2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Google Chromecast - Setup

Chromecast egy olyan dongle, ami WiFi hálózaton keresztül tartalmakat jelenít meg HDMI-s eszközökön.

[ ÚJ TESZT ]

A csomag és SETUP

Csomag

A kis Chromecast egy - nem túl nagy - 12cmx12cm-es dobozban lapul. A Chromecast mellett még egy jó tapintású, minőségi USB töltőkábel, egy HDMI toldókábel, egy amerikai csatlakozós hálózati adapter és egy inci-finci kis papírka található.

*Forrás: CNet

Setup

Na, ez a téma volt az, ami igazán érdekelt és nem is ért csalódás. A Chromecast jó példája annak, hogy kis odafigyeléssel és gondolkodással hová juthat az ember. Végre! Nem kell, hogy "iValami" legyen egy termék neve ahhoz, hogy egyszerűen üzembe helyezhető és működtethető legyen.

A beüzemeléshez szükséges:

- 1db helyi hálózat, internettel és wifi kapcsolattal
- 1db wifi képes Laptop vagy Mobil eszköz*
- 1db Chromecast csomag

A beüzemelés lépései:

- Csatlakoztassuk a Chromecastot a TV HDMI portjára, majd csatlakoztassuk az USB táp kábelt is, aminek a szabad végét akár a TV egyik szabad USB portjára is rádughatunk. Így fog tápot kapni a kütyünk.

- Ha a TV esetleg nem áll át automatikusan a HDMI bemeneten kapott jelre, akkor állítsuk át a Chromecast-ra. Az alábbi képernyőt fogjuk látni:

- A helyi wifi-re csatlakozott laptopunkon indítsuk egy Chrome böngészőt és nyissuk meg a www.google.com/chromecast/setup‎ oldalt.

Értelem szerűen töltsük le és telepítsük a konfigurációs alkalmazást, majd indítsuk el. Itt jön az érdekessége a dolognak. A laptopunk fogja magát és lecsatlakozik a wifi hálózatról, megkeresi a környezetében elérhető Chromecastokat, azokra felcsatlakozik és kér egy azonosító kódot, amit a TV-nk kijelzőjéről olvashatunk le. Ha a kiírt kód megegyezik azzal, amit a TV-n látunk, akkor tovább léphetünk, mivel a megfelelő eszközt találta meg a rendszer.

Ezt követően az installer kilistázza a helyben elérhető wifi hálózatokat, amik közül kiválaszthatjuk azt, amelyikre csatlakoztatni szeretnénk a Chromecastunkat. Beírjuk a wifi kódot, majd be is fejezhetjük a konfigurálást. A Chromecast ekkor elkezd csatlakozni a wifi hálózathoz és kész a telepítése.

Itt jegyezném meg, hogy az első (konfigurálás alatti) felcsatlakozás viszonylag sokáig tartott, már kezdtem azt hinni, hogy valami kifagyott vagy nem stimmel, de a türelem végül megtérült és sikeresen bekonfigurálódott a Chromecast. A telepítés alatt a laptop többször le és fel csatlakozott mind a wifire mind a Chromecast wifijére.

*Mobil eszköz:

Menjünk fel a google play-re és töltsük le a Chromecast alkalmazást, mely segítségével pikk-pakk telepíthetjük is az eszközt. A konfigurálás gyors, egyszerű, fájdalommentes és nem igényel fekete öves informatikus szaktudást.

Hát igen, itt van egy kis ciki. Ha megnyitjuk a fentebb linkelt setup oldalt mobil készüléken, akkor egy Google Play letöltés fogad minket, majd az, hogy ez az app egyik készülékünkkel sem kompatibilis. Hiába na, a Google nem bízta a véletlenre a dolgot. Magyarországon le van tiltva ez az app. A Google Play oldala itt érhető el direktbe.

Szóval miután buktuk ezt az opciót úgy döntöttem, hogy kemény leszek, mint a kő és megoldom másként. Miután letöltöttem innen az .APK-t fel is toltam gyorsan az ASUS FonePad-omra. A telepítés után már ezzel is lehetett konfigurálni a Chromecastot.

- A Google Chrome böngészőbe bekerült egy plugin, valamint a YouTube mobile és desktop böngészős alkalmazás is kiegészült egy Chromecast ikonnal, így egyből lehet is tolni a kijelzőre a tartalmakat.

Chrome Plugin

Youtube

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick

    Olcsó, szinte mindent vesz, jó képet ad, röviden ez a kínai “csodatuner”, aminek természetesen azért vannak hibái.

  • Google Nexus 6 by Motorola

    Rövid bemutató a Google új Nexus családjába tartozó okostelefonjáról, melyet ezúttal a Motorola gyárt.

  • Nexus 5 - Az öreg harcos

    2013 bestiája, de több mint egy év elteltével lehet-e még mindig a felső kategória könnyűsúlyú harcosa?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.