2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen SSD-t vegyek?

Hasznos információk és támpontok SSD vásárláshoz, felhasználói tapasztalatok alapján!Update 2016.05.16!

[ ÚJ TESZT ]

SATA 2 vagy SATA 3 ?

A sebességgel kapcsolatosan vetődik fel, hogy vajon SATA 2-es vagy SATA 3-as csatolóval rendelkező SSD-t érdemes választani? Amennyiben jelenleg csak SATA 2-es alaplapunk van, de készülünk a jövőben SATA 3-asra váltani, akkor érdemes az utóbbi csatolóval rendelkező SSD-kből mazsolázni, mert ezek a meghajtók valószínű, hogy újabb és modernebb vezérlővel rendelkeznek, és emellett esetenként jól jöhet majd a jövőben a magasabb szekvenciális olvasás/írás képességük.
Nem utolsó szempont, hogy egyes gyártók azonos típusú SATA 2-es és SATA 3-as SSD-i között néha minimális az árkülönbség.

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy rendszerszinten nem tudnánk megkülönböztetni egy SATA 2-es avagy SATA 3-as SSD-vel szerelt konfigurációt, mert - mint már tudjuk - nem a szekvenciális sebesség a meghatározó tényező és tulajdonképpen ez a legnagyobb különbség a két fajta SSD között. Érdemes megtekinteni és kielemezni a Flash SSD topik látogatói által beküldött teszteredményeket, amelyeket huzamosabb ideje működő, belakott rendszerekben mértek, és ebből kifolyólag sokkal mérvadóbbak az üres meghajtókon mért adatoknál, amelyekkel egyébként sokszor találkozhatunk a különböző szintetikus teszteket felvonultató oldalakon!

Aki viszont SATA 3-as SSD-t szeretne SATA 2-es alaplapban használni, nyugodtan tegye meg, mert visszafelé teljesen kompatibilis a csatoló, és hiába nem tudja kihasználni az alaplap SATA2-es csatlakozója a SATA3-as SSD maximális szekvenciális teljesítményét, ez a valós felhasználásban nem vehető észre. Természetesen meg kell győződni az SSD kompatibilitásáról is, különösen abban az esetben, ha a gépünk csak SATA 1-es csatolóval rendelkezik.

Általánosan elmondható, hogy a PCI-E csatlakozófelületű SATA 3 bővítőkártyák (többek között a vezérlőjük miatt) a legtöbb SSD-vel nem működnek kielégítően, ezért az ilyen eszközök használatát nem javasolom. Ha nincs SATA3-as port az alaplapon, az nem baj, inkább kössük a SATA3-as SSD-t SATA 2-re, minthogy bővítőkártyát használjunk.

Abban az esetben, ha valaki olyan SSD-t szeretne vásárolni amely (pl.OCZ RevoDrive) PCI-E csatolóval rendelkezik, előtte győződjön meg arról a BIOS-ban, hogy az alaplapja képes-e bootolni erről a csatolóról. Az operációs rendszer telepítésekor oda kell figyelni arra, hogy az ilyen meghajtók általában külön illesztő programot igényelnek, melyet a gyártó oldaláról tölthetünk le. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a telepítőnk nem fogja látni az SSD-t.

Itt szeretném megemlíteni, hogy egyes gyártók különböző kiszereléssel kínálják az SSD-ket. Asztali gépbe szánt (desktop) változatokhoz - gyártótól függően- kapunk egy 3.5-es bővítő keretet is, mellyel optimálisan rögzíthetjük az SSD-t a gépünkbe. Érdemes a gyártó oldalán alaposan tájékozódni vásárlás előtt, mert gyakran csak egy eltérő betű jelzi a típusszámban (általában D vagy N) a kiszerelés különbségét. Elő szokott fordulni az a probléma is, hogy régebbi laptopok és netbookok nem ismerik fel az SSD-t. Ezekben az esetekben célszerű a BIOS-t frissíteni, illetve a vásárlás előtt tájékozódni, hogy kompatibilis-e a gépünk az SSD-vel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.