2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NAS - Hálózati adattárolók

Néhány szoftver, amivel hálózati adattárolóvá alakíthatjuk gépünket.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, hardver

Pár Netgear NAS-ról szóló PH-s cikk felvezetése el gondolkoztatott.

"Hozzáértő ember ilyenkor képletesen mondva fillérekből összeállít egy használt PC-t, telepít rá egy fájlszerverekhez optimalizált Linuxot, egy halom egyéb kiszolgálót, és igényei szerint konfigurálja. De mit tehet az egyszeri felhasználó, akinek sem ideje, sem szaktudása egy ilyen szerver felépítéséhez?"

A kérdés, amit felvetettek tényleg érdekes, ki akartam próbálni, hogy mit lehet gyorsan, minimális tudással házilag összehozni. Gyors kereséssel három NAS disztribúciót választottam ki, majd gondolkodás nélkül melléjük csaptam egy Windows-t, mint alternatívát. Csak néhány dolgot vártam el a rendszerektől:

- A két hálózati interface-t egy hibatűrő csoportot alkosson
- A két merevlemez RAID1 tömbként védje adatainkat és az operációs rendszert
- Az adatok egy merevlemezen helyezkedjenek el az operációs rendszerrel
- CIFS, FTP, iSCSI szolgáltatás

Természetesen ha lehet a fentieket a GUI-n kattintgatva szerettem volna elérni. Sajnos ez nem ment simán, pontosabban egy esetben sem ment CLI nélkül.

Hardver

Mivel a teszteléshez több gépre is szükségem volt, ezért VMware ESXi segítségével virtuális gépeket használtam. A valós gépben Phenom II X4 920, 8GiB RAM és 500GB-os Seagate (st3500630A, 7200rpm) volt. A virtuális gépeknek 2 processzor mag, 2GiB memória, 2 gigabites ethernet vezérlő és több virtuális merevlemez jutott. A tesztelésnél egy 80GB-os vhd-t használtam minden esetben, így próbáltam elkerülni, hogy a virtuális lemezek elhelyezkedése befolyásolja a teljesítményt. Természetesen a szerveren mellett csak az aktuális kliens futott, így egy esetben sem jelentett problémát a memória mennyisége, vagy a processzor magok túlterheltsége.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.