2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen SSD-t vegyek?

Hasznos információk és támpontok SSD vásárláshoz, felhasználói tapasztalatok alapján!Update 2016.05.16!

[ ÚJ TESZT ]

Sebesség

Miután kiválasztottuk a megfelelő tárhely kapacitású és árú SSD-t, természetes, hogy a szóba jöhető termékek közül a leggyorsabbat és legmegbízhatóbbat szeretnénk magunkénak tudni.
A megbízhatósággal kapcsolatban most csak annyit említenék meg, hogy a konkrét ajánlásban kizárólag ilyenek szerepelnek majd.

A sebességgel kapcsolatban viszont szeretnék egy-két fontos információt megosztani.
A gyártók és a kereskedők, az SSD-k adatlapjaiban a szekvenciális (folyamatos) olvasás és írás értékeit MB/s-ban (értelemszerűen egy SATA 3-as SSD-nél SATA 3-as porton) és a 4KQD32 szegmensben (tehát nem sima 4K-ban!) mérhető sebességet IOPS-ban adják meg, illetve ezeket hangsúlyozzák ki.

Ezek azok az értékek, melyeket a leendő felhasználók szinte elsődleges szempontnak szoktak venni az SSD kiválasztásánál. Tudni kell azonban, hogy a szekvenciális olvasás (és írás) a nagyobb fájlok másolásánál kap szerepet, illetve esetleg még videó szerkesztésnél; ha rendszerlemezt keresünk, akkor ez csak egy sokad rangú szempont lehet. A mi esetünkben inkább a kis fájlok véletlenszerű olvasásának értéke a legfőbb kérdés, tehát a sima 4K olvasás (és írás) értékeire kell összpontosítanunk.

A valós felhasználásbeli tapasztalatok és tesztek azt mutatják, hogy a magas szekvenciális és a 4KQD32 szegmensre vonatkozó IOPS értékek, szinte alig befolyásolják azt, hogy milyen gyorsnak érezzük a rendszerünket. Ezt a tényt nem győzzük eléggé hangsúlyozni a topikban!

Ezen állításomat legszemléletesebben talán egy frissebb és egy régebbi teszt (ezeket javaslom alaposan tanulmányozni) teljes mértékben bizonyítja, de a Flash SSD topik felhasználóinak tapasztalatai - beleértve a sajátomat is - ezt támasztják alá. A tesztekben persze jól mutatnak a magas szekvenciális értékek, de a legtöbben nem tesztelésre veszik az SSD-t, hanem használni!

Tehát azt gondolom, hogy nem kéne bedőlni a marketingnek!

Aki azt tervezi, hogy a gyorsaság miatt RAID0-ba kötne két SSD-t, annak a fentebb linkelt teszt alapos elolvasását javaslom! A tesztadatokból látszik, hogy teljesen felesleges, és jómagam is ezt tanúsíthatom. Sokáig használtam RAID-ben SSD-ket, viszont ez után, a szóló SSD-re való váltáskor tényleg nem tapasztaltam semmilyen téren lassabb működést.

Ha ragaszkodunk ehhez a megoldáshoz, akkor egyforma típusú és vezérlőjű SSD-t vásároljunk, és ha ezek Sandforce vezérlővel rendelkeznek, akkor ne kössük Marvell vezérlőjű SATA3-as portra, mert nem fognak kielégítően teljesíteni.

Természetesen nem csak RAID esetében kell figyelembe vennünk az alaplapi SATA3-as Marvell, és a Sandforce SSD vezérlők összeférhetetlenségét, hanem szóló meghajtóknál is.

A Flash SSD topikban a „Milyen SSD-t vegyek?” kérdés után - a szintetikus teszteket lefuttatva - leggyakrabban előforduló kérdés az, hogy miért nem hozza a gyári értékeket?
Mivel szorosan ez nem témája a jelenlegi cikknek, de kapcsolódik a sebességhez, csak annyiban térnék ki rá, hogy felsorolom azokat a tényezőket - a teljesség igénye nélkül, és nem fontossági sorrendben - amelyektől az eredmények függhetnek:

• SSD vezérlő típusa (pl. Sandforce vezérlők csak a tömöríthető adatokkal hozzák a gyári szekvenciális értékeket)

• Alaplap, chipset és processzor típusa és annak órajele

• SATA vezérlő típusa (Intel, AMD, Marvell, ASMedia, stb.)

• Operációs rendszer típusa

• A teszteléshez használt program típusa és annak beállítása

• Asztali gép vagy laptop (laptopokban, netbookokban az SSD általában gyengébben muzsikál)

• Frissen telepített OS alatt, vagy egy belakott rendszeren történik a mérés

• Helyes „alignálás”(partícióigazítás)

• Milyen firmware van az SSD-n (firmware-t frissíteni SSD-n az operációs rendszer telepítése előtt érdemes, - amennyiben az nem a gyártó oldalán található legújabbal rendelkezik - mert egyes típusoknál a rendszer alól történő frissítés nem megoldható, vagy bonyodalmas a kivitelezése)

• A kisebb tárhelykapacitású meghajtók általában írásban lassabbak, mint az ugyanolyan típusú nagyobb társaik. Nem szabad a teszteredményeiket összehasonlítani, még megegyező konfiguráció esetén sem.

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban sok segítséget kaphatunk a Flash SSD topikban is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.