2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

"Játék" a G80-nal!

A 2006-os év nagyágyújának Vmod tuningja, annak részletes leírása. Van hozzá merszed?

[ ÚJ TESZT ]

A tuning

Töltsük le a következő programokat: 3D mark 06, Furmark, ATItools 0.27b4

Mentem a lazától a keményig. :D
Töltsük le PL ezt a programot az órajelek emelésére: [csak azt telepítsük ami kell]

Őt azért szeretem mert megkérdezi kilépéskor, hogy következő Windows indításkor betöltöm e az aktuális órajeleket, ez még jól jöhet.

Én mindenféle Vmod előtt leteszteltem hol van az utolsó stabil pontja a kártyának. Kitérőként annyit, hogy gyári és Arctic Cooling Accelero Xtreme 8800-al más-más tuningokat tudott alap feszültségen, ez simán betudható a hőnek, ha nincs kevesebb a hiba is. Sajnos GTX-ek esetében a tuning nem megahercenként megy hanem olyan huszassával (a cikk végén lesz erre is megoldás), ennek nagyon nem örültem, de erre is csak utólag jöttem rá.
Megfigyeltem, hogy ha már csak ezzel az 1.34-es feszültséggel indul a kártya, akkor icipicit, de jobban megy, itt kimondottan a 3d mark 06 azon tesztjeit értem amik nincsenek alapból bekapcsolva, később ezekre még kitérek, többlet pontot nem adnak, de átlagba nagyobb FPS-el mennek, tuning alatt pedig nagyon megugranak.
Rögtön az utolsó stabil órajelek főlé toltam a kártyát egy fokkal (Everestel ellenőrizve az órajeleket), azaz tegyük fel a GPU eddig ment 612MHz-n akkor a következő lépcső 621MHz. Mindennel eljátszottam ezt. Hozta a várt eredményt és stabilan vitte.
Még több szöveg jön, próbálom átadni amit ÉN tapasztaltam, mindenki másra számíthat.
Eddig 1x indítottam el a kártyát 1.53V-al akkor is nem fokozatokban hanem 1.34-1.53 :D, nem tudom mit bír, de nagyon melegszik, én úgy tudom órajel emeléssel egyenes arányban nő a hőtermelés, feszültség emelésnél pedig négyzetesen, namármost mi egyszerre mindkettővel babrálunk. Ilyen feszültség szinten már a gyári hűtőt tilos használni még teszt szinten is, az utolsó pont ahol a gyári hűtő még állhatja a sarat jól szellőztetett házban, az alap Vmod 1.34V idle, jelezném ÉN itt még nem látok többlet hőtermelést AC 8800-al, tehát max 64fokos a GPU dióda ATItools alatt úgy, hogy a benti hőmérőm 30fokot mutat. Kolegáktól tudom, hogy a GPU-t nem illik 1.65V fölé tolni. Egyrészt mert a kártya túlfeszvédelme működésbe léphet, aztán mert degradálódhat, na meg le is éghet, ennyi ok nekem bőven elég, nem azért raktam össze, hogy elégessem.
Mindenki tapasztalja ki, mire képes a kártyája.
Ha mondjuk beállítasz 1.40V-ot és terheled tegyük fel esik 0.4V-ot a feszültség, de ha már 1.41V-ot állítasz be, akkor nem 0.4V-ot esik, hanem többet vagy kevesebbet azonos körülmények között, nem tudom miért, de így van, ezzel arra akarok kilyukadni, hogy szép kis játék a feszültségek állítása. Sőt ha már rákattintasz az alkalmaz gombra egy órajel konfignál és rátekintesz a V mérőre csökkenést fogsz látni. Minimálisan, de esni fog a feszültség ezred voltokat, ezek terhelésnél is visszaköszönnek. Nekem ez 7ezred volt mínusz az alap feszültségből, a végén meglátjátok miért.
Memória feszültség:
Tegyük fel valaki ezt is tuningolja, javaslom, hogy maximumra csavarja fel a potit és úgy indítsa el a gépet, nekem alapból a ram 2.13 - 2.14V-ot kap idle, tisztába voltam vele, hogy a plafon 2.2V, ezt kolegák is megerősítették, jobbnak látom nem tolni.
Ha már kap a GPU többlet feszt akkor az valamiért kihat a ramra is, nekem eddig 1944MHz volt a csúcs, de 2088MHz-vel is megy a legalapabb Vmodon.
És még valami! A memóriáknak nincs túlfesz védelme.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.