [mins:sec]

Winzip alatt nem kapkodtak nagyon a processzorok, a 60 kB/sec nem éppen csúcsteljesítmény, de nem is ezért szeretjük őket. Az AMD-nek sikerült még egy pontot begyűjteni, a winzip is integerre gyúr.

Winzip [kB/sec]

A Quake első része volt az a játék, amiért megérte upgradelni 486-ról. A demó verzió ingyenesen letölthető az idsoftware oldaláról, ajánlom mindenki figyelmébe. Érdemes megnézni, 96-ban legalább akkora dobás volt grafikailag, mint a Crysis pár évvel ezelőtt. Reménykedtem, hogy software rendererrel legalább 640x480-as felbontásban játszható lesz, sajnos tévedtem. De így legalább van hova fejlődnie a processzoroknak a későbbi tesztekben. Az AMD itt tíz százalékkal maradt le az Intel mögött.

Quake 1 640x480[fps]

Quake 2 alatt már realistábban 320x240-es felbontást választottam. A Pentium tovább növelte az előnyét, ami nem meglepő. A játékot - a korra jellemzően - az Intel FPU-jára optimalizálták. A korra jellemzően a sebesség szempontjából kritikus részeket vagy rögtön assemblyben írták, vagy a C kódot egy köztes lépésben assemblyre fordították, majd kézzel történő optimalizációt követően fordították gépi kódra, hogy a lehető legjobban kihasználják a processzort.

Sajnos mára átestünk a ló másik oldalára és csak kódlapátolás megy...

Quake 2 320x240 [fps]

Utoljára hagytam a 3DMark DirectX 6-os benchmarkját. A magasabb értékek a CPU score-t, a sötétített értékek a 3DMark pontszámot mutatják. Bár CPU-ban lemaradt a K5 a 3D eredmények nem mutatnak nagy eltérést. Az ATI Rage nem egy nagy durranás, de ezekhez a processzorokhoz tökéletesen illik. Talán egy 3DFX Voodoo 1 még jobb lett volna.

3DMark99 MAX potszámok

Windows alatt az eredmény Pentium vs. K5, 3:1. A végeredmény így 7:5 az Intel javára. Az értékelést a következő oldal alján találhatjátok, addig is következzen egy kis cache és FSB teszt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.