2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Modding nVidia stílusban

Egy régi nyomtatószerver átalakítása több hónapos munkával zöld-fekete géppé.

[ ÚJ TESZT ]

A moddinghoz vezető út és a tervek

Sziasztok!

Többeknek ígérgettem a fórumon, hogy cikket fogok írni a nemrégiben elkészült házamról, ami pár ember figyelmét már felkeltette.

Főleg barátnőm kérésének szeretnék eleget tenni munkám megörökítésével.
Még az elején szeretném megköszönni a hozzáállását, türelmét és a beleölt órákat, amikor segített nekem a gép átalakításában az elejétől a végéig. Sokat köszönhetek neked :)

Egy kis bevezető: a moddinggal, mint fogalommal 4 évvel ezelőtt találkoztam az itteni fórumokon, hírek böngészése közben. Akkoriban semleges érzések kavarogtak bennem a témával kapcsolatban, mert ugyan szép alkotásokkal találkoztam, de sosem láttam értelmét a csicsás külsőnek.
Megtanultam: a számítógép nem a kinézetétől lesz erős, csakis az számít, hogy milyen hardvereket pakolunk a „vasba”.

Azonban minél jobban és jobban megismertem a hardverek világát, annál jobban kezdtek megtetszeni az egyre színesebb gépházak, a szebbnél szebb hűtők, a ventilátorok, az alaplapok és így tovább.
Felébredt bennem egy késztetés, egy vágy: nekem is kell egy olyan!

A puszta érzések, amiket nem is igazán vettem figyelembe, egyszer csak testet öltöttek egy hirdetésben, amire véletlenül akadtam rá (érdemes olvasni a hozzászólásokat).

Két napig csak nézegettem, de minél tovább szemeztem vele, annál jobban és jobban megtetszett, teljesen megragadta a fantáziámat.
Barátnőm későbbi engedélyével felvettem a kapcsolatot az eladóval és sikerült lefoglaltatnom a házat. 17 évesen az összes létező zsebpénzemet elszórtam rá, és egy régi AGP-s videókártyát is beszámíttattam az árba. Ugyan csak 4500 ft volt, mégis a gatyám ráment, de egy percig sem bántam meg a rá költött összeget.
Innen visszanézve már csak azt mondhatom: jutányos vétel volt.

A tervek

Miután fél óra buszozás után hazacipeltem (~10kg) egyből nekiestem megtekinteni, mit is sikerült megkaparintanom. Hazafele egy pozitív dologot tudtam megállapítani a szerzeményemmel kapcsolatban: dög nehéz, tehát van benne anyag. Ez a tény egy moddingra váró ház egyik aranyszabálya.

Itthon első dolgom volt szétszedni, mindent megvizsgálni rajta, milyen is valójában.

A legjobban a rászerelt kijelző izgatott, hisz ugyan régi tipusú lehet, de reménykedtem az esetleges üzembe helyezésén és beprogramozásán. Sajnos a rajta levő kábel nem volt kompatibilis az alaplap csatlakozóival, nem tudtam rárakni: nem szabvány USB volt (mégis nagyon hasonlított rá).
Nem probléma, majd veszek hasonló kijelzőt, a hardveraprón úgyis árulnak.

Az oldallap levételekor láttam, hogy kívül kemény műanyag, belül viszont acéllemez... megkocogtattam az oldallapot, belül üreges volt, ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy szétszedhető. Igazam is volt: az acéllemez és a műanyag oldallap kettészedhető, két csavar és 5 műanyag fül tartja össze, ezek levételével lehet megbontani.

Ebből két nagy hasznom is lett!
Az egyik, ami régi álmom volt, az a kábel elvezetése. A két lemez között viszont csak 1cm hely volt, valahol viszont 5mm, a műanyag furcsa, öblös kialakítása miatt. Konkrét elképzelésem még nem volt, de megvalósíthatónak tűnt a gondolat, a házban megvan a potenciál.
Másik lehetőség a másik oldallap, amibe az elejétől fogva plexit akartam tenni. Gondoltam méhsejtrácsra is, de azon jár a levegő és bejut a por...
Számomra fontos volt a zárt tér, így a por nem tud bejutni. Emiatt maradtam a plexinél.
A dupla rétegű oldallapnak megint csak nagy haszna lett, ugyanis elképzelésem szerint ha a fémlapba vágok egy nagyobb lyukat és erre fogatom fel a plexit, akkor a műanyagon vágott kisebb lyukon be lehet látni és eltakarja a fémlapnál megoldott plexi lefogatását, ergo igényesen fog kinézni a munka.

További elképzelések

- a gép súlyából adódóan praktikus volt, hogy kerekeket rakjak rá, a könnyebb mozgatás végett. Ezeket sikerült is beszereznem: egyszerű, csavarmenetes kerekeket választottam a könnyű fel- és leszerelés érdekében.

- mivel megszállott nVidia fan vagyok, nem is volt kérdés, hogy milyen színű legyen a ház. Nem láttam nehézséget a festésben, így úgy döntöttem, hogy magam festem le a házat, legalább magam csinálom és olcsó is lesz.

- a gép elején minden bizonnyal mindenki látja a Canon emblémát. Ennek a helyére terveztem egy nVidia emblémát. Szerencsémre ez egy kivehető, átlátszó, műanyag kis bepattintható kocka, a rajta lévő embléma gumiból készült és csak rá van ragasztva. Ezt lefeszegetve, és a műanyagot megtisztítva egy kis nVidias matricát ragasztottam rá. Tökéletesen passzolt és piszkosul jól mutatott.

- az alaplapi tálcát ki akartam vágni, hogy hozzáférhessek a processzorhűtőhöz. Egy modern házban ez is alapelvárás...

- tervben van a harisnyázás is, de ezen sokat filóztam, hogy megéri-e, valamint milyen módszer szerint harisnyázzak (az egész tápot, vagy csak a bővítőkábeleket).

- mivel feketének terveztem a házat, szükség volt még egy fekete meghajtó beszerzésére, mert nem passzol egy fehér meghajtó a fekete házba (ennek beszerzése hamarosan meg is történt).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.