2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wintel CX-W8 mini PC

Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, belső, hűtés

Külső

A gépecske kísértetiesen emlékeztetett valamire. Nagyjából 5 másodperc után jöttem rá, hogy az Apple TV-t koppintották le dolgos kínai kezek milliméterre pontosan. A gép tetejére egy Wintel felirat került, az előlapon pedig egyetlen bekapcsoló gomb. Az anyagválasztás nem éppen szerencsés, mert kb. 2 másodperccel a letörlés után már poros a gép. Minél többet törölgetem, annál koszosabb, mert statikusan feltöltődik és mágnesként vonzza a port. Próbáltam pár képet készíteni, ami kevés sikerrel járt az egyöntetű fekete kivitelnek. Azt mindenesetre elmondható, hogy nem fotogén alkat.

Bal oldalon két USB 2.0 és egy microSD kártya olvasó van. Lehet, hogy kevésbé lenne designos, de használhatóbb biztosan, ha ezek közül legalább egy USB az előlapon lenne.

Hátul táp, microUSB, normál méretű HDMI, Ethernet és a fejhallgató csatlakozót találhatunk. A fejhallgatót is az előlapra raktam volna inkább. A kis táp 5V/3A, tehát maximum 15W-ot vehet fel az eszköz, de a valós fogyasztást figyelembe véve egy 2.5"-es merevlemezt rá lehet kötni nagyobb gond nélkül.

Belső

Pár papír parkolókártya segítségével sikerült sérülés nélkül kinyitnom a házat. Sajnos nem sok mindent lehet látni, mert egy fém lap fedi a lényeget. A PCB-ről készült képek nagyíthatóak, hátha valakit érdekel részletesebben.

Az alsó fedlap eltávolítása után még nem sok minden látható. Hynix eMMC van a gépben és az is elég valószínű, hogy tabletből jött a hardver. Erre a az akkumulátor és a kamera csatlakozó is utal.

A másik oldalon jött a meglepetés. A Realtek hálózati chipek, az antenna és az IR szenzor is jól felismerhetőek és az elektronika többi részében sincs semmi szokatlan. A fémlap és a ház teteje között viszont várt még valami, amit hűtésnek gondoltak.

Hűtés

A hűtés kialakítása sajnos negatív irányban lepett meg. Szerintem nem gondolták komolyan a tervezők, hogy ennyivel megússzák. A gap pad kb. 3 mm vastag, és az a kis fém lap is vicc, még akkor is, ha a SOC fogyasztása minimális. A ház alján ugyan van pár lyuk, de a tetején egy szál se, ezért azok sem érnek gyakorlatilag semmit. Szóval, amikor megláttam, akkor elkezdtem kételkedni, hogy használható-e egyáltalán bármire. Végül arra jutottam, hogy egy tabletben sem lehet sokkal komolyabb hűtés, de érdemes lesz monitorozni a melegedést, hogy ne süssem meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.