2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

HD filmek, x264, DXVA, HDMI audio

DXVA, a CUDA, VDAPU(Ubuntu) valamint a CPU mint lejátszó fog szóba kerülni, több szerző közös cikke.

[ ÚJ TESZT ]

Filmjeink átkonvertálása x264-el, VirtualDubban

Emlékszünk még az "1cd-s avi" korszakra? Többnyire Xvid, Divx vagy Mpeg tömörítésű filmeket néztünk anno, amik ha még a gépen vannak, nyilván szeretnénk őket megtartani, univerzálisan lejátszhatóvá tenni, esetleg még javítani is rajtuk.

Nos, ha igen, akkor a VirtualDub progit nekünk találták ki!

Először is töltsük le a programot, majd pedig telepítsük, a 32 bites verziót: [link]


Ez, az alapból elég puritán program fogja megoldani a problémáinkat.

Töltsük le és telepítsük az x264 encodert: [link]


Telepítés után a start menüben megtaláljuk "x264vfw" néven. A configuratort indítva a beállításait érjük el, a nagy csúszka a képminőség, alapesetben jó helyen van, nem szükséges állítani rajta.


A 3. fülre kattintva a "Multithreading" résznél írjuk be, hogy hány magos a processzor, hány folyamat egyidejű végrehajtására képes, ez sokat fog számítani a sebességben.

Az x264 már rendben is van, nézzük a hang kérdését. Általában a Lame acm mp3 codecje megfelel filmjeink hangjának tárolására. Letöltés: [32 bites] [64 bites]
Kicsomagolva a zip fájlt, az .inf fájlon nyomjunk egy jobb gombot, és válasszuk a "telepítés" -t.

Win7 X64-en is működő mp3 codec: [link]

Ahhoz, hogy Wmv, Quictime, Mp4, FLV fájlokkal, valamint AC3-as fájlokkal is tudjunk dolgozni, töltsük le a VirtualDub pluginjait, majd a zip fájl tartalmát másoljuk be a VirtualDub plugins mappájába.
[link1] [link2] [link3]

MKV, .TS és egyébb fájlok beolvasásához telepítsünk a gépre: ffdshow-t, Haali Media Splittert [link], majd pedig a legfrisebb Directshow input plugint a Virtualdubba. [link]


A VirtualDubban is állítsuk be a többszálú feldolgozást, az Options fülön, katt a preferences, majd pedig a threadingre. A Video compression threads mezőbe írjunk 1-et, ha legalább 2 processzormagunk van.


Nyissunk meg egy filmet, a fájl menüből. Ezt követően ki kell választani az x264-et, mint videó kódolót. Ehhet a Ctrl+P kombináció a legegyszerűbb, ott a listában kattintsunk a kívánt elemre.


Amennyiben a hangot szeretnéd érintetlenül hagyni, akkor ezt a bekezdést ugord át. Hogyha szeretnél a hangon is változtatni, akkor az audio menüben a "full processing mode"-nak be kell legyen pipálva. Felette a compression résznél ki kell választani a kívánt codecet, mint a videónál.

Mind a hang, mind a kép terén lehetőségünk van különféle szűrők alkalmazására, mint pl. feliratozás, kép/hangminőség javítás. Annyit kell hozzá tudni, hogy a hangnál mindig ki kell választani 1 darab input és egy darab outputot a listából, amik közé tesszük a szűrőinket, majd pedig nekünk kell összekötni őket, a kívánt sorrend eléréséhez.


A hangnál a menüben a "use advanced filtering"-re kell kattintani, ezek után elérhető a filters menüpont.

Amennyiben mindennel kész vagyunk, nyomjuk meg az F7 gombot, és már mehet is a mentés, a végeredmény egy DXVA képes avi fájl lesz, ami azonos képminőség mellett mindössze fele akkora helyet foglal, mint egy Xviddel kódolt film.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.