2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linx 7 – Ajándék tabnak ne nézd a teljesítményét

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lássuk, mire jó egy 17 ezer forintos táblagép teljes értékű(?) Windowszal, 4 magos Intel Atom procival, ééés... 1 GB RAM-mal.

[ ÚJ TESZT ]

A szoftver

Windows 10

Mivel a Windows 10 gyakorlatilag egy faliórára is telepíthető, erre az eszközre is elérhető frissítés formájában, gyárilag 8.1-gyel érkezik. A telepítés, konfigurálás kb. fél nap volt, nem túlzok.
Elkezdte letölteni a telepítőt, aztán a folyamat valahol megszakadt, és annyi volt. Harmadjára sikerült is. Szóval felment a Win10.

Ekkor driver hiányában az elfordulás-érzékelő nem működött, amit nem volt egyszerű beszerezni, de sikerült, enjoy! A kötelező frissítések és az Office 2016 telepítése után 14,8 GB maradt felhasználható, a 32-ből. Ez nyilván nem sok mindenre elég, de pár HD film elfér rajta még így is, kedvenc zenéinknek is akad hely, de gondolom, senkinek sem ez lesz az elsődleges PC-je.

Maga a rendszer messze nem stabil. Hajlamos sokáig töltögetni, valamint a mai napig nem tiszta, hogy nem érzékeli rendesen az érintést, vagy szimplán csak lassú, ezért sokszor előfordul, hogy rákattintok valamire két-három alkalommal. Mivel merevlemez nincs benne, csak flash tároló, a bootolás csupán néhány másodperc. Hajlamos egyébként lassulásra, fagyásra, de nem tudom, mikor, és mitől. Néha gond nélkül váltogatok az alkalmazások között (értsd: Office alkalmazások, böngésző 6-8 ablakkal), máskor ugyanez nem megy.

De ennyi pénzért tényleg semmi elvárásom nem volt ilyen téren. A Windows 10 az olyan, amilyen, én kedvelem, szépen be lehet lakni, kicsit olyan, mintha egy teló lenne, főleg Windows 10-es mobilt használók fogják otthon érezni magukat. A helyzet viszont felemás. Jó, hogy van teljes Windowst futtató gép a farzsebben, de minek? Ugyanis alap dolgok, mint a filekezelő, böngésző használata olyan, mint sajtreszelővel megvakarni a hátam, egyszerűen nem érintéssel való kezelésre van kitalálva. Ilyen dolgokat inkább csinálok laptopon, PC-n, nagyobb hatásfokkal.

Persze ezeknek is megvan a helye. Arra például teljesen jó, hogy ultramobil munkaállomás legyen, hiszen mégiscsak rendelkezésre áll egy teljes Office, hasznos tud lenni, hogy nem kell a „nagy” laptopot elővenni. Mert tény, ami tény, emellett egy ultrabook is macerás, helyigényes, egy prezentációt, Excel táblát átfutni teljesen jó, céges levelezésnek bőven elég, és mégiscsak elfér a kabátzsebben.

Összekötve monitorral viszont teljesértékű PC varázsolható belőle, egér és billentyűzet csatolásával. A 27 colos, 2K-s felbontású monitort fullHD felbontásban tudja meghajtani, ami azért nem rossz. Amit hiányolok, az egy LTE-s változat, akinek szüksége lenne rá. A gyártó kínálatában egyébként van nagyobb, és LTE-s változat is. Érdekes egyébként, hogy az előbbi linken mindent találni, csak erről a termékről semmi infót.

Az Office, a böngészők egész szépen futnak, az Edge már tud szinkronizálni mobillal is. Hasznos az értesítési sáv, csakúgy, mint a Win10 gyári alkalmazásai, mobilitásra, érintésre alapuló kezelésre tervezve. Mivel a fent említett teljes Office nem érintőképernyőre van kitalálva, ezek használata kényelmesebb, de a funkcionalitás nem teljes. Van e-mail kliens, a Windows 10-es telefonon elmulasztott hívásokról jön értesítés, frankón megy az Outlook, Naptár, plusz van áruház is, új tartalmakhoz, amik meg olyanok amilyenek. (A Windows 10 működésébe most nem mennék bele, van róla kismillió összefoglaló és fórum).

A baj az, hogy semmi olyan dolgot nem tudok mondani, amit ne lehetne egy androidos, vagy iOS eszközön megcsinálni, kényelmesebben. Amit mobilon (legyen az tablet vagy telefon) nem lehet megoldani, mert például nincs rá alkalmazás, arra ez jó lenne, de a vas nem elég szinte semmire. 10”-n komolyabb konfiggal persze más lenne a helyzet, ott találnék neki helyet. 39£, akció nélkül 59£. Ezen az áron az a kérdés, hogy a tabletet adják az Office-hoz, vagy fordítva.

Ennyi pénzért persze kapni androidos tabot is, de az tényleg borzalom, tapasztalatból mondom. Sok értelmét nem látom a Windowsnak ekkora méretben, ameddig a tablet mód nem teszi teljes értékű gépként kezelhetővé a rendszert.

Lehet utálni vagy szeretni a komplett MS ökoszisztémát, én kifejezetten kedvelem, az én igényeimet kielégíti, de abszolút megértem a hőbörgőket, sok hiányossága van a dolognak, ami kb. minden MS illetőségű topikban előkerül, hogy nem egységes és átgondolt az egész, és ez tényleg visszaüt itt is. Például elég zavaró, hogy egy filekezelő nincs gyárilag a tablet módhoz, úgy kellett letöltenem egyet, vagy marad a desktop verzió, ami nekem nagyon kényelmetlen érintéssel való használathoz.

Szerintem, ha valakinek táblagépre van szüksége, mert tényleg kell, ne ezt vegye, inkább kicsit többet rááldozva egy androidos gépet, vagy használt iPadet, ha pedig mindenképp kell asztali rendszer (is), akkor ne a belépő kategóriában kutassunk. Használható néhány dologra, van frankó kis közössége, official, unofficial fórum, jó kis geek játékszer, portoltak rá androidot, dualbootban (is), tényleg minden, és mint fentebb említettem, azért használható is, monitorra kötve, egérrel, billentyűvel, szóval abszolút megéri a pénzét, semmit nem vártam tőle, mégis működik, csak ajánlani tudom.

Köszönöm, hogy végigolvastátok első tesztem, építő jellegű kritikát szívesen fogadok, a kommentekben ki lehet fejteni mire lehet(ne) használni, illetve más tulajok tapasztalatait is várom.[/

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.