2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

СM Storm Scout - kis optikai modding

Miként lehet egy tetszetős gépházat még tetszetősebbé tenni, avagy egy kis modding mindenkinek.

[ ÚJ TESZT ]

Az alapok

Jött a jó régi fizikai ismeret, hogy legyen a LED feszültsége egyenletes, és fényereje kielégítő?
Gyorsan utána olvastam, és a ventilátor LED-jeinek paraméterei már rendelkezésre is álltak, 3mm nagy fényerejű, víztiszta kék LED-ek, 3,3V nyitó feszültséggel, és 20mA árammal.

Na igen, de a gyári LED vezérlő 5V-os, ami nem biztos, hogy megfelelő lenne, ezért ezt átállítottam (alakítottam) 12V-os használatra, és a számításokat is ez alapján végeztem el.

A ventilátorban 4 db LED foglal helyet, mely gyárilag a motorvezérlő elektronikájától kapta a szuflát. "Mivel nem akartam kockáztatni az egy kiég, akkor a többi nem világít elvvel", így párhuzamba kapcsoltam őket.

A feszültség mindegyik LED-re egyformán esik, csak az áramuk adódik össze. Gyors számítás. 8,7V feszültség esik az egyes ledekre, és összesen 80mA áramfelvétellel párosul.

Aki jobban bízik a szakmai oldalakban mint magában látogassa meg a BSS elektronika oldalát, van itt egy nagyon jó LED előtét ellenállás számító alkalmazás.

R= U/I.

Ebben az esetben 12V-3,3V = tehát ~8,7V esik az ellenállásokon.

R= 8,7V/0,08A ~ 108,75 Ohm. Mivel ilyen értékű szabvány ellenállás nincs, én találtam 150 Ohm 0,25W ellenállást, így ez megfelel erre a feladatra. De ezzel a fényerő gyengül egy aprót, mert kevesebb áram jut az egyes LED-ekre.

Pontosan 8,7V/150 Ohm = 58 mA / 4 db = 14,5 mA, ami nagyon is megfelelő, mert növekszik az élettartama a gyári adatokhoz viszonyítva.

Elszaladtam egy elektronikai boltba, és 4 db 150 Ohm 0,25W ellenállást be is szereztem.

A következő dilemma akkor kezdődött, mikor a megvalósítási fázisba kerültem. Hogy a megoldás ne gányolással érjen véget, ezért meg kellett oldanom, hogy a négy LED külön "lábon keresztül" kapjon feszültséget. Volt otthon 4 db Y ventilátor csatlakozó elosztóm, amit a Coolink Swif2 hűtőimhez mellékeltek. Ezek gyárilag 4 pines dugóval rendelkeznek, de a ventilátor vezérléséhez elég 3 pin, így az elosztó 4 pines dugóját lebontottam, és helyére az új hűtő 3 pines dugója került.
Az így felszabadult 4. pint felhasználhattam a LED-ek meghajtására szolgáló 12V eljuttatására.

No igen ám, de a ház LED vezérlő gyári csatlakozói 2 pinesek :( Sebaj, van nékem itthon 3 pines csatlakozóm, hát gyorsan kicseréltem a 2 pinest 3 pinesre, és már közelebb is kerültem újból a megoldáshoz.

Már volt egy olyan elosztóm, aminek 2 db 4 pines csatlakozója volt, és egyelőre egy darab 3 pines dugó a ventilátor vezérlésére. De hol van Wally? Gyorsan keresgéltem egy kicsit, és cserélgettem a kábeleket ide-oda, és lett egy ilyen elosztóm, mint ami a képen is van. 2 db 4 pines csatlakozóval, és 2 db 3 pines dugóval. Csináltam gyorsan még egy ilyen elosztót, így a 4 db ventilátort tudom vezérelni is, és a ventilátorok LED-jeit elméletben ki/be kapcsolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.