2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Newman N2 - filléres csúcsmobil

Ár/érték arányban verhetetlen telefon. Kár, hogy Magyarországon hivatalosan nem lehet beszerezni.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Hardver, szoftver

A telefonnak hardverileg sem kell szégyenkeznie. A Newman mérnökei a Samsung által gyártott Exynos 4412 chipsetet pakolták bele a telefonba, mindezt 1 GB RAM társaságában. Noha van már enné gyorsabb SoC is, azért a mindennapokban teljesen megfelel a 32 nanométeres csíkszélességű, 4 magos, magonként 1.4 GHz-es órajelen üzemelő processzor. A grafikus gyorsításról pedig egy Mali-400 MP4 GPU gondoskodik. A belső tárhely kapacitása 8 GB, microSDHC kártyával akár további 32 GB-tal bővíthető.

Szintetikus tesztek:
Quadrant Standard: 5598 pont
Linpack for Android (single): 56,682 MF. / 1.48 s
Linpack for Android (multi): 187,199 MF. / 0.9 s
Smartbench 2012 Productivity: 4393 pont
Smartbench 2012 Games: 1617 pont
AnTuTu 3.2.1 Benchmark: 15331 pont
SunSpider 0.9.1: 1512,4 ms
GeekBench 2: 1859 pont
Epic Citadel (High Quality): 36,3 FPS
NenaMark 2.4: 56,4 FPS

A telefon szoftveréről nem tudok sok negatívumot elmondani (azért sok pozitívumot sem), egy teljesen „stock” ICS fogad minket a telefon bekapcsolása után, egész pontosan egy 4.0.3-as verziójú Android töltődik be, de egyébként a gyártó április végére ígéri a 4.1-es Androidot. Pozitívum, hogy telefon több 30 nyelven képes kommunikálni velünk, többek között magyarul is, de azért nem fenékig tejföl a dolog, mert itt-ott találkozhatunk angol szavakkal.

A sebesség teljesen elfogadható, a menüben és a főoldalak közötti lépkedés is akadásmentesen zajlik, a legújabb játékok sem jelentenek kihívást a telefon számára. Komolyabb igénybevétel esetén, viszont erőteljes melegedés tapasztalható a telefon alsó részén.

Kínai telefon lévén gyárilag nincs rátelepítve a Google Play, illetve semmilyen más Google alkalmazás sem (pl.: Gmail, Drive, Maps, stb). Szerencsére lelkes európai emberek már összeállítottak egy programcsomagot, ami orvosolja ezt a hibát.
Hátránya a dolognak, hogy ha ezt telepíteni szeretnénk, akkor ahhoz rootolni kell a telefont, ezért fogtam magam és ebből készítettem egy saját OTA update csomagot, ezt sokkal egyszerűbb telepíteni és root jog sem szükséges hozzá (csupán egy nyitott bootloader).

Azért itt érződik, hogy abszolút csak Kínára koncentrál a gyártó – ezt aligha kérhetnénk számon egy kínai cégen - de hozzátenném, hogy egyes kínai tablet/telefongyártó cégek a legtöbb termékükből kétféle változatot készítenek, egy National (a kíniaknak) és egy International verziót. Ezeken természetesen megtalálható a Google programcsomagja. Nos a Newman pont nem tartozik közéjük, de ezen teljesen felesleges kiakadni, le kell nyelni, hogy bizony Kínában tiltott szolgáltatás a Google Play.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.