2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NAS - Hálózati adattárolók

Néhány szoftver, amivel hálózati adattárolóvá alakíthatjuk gépünket.

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés

Nagyon nehéz véleményt mondani pár napos használat és három teszt után. Leginkább csak érzéseket tudok megosztani veletek. A már ismert ABC sorrendben:

freeNAS

A freeBSD alap nagyon stabil és kis erőforrás igényű. Mivel nem áll mögötte semmilyen cég, vagy alapítvány a fejlesztést önkéntesek végzik. Ez meglátszik a szolgáltatásoknál is. Sok olyan van közöttük, ami jellemzően otthoni felhasználókat érdekelhet: tűzfal, webszerver, merevlemez titkosítás, torrent kliens. A telepítése is egyszerű, feltéve ha nem akarjuk tükörrel védeni magát a rendszert, csak az adatainkat. Érdemes USB kulcsra, vagy memóriakártyára telepítve használni, esetleg a beállításokat rendszeresen menteni. A legnagyobb hátránya a jogosultság kezelés, ami nehézkes a többiekhez képest.

Nexenta

A Solaris jó alap kellene, hogy legyen. A ZFS nagyon jó és összeszedett fájlrendszer, de a rendszer erőforrásigénye Windows szinten mozog. Mivel egy cég áll mögötte nem teljesen szabad a rendszer, cserébe pár profi szolgáltatás még a Community verzióban is elérhető. A nexenta telepítése jól átlátható. Otthoni körülmények között gondot, okozhat, hogy az OS és az adat tárolás a fejlesztők szerint külön lemezen kell, hogy történjen. Legnagyobb hibája a sebessége. Érdemes lenne kipróbálni egy jóval erősebb vason is.

openfiler

A jó linux alap nem vallott szégyent. Ha nem is a leggyorsabb, de jól teljesített. A telepítése kis hozzáértéssel nem gond. Elsőre nekem az LDAP okozott fejtörést, de a manual olvasgatása sokat segít. Jól kezeli azt a szitut, ha egymás mellett több RAID tömbön van egy lemezen az OS és az adat. A GUI-ja is elég jól használható, a jogosultság kezelése ha nem is a legjobb, de SOHO-ra több, mint elég. A legnagyobb gond vele, hogy több otthoni felhasználó kevesellni fogja a szolgáltatások körét. Ha csak NAS-t keres valaki, akkor nagyon nem nyúl mellé vele.

Windows 7

Mindenki ismeri. Van aki szidja, van aki szereti. Szerintem az erőforrás igénye eltúlzott, ha csak egy NAS kell nekünk, főként, ha a szolgáltatások körét is figyelembe vesszük. Távolról vezérelni tökéletes a beépített Remote Desktop. Cserébe a telepítése és a lemez megosztása csak pár kattintás, amit kis túlzással a középső csoportos Veér István is be tud állítani. Legnagyobb hibája az ára, amiből kijön még egy 2TB-os merevlemez.

Összegzés

Pár napot eltöltöttem NAS szoftverekkel, tapasztalat szerzésnek nem volt rossz. Mindegyiknek más a logikája, kezelése, szolgáltatásai. Ha választanom kellene, akkor otthonra a freeNAS-t ajánlanám. Gyors, kis teljesítményigényű és egyszerű. Szerintem egy PII-es gépen simán elkocog. Ha már nem csak családi felhasználásra kell, akkor az openfiler-re szavaznék.

Persze ha valaki ért hozzá, akkor saját rendszert is fabrikálhat. A nexenta gyengélkedése megfeküdte a gyomromat és elgondolkoztam, hogy megpróbálok Solaris 11-en készíteni egy storage szervert. Vajon mit tudhat jobb vason az új kiadás?

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.