2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linx 7 – Ajándék tabnak ne nézd a teljesítményét

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lássuk, mire jó egy 17 ezer forintos táblagép teljes értékű(?) Windowszal, 4 magos Intel Atom procival, ééés... 1 GB RAM-mal.

[ ÚJ TESZT ]

A hardver

Szóval Black Fridayes akcióban 39£ volt a teszt alanya, ehhez járt egy év Office 365 Personal előfizetés, aminek a normális ára 60£. És még egy tabot is kapok mellé, plusz lesz 1 terabyte OneDrive tárhelyem. Az év üzlete részemről.

A Vas

A hosszúkás dobozban egy töltőt, és egy USB OTG kábelt találtam a tableten kívül. Az átalakító igen fontos, ugyanis egyszem kommunikációs portja egy micro USB csatlakozó, ezen keresztül veszi fel a töltést is. Itt viszont érdemes megállni egy percre, mert ez rejt magában némi problémát. Például a csatlakoztatható perifériák számát erősen redukálja, amennyiben használat közben tölteni szeretném.

Ilyenkor nyilván csak a Bluetooth kiegészítők használata marad, azonban eléggé életszerű a szituáció, hogy csak vezetékes billentyűzet áll rendelkezésre. Ezen kívül az sem túl szerencsés, hogy csak egy darab van, és az is átalakítót igényel, ami vagy nálam van, vagy nincs.

Már az is sokat javítana a helyzeten, ha külön töltőcsatlakozóval látják el. Tudom, 2016-ban dolgozzunk felhőből, én is ezt preferálom, de van úgy, hogy olyan kőkorszaki megoldásokat kell alkalmazni, mint a lokális adattárolás. Van microSD bemenet, jack csatlakozó, és microHDMI port, ez utóbbi igen hasznos.

A készülékház műanyag, nem lehet levenni a hátlapot, vagy házilag telepet cserélni. (Igaz, egyszer leesett, akkor elvált az egyik sarok, de vissza lehetett pattintani, szóval lehet, hogy szét lehet szedni.) Szemből egész kellemesen néz ki, a 7 colos kijelzőhöz pont ideális mennyiségű kávát hagytak, nagyobb farzsebben simán elfér. Szóval a design olyan, amilyen, legalább nem bántóan csúnya.

A kijelző gyárilag fóliázva van, szerintem műanyag, nem üveg, főleg nem Gorilla Glass. Felbontása 1280 x 800, ekkora méretben ez nem is zavaró, sajnos sok 15,6 colos laptopban mai napig ez a standard. Bár színei kicsit fakók, a betekintési szög rendben van, nagy pacsi az IPS kijelzőnek. Az előlapon található még egy LED, ami kék fényt bocsájt ki töltés során, értesítéseket viszont nem kezel.

Van rajta kamera is, elöl-hátul 2 megapixel, bár utóbbit nem tudom, minek, abszolút használhatatlan, esetleg egy névjegykártyát vagy dokumentumot lefotózni, hozzáadni OneNote jegyzethez még jól jöhet, természetesen vaku az nincs.

A kamera helyett rakhattak volna oda még egy hangszórót, hogy sztereó „élmény” legyen a filmezés, a meglévő egy darab egyébként portré módban alulra esik, de ez lényegtelen is, tompán és rosszul szól, viszont legalább nem lehet túlhangosítani, hogy recsegés legyen a vége. A hátlapon egyébként semmi más nincs egy Linx feliraton kívül.

Hardveresen elég rossz, mondhatni borzasztó a helyzet, de ennyi pénzért örüljünk, hogy van benne.
Az eszköz lelke egy négymagos Intel Atom Z3735G jelzésű processzor, ami legfeljebb 1,33 GHz-en képes dolgozni. Természetesen nem 64 bites a rendszer, csak 32, de ez sok vizet nem zavar, vannak nagyobb gondjai is. Például az egy gigabyte RAM, vagy a 32 GB tárhely. De ennyi pénzért tényleg ne várjunk csodákat, például dedikált GPU-t, vagy komoly hangchipet. Ezzel a konfiggal van egyébként kismillió alternatíva Ebayen, vagy Amazonon, vagy a kínai oldalakon, hasonló áron.

Az energiaellátó egy 3500mAh kapacitású akkumulátor, ami meglepően kicsi. Nem nehéz olyan mobiltelefont találni, amiben combosabb akksi van, igaz teljesen más terület, de egyrészt elfért volna benne, nem egy papírvékony készülékkel van dolgunk, másrészt meg abból sosem elég. Megmondom őszintén, nem sokat használom a gépet, hogy részletes, laboratóriumi üzemidő grafikont készítsek, de megpróbálom átadni, mire megy ennyi táppal.

A helyzet az, hogy meglepően jól bírja. Nyilván egyből mindenki a hasonló akksival megáldott telefonokkal vetné össze, ami hiba, mert teljesen máshogy működik egy ilyen tablet, aminek eredményeképp 3-4 napig bekapcsolva találtam, hogy használjam erre-arra. Például néhány YouTube videó, e-mailezés, chatelés, vagy bármi miatt. Felerőszakoltam rá a Photoshopot, azt is nyúztam kb. fél óráig, anélkül, hogy jelentősen csökkent volna az energiaszint, pedig küszködött, mint malac a jégen, ez viszont a hőmérsékletén nem érződött, legfeljebb langyos lett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.