2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az öreg Compaq műtétje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Notebookok kicsit másképpen III. - Compaq Presario 1245 javítás Karácsonykor is folyik az élet, én 25.

[ ÚJ TESZT ]

Notebookok kicsit másképpen III. - Compaq Presario 1245 javítás

Karácsonykor is folyik az élet, én 25.-én kaptam kezeim közé egy Compaq Presario 1245-ös notit. Szóval, hogy is mondjam, nem egy mai darab. Szokás szerint szét kellett borítani, és ha már igen, akkor cikket is írok róla, csak úgy érdekességképpen, mert valószínű nem ez a notebook-vásárlók első célpontja...

Egy rokonom gépe volt, amivel az volt a probléma, hogy az akkuja már nem igazán működik, a tápcsatlakozója pedig nem mindig érintkezik. Állítólag volt már a helyi számítógépszervizben (mondjuk notikkal hivatalosan nem foglalkoznak), de "nem tudtak vele mit kezdeni". Később kiderül hogy mekkora loser volt a szerviz...

A masina

Nagyban

A gépet kézbevéve egyből feltűnik hogy hihetetlen masszív, jól összerakott kis masina ez. A kijelző rövidebb mint a ház alsó része, ez fura kicsit, de amúgy az egész kép jól néz ki, designos. A touchpad körül található a Compaq Internet Zone nevű gombcsoport.
A beltartalom a kornak megfelelő, 160Mb SDRAM volt a gépben - "jó" Compaq szokás szerint csak egy foglalat van, 32Mb meg az alaplapon - de 160Mb-nál többet nem is tud kezelni sajnos a lap, ez elég buta hiba... A proci K6-2/333AFR , mondjuk ez elég is lenne alapdolgokhoz, de több RAM jó lenne mellé. A videokártya (nem néztem milyen típus, de egy ilyen öreg gépnél már nem sokat számít) saját 2Mb RAM-ot kapott, ez az összes korabeli felbontáshoz elég 24 bites színmélység mellett. A saját kijelzője amúgy is egy 800*600 képpontos, 65 ezer színű HPA panel, a mai TFT-khez képest rettenetes betekintési szögekkel és színvilággal.
A billentyűzet és a touchpad amúgy teljesen jól használható, érezni a minőséget amikor az ember hozzájuk ér. A gép hátulján az akkoriban (1998-1999) szokásos dolgok vannak, PS/2, LPT, RS232 és modem csati, oldalt pedig egy USB. Természetesen PCMCIA kártyahely is található a gépben (hálókártya csücsült benne), a háttértárak pedig egy floppy, egy CD-ROM, és egy 6Gb-os winchester.

Bekapcsolás után egy... Windows XP... fogadott, amihez gratuláltam magamban annak aki rátette. Mindegy, láttunk már meredekebb dolgokat is, végülis nem újratelepítésre jött a gép.
(A sebessége azért sem olyan lényeges, mert a tulaj csak levelezésre szánta a beépített modem segítségével, meg hát ő tudja...). Az viszont nagyobb baj volt hogy a tápcsatlakozó megmozdítására tényleg kikapcsolt a gép, az valóban hibás volt.


Szedjük szét

Az a jó a masszív gépekben hogy jó nehéz őket atomokra szedni, márpedig ennek ki kellett venni az alaplapját. Az alján található csavarok kitekerése után lejött a tetejének az első része. A tető hátsó része csak a kijelzővel együtt volt levehető. Ami meglepő volt az a több modulból álló alaplap, valamint a rengeteg kábeles átvezetés (ezek a leglehetetlenebb helyre voltak kötve). Na igen, manapság már nem véletlenül igyekeznek egy NYÁKra tenni mindent a gyártók. Ebben külön modul (elég nagy) a modem, az akku csatlakozója is külön NYÁKon van.

A procihűtő viszont ötletes, az alumíniumtömb talán magában is elég lenne, a két irányba kinyúló lap viszont másová is eljuttatja a hőt, érintkezik a CD meghajtóval is. Asztali processzor van a gépben, a foglalat is sima Socket 7 ZIF, ennel ellenére elég halk, és még fájóbb a kevés memória, mert jó teljesítményt nyújtana ha lenne elég RAM-ja.
A chipset hűtése ezeken az alaplapokon még nem volt kritikus, így az csak egy kis alumíniumlapot kapott, ami a CD-ROM-mal érintkezve vezeti el a hőt. Kérdés a CD-nek ez mennyire jó, de úgy tűnik bírja hosszú távon is mert szépen működött. (Na igen a mai DVD-írók sokszor egy évet sem bírnak...)


A billentyűzet és a felső borítás már nincs fent, a winyó, akku, és a CD még benne

Nagyban


Ennyiből áll egy Presario 1245

Nagyban

A winchester a noti bal hangszórója mögött volt, a folppy tetején feküdt. Érdekes, hogy a masina szétszedése nélkül nem cserélhető, pedig ez már a régebbi notikon is szokás volt. A HDD hűtésére azonban nm lehet panasz, egy fémlap takarja, ez érintkezik is vele, nyilván jól elvezeti a hőt.

A procihűtő

Ami érdekes még hogy a JBL hangszórók, ugyan vicces méretűek, de a noti elején levő reflexnyílások nem díszek, tényleg kapcsolatban vannak a hangszórókkal. Így valamivel több mélyhangja volt a gépnek az átlagosnál, már ameynnire ilyen pici csipogókkal bármilyen hangról beszélni lehet...

Itt már csak az alaplap van bent

Természetesen az alaplap kiemeléséhez az egész gépet szét kellett bányászni. Az alaplapot amúgy a gép hátuljában pár masszív fémlap is tartotta, újabb jó pont a Compaq-nak. A problémás csatlakozó forasztásáról természetesen ( :( ) megint elfelejtettem képet készíteni, csak az alaplap visszarakása után csináltam egyet. Elég annyi hogy a szokásos módon egyszerűen kiszakadt a helyéből az egyik forrasztás, valószínű a tápegység dugóját rántotta meg valaki. Nem részletezem, kb. 5 perc volt maga a forrasztás megjavítása. Mivel a NYÁk-ról felszakadt a fólia, ezért a legközelebbi forrponthoz kötöttem egy 4-5mm-es kábellel, ez nem fog elszakadni.


A problémás csati

Nagyban

Nyilván a "szerviz" szét sem szedte a gépet, az alaplapon semmilyen forrasztásnak nem volt nyoma... Valószínű csak másik táppal próbálták ki, de hát ez nyilván nem oldotta meg a problémát,mert az alaplapi csati forrasztása volt hibás...

Összerakni már könnyebb volt mint szétszedni, bá a sok kábel visszamacerálása a helyére nem volt egyszerű feladat, de a műtét után jól működött a gépsárkány.
(Igazából a képek is nagyrészt összerakás közben készültek, mert akkor jutott eszebe hogy cikket kéne írni róla.)

Végszó

Tanulság? Most csak annyit hogy a Compaq nem ma kezdte, bár az új gépeiket nem ismerem, de az a három Compaq noti, amivel eddig dolgom volt, mind minőséget sugallt.

A másik pedig az hogy a szerviz sem csodabarlang, és egy notival (főleg ilyen öreggel) sem érdemes mindig szervizbe menni, avagy mindent elhinni amit a szerviz mond...
Főleg hogy az egész szereléshez - a forrasztócuccokon kívül - egy csavarhúzó és egy laposfogó volt szükséges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.