2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Home Cinema Color Management

Biztos azt látod a kijelződön, amit a készítők megálmodtak? Avagy: Kalibrátort mindenkinek?

[ ÚJ TESZT ]

Konklúziók

Most már azt hiszem kijelenthetem, hogy elértük, amit ma egy PC-n történő filmlejátszással kapcsolatban a képminőség terén pillanatnyilag el lehet.
A jövő zenéje még, hogy már a VGA framebufferébe is színcsatornánként 10 bites színeket küldjünk, amit DisplayPort-on át a monitorig juttatunk, és így nem vesztünk színárnyalatot a konvertálás során. (Jelenleg 16 bites 3dlut-al is ditherelt 8 bites RGB-t kapunk, mert csak a FireGL és Quadro kártyák engedélyezik a 10 bites framebufferelést - ha ezt megnyitnák a driverekben, valószínűleg a madVR lenne az első, ami használná :D)

Végezetül még beszúrnék pár képet, hogy kb. mekkora differenciára számíthatunk egy középkategóriás monitor esetén a color management-ből adódóan.
Nyilván csakis RELATÍV, azaz VISZONYLAGOS képet nyújt a dologról, főleg, ha kalibrálatlan monitoron nézed a képet, CM nélkül, de a telefonom kamerája eleve nem is rögzíthette a túlszaturált színeket a jpeg-ben, nem beszélve egy telefon kamerájának színhűségéről, szóval csak az arányokat lehet szemléltetni, a minőséget véletlen sem...)

Az emberi bőr színe vörösből természetesbe ment át.

A túlnyomórészt kék dominanciájú képről eltűnt a "zöld fátyol".

A cikk bevezetőjének alapkérdése volt, hogy: "Kalibrátort mindenkinek?" és ezt tulajdonképp már az első oldalon meg is válaszoltam:
Igen, amint legalább kétszer annyiba került a monitorod, mint egy kalibrátor ára, már megérheti beszerezni hozzá ezt is, amolyan upgrade-ként, mert elég látványos különbségek lehetnek kalibrált és color managelt, valamint a "szűz" állapot közt.
Kisebb költségvetés esetén pedig még mindig jó alternatíva lehet a "házhoz kiszállós kalibrátoros ürge", csak ne felejtsük el használni is a kapott ICC filet, illetve külön is kiméretni a natív színtér referenciapontjait, és betenni a koordinátákat a cr3dlut-ba.

Nos, remélem páraknak kedvet adtam ahhoz, hogy ők is megvalósítsák otthonukban a fent leírtakat.
Ha ezen túl vagytok, elkezdhettek aggódni a hangzás miatt, ugyan is az erősítőket sem árt kalibrálni, méghozzá mérőmikrofonnal, de ez már egy másik történet... :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.