2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wintel CX-W8 mini PC

Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, értékelés, magánvélemény

Fogyasztás

Arra számítottam, hogy a tabletbe szánt Atom SoC-kal a Wintel gépecske fogyasztása minimális lesz. Ez be is jött. Windows alatt csak 2.4W-ot mértem idle állapotban. YouTube lejátszás közben 4W alatt marad és teljes CPU terhelésnél (cinebench) is csak 5.4W-ot eszik. Ez szerintem fantasztikus érték. Legtöbbet játék közben eszik, pillanatokra 10W-ig is felugrik, de átlagban 8.9W-ot mértem, amíg meg nem közelítette a 90 Celsius fokot. Onnan folyamatosan ugrált durván 5 és 9W között. Ezeknek az értékeknek a többszörösét fogyasztja az asztali J1900, ami már így is alacsony fogyasztásúnak számít. Ha CPU/IGP teljesítményt nézzük, akkor nagyon jó a hatásfoka a gépnek.

Értékelés

A teszt elején feltett kérdések egy részére eddig nem kaphattatok választ, így azok segítségével szeretném értékelni a gépet.

- Alkalmas alap dolgokra a gép? (YouTube, 5-6 oldal betöltése, videók lejátszása, office...)

Az alap dolgokat tökéletesen ellátja. Ha valaki egy P4-et akar lecserélni, annak nagy előrelépést jelent. Természetesen HD anyagok vágására ne akarja senki sem használni, de interneten tartalomfogyasztásra, alap Office dolgokra elfogadható a sebessége.

- Kb. milyen a teljesítménye az integrált ITX-es megoldásokhoz képest?

Feladattól függő a lemaradás. CPU intenzív dolgoknál 30% körüli. Az MMC-s háttértár elég sokat elfed a lassúságból és a magas burst órajel is segít, hogy gyorsabbnak érezzük a gépet, mint amilyen valójában. Fogalmazhatok úgy is, hogy nincs gond, amíg nem terheljük folyamatosan 100%-on a CPU-t. Az IGP-je viszont csak kicsivel több, mint a felét tudja egy J1900-nak. Játékra nagyon korlátozottan használható. Nem is annyira az IGP lassúsága, mint a melegedés miatti késleltetés ugrálás a gond. Ezt láthatjátok az alábbi lag görbén.

- Fut rajta az XBMC hardveres gyorsítással?

Ha Windows-t rakunk alá, akkor nem lesz vele gond. Linuxot viszont nem ajánlom senkinek, mert elég sok kihívással küzd egyelőre.

- Mekkora a fogyasztása a kis gépnek?

A valódi fogyasztásnak köze sincs a megadott SDP-hez. Valójában a maximum 10W körül van. Ezt azonban nem tudja tartósan tartani. Az egész gép kb. 4-5W-ot tud tartósan leadni anélkül, hogy megsülne. Az Atomra reálisan nézve maximum 3W eshet ebből.

Az eredeti kérdéssort kiegészíteném további kettővel:

- Mire alkalmas, milyen pozitívumokkal rendelkezik?

Arra jó, hogy a családban második-harmadik gép legyen. TV-re kötve videót lejátszani, valamelyik családtagnak Facebookhoz, netezgetni vagy szöveget szerkeszteni. Kis méretű, el lehet dugni monitor mögé, vagy szinte bárhová. Ha wifit és bluetooth-ot használunk, akkor táp és VGA kábellel megúszhatjuk az egészet. Ennél sokkal többre nem alkalmas, de ezt stabilan tudja pár watt fogyasztás mellett.

- Milyen problémákkal küzd?

Huzamosabb terhelésnél melegszik a gép és ezért csökken a teljesítménye. Ezzel együtt lehet élni, elvégre nem arra van, hogy ezen bányásszunk mondjuk bitcoint. Ha a hűtését rendesen valósították volna meg, akkor ez a probléma sokkal kevésbé jelentkezne. Az sokkal jobban zavar, hogy én azzal a tudattal vettem, hogy a Windows 8.1 Bing van rajta és az teljesen jogtiszta. Tudom, hogy ezt sehol nem írták ki, de azt sem, hogy a Win 8.1 nincs aktiválva és kulcs sincs hozzá. Ráadásként linuxot sem öt perc telepíteni rá és a támogatás is erősen hiányos. Így már nem annyira olcsó a kis gép.

Magánvélemény

Műszaki oldalról nagyon érdekes a Z3735F. Fantasztikus, hogy 4 mag ilyen kis fogyasztással beéri. A turbó/burst vagy hívjuk akárhogy, megvalósítása nagyon jó, ha az OS is támogatja. Érdekes lenne, ha olcsón (30 USD) lehetne picoservereket vásárolni ezzel a CPU-val 2GB memóriával és mondjuk 4-8GB MMC-vel az Avotonos lapok alatti szegmensben.

A kis gép több kihívással is küzd. Ezek közül a hűtés az, amit rendesen megcsinálhattak volna a kínai mérnökök. Ezzel a hibával sikerült kiérdemelnie a mérhetetlen szót a címben a gépnek. Az IGP teljesítménye túl széles sávban ugrál ahhoz, hogy pontosan mérhető legyen. A linuxos támogatás sem jó, de szerintem ez a közeljövőben meg fog oldódni. Ha nem kritikus, hogy Intel legyen és elég egy gyengébb gép is, akkor egy Rapsberry Pi2 is megteszi helyette.

Mindent összevetve tetszett a gép. A Windowst aktiválva már nem olyan olcsó, mint eredetileg terveztem, de így tökéletesen megfelel a célnak. Ha valaki P4-et, vagy 939-es Athlont vált ki vele, akkor nem tud benne nagyon csalódni. Ugyanezt a processzort 1GB memóriával és 16GB MMC-vel nem merném senkinek sem ajánlani.

Ugyan nem tartozik ide szorosan, de a Core-M-ek is szenvedhetnek a hőmérséklet függő teljesítménytől. Passzív hűtéssel a külső hőmérséklettől és a futtatott programoktól függően nagyon ugrálhat a teljesítményük. Gondoljatok csak bele, hogy a turbó órajel az alap több, mint kétszerese. Milyen érzés lehet, ha a Macbookunk elkezd 2.4 GHz-ről visszalépegetni 1.1 GHz-re, amikor mondjuk pár videót konvertálunk a háttérben? Mennyire befolyásolhatja a felhasználói élményt?

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.