2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Google Nexus 6 by Motorola

Rövid bemutató a Google új Nexus családjába tartozó okostelefonjáról, melyet ezúttal a Motorola gyárt.

[ ÚJ TESZT ]

Google Nexus 6 bemutató

Google Nexus 6 by Motorola

Egy rövid bemutatóval készültem nektek. Mint a címből is kiderül, ez a Google Nexus 6 lesz, melyet ezúttal a Motorola gyárt.

Ez az első Nexus készülék, amely minden szolgáltató kínálatában elérhető itt kint az USA-ban.
Igaz, a legtöbb csak a 32 GB-os modellt, és abból is csak a kéket árulja, de sokak számára ez is hatalmas dolog, mivel az ára meglehetősen magas a Nexus4/5 után. Szolgáltatók ajánlatai révén jelentős kedvezménnyel elhozható a készülék (még ha jelenleg nem is érhető el mindenhol, csak előrendelésre).

A Google Play Store október 29-én kezdte meg a rendelésfelvételeket, ami nagyjából 2,5 másodpercig tartott, és elfogyott az összes. Én magam is ott próbáltam rendelni, de sajnos az nem jött össze.
Egy héttel később kezdte meg a Motorola is árulni a készüléket, ami ugyanúgy független, mint a Play Store modell (mint kiderült utólag, teljesen ugyan az a csomagolása is). Itt sikerült megrendelni magamnak egy 64 GB-os fehér típust.

Mindenképp ilyet szerettem volna, a kék nem az én színem és sok helyen lilásnak tűnt a képeken. November 19-re ígérték, de késett 2 napot (az első szállítmány már 16-án megérkezett a felhasználókhoz). Ez annak köszönhető, hogy a kékből gyártottak a legtöbbet, a szolgáltatók készleteinek feltöltése érdekében. Az egyetlen készülék, ami csak függetlenül kapható, az a Cloud White 64 GB.
Nem nagy dolog, vártam rá kicsit többet, meg mindig jobban jártam, mint a Play Store rendelésekkel rendelkezők, mert nekik még mindig nincs telefonjuk. Legyen ez egy sima 32 GB-os kék vagy fehér.

Specifikációk:

Android™ 5.0 Lollipop
Quad core Krait 450 CPU 2,7GHz (Qualcomm Snapdragon 805 SOC)
5,96” 2560x1440 QHD AMOLED display (493 ppi)
13 MP with optical image stabilization, Dual LED ring flash with f/2.0 aperture, 4K video capture at 30 fps
Size: 82,98 mm x 159,26 mm x 10,06 mm
Weight: 184 grams
Battery: 3220 mAh
Qi wireless charging, Quick Charge 2.0(Motorola Turbo Charger)
Dual front facing speakers

What's in the box:

A doboz tartalma a Nexus vonalhoz hasonlóan elég egyszerű. A telefonon kívül a csomag része egy Motorola Turbo Charger és egy microUSB kábel. A szokásos garanciafüzet és a SIM tálca tű egy kis papír tasakban kaptak helyet.

Bár 6"-os kijelzővel szerelték a telefont, kézbe véve abszolút nem nagyobb, mint csoporttársai (iPhone 6 Plus, Galaxy Note 4, LG G3, 1+1). Jómagam Nexus 5-ről váltottam, de előtte Note2 volt a telefonom, és mind a mai napig az a kedvenc készülékem, az egyetlen dolog, ami miatt váltottam, az a szoftver volt. Mikor a Nexus 5 már KitKat-tel rohangált, én még mindig 4.1.2-vel voltam kénytelen használni a TouchWiz fertőzte Androidom. Nem bántam meg, a Google által kreált Android experience hatalmas plusz volt. (A 10 órás SOT azért hiányzik a Note2-ből...)

Anyaghasználat tekintetében prémium kategóriáról beszélünk, az alumínium keret és a kijelző nagyon hasonlít az iPhone6/Plus modellekre, a kijelző szélei le vannak kerekítve, az alumínium teljesen körbeöleli a készüléket, a hátlap pedig teljesen egy síkban fekszik a keretben. Tapintásra a fehér Nexus 5 áll hozza közel, de ez mégis jobb fogast biztosít. Ujjlenyomat tekintetében kiemelkedő, gyakorlatilag észrevehetetlen a hátlapon. A kék modell ehhez kepést jelentősen jobban vonzza az ujjlenyomatokat.

Az előlap fekete mindkét modell esetében, ami szerintem a legjobb döntés volt a Motorola részéről. Fehér kijelzőkerettel szerelt telefont biztos nem vettem volna. A készülék jobb oldalán kaptak helyet a vezérlőgombok egymás alatt, gyakorlatilag a készülék közepén. Nagyon jól kézre esik mind a bekapcsoló mind a hangerőszabályzó gomb. A bekapcsoló gomb felülete bordázott mintát kapott, ami jelentősen elősegíti a használatot.

Csatlakozók tekintetében microUSB 2.0 található a telefon alján, illetve 3,5 mm-es headset csatlakozó a tetején.
A hátlapon található kamera is középre került (eltérően a többi Nexus- hoz képest), illetve megkapta a Moto X-ről ismert M logóval ellátott mélyedést is. Természetesen a szokásos NEXUS felirat is megtalálható, ami jelen esetben ezüst színt kapott és kicsit króm hatású. Szerintem nagyon el van találva a színkombináció az ezüst kerettel párban.

Android 5.0 aka Lollipop

Ugyan a készülék is hatalmasat lépett előre az előző Nexus telefonokhoz képest, szoftveres oldalon is újdonságról beszelünk. Az Android 5.0-val szállított készülék rengeteg újdonságot tartalmaz.
Nem szeretnék kitérni magára az Androidra, mivel azt már máshol bemutatták rengetegen, csak arra tennék egy kis kitérőt, ami ezt a készüléket érinti.

Ez a legjobban vitatott funkció, az Active Display. Ez a Moto Active Display Google verziója. Az AMOLED panel előnyét kihasználva az értesítéseket fekete-fehérben jeleníti meg. Gyakorlatilag a lockscreen minimalista változata, amint hozzáérünk a kijelzőhöz, átvált színesre és minden egyéb dolgot megjelenít. Éppen ezért hivatalosan nincs értesítő LED a készülékben. (Található LED a telefonban, rootolt készüléken működésre is bírható, de nem azonos a Nexus 5 értesítő LED-jével). Személy szerint ez nem okoz nekem problémát, még mindig reflexből bekapcsolom a telefont, ha felveszem (hiába az active display), illetve értesítésekhez ott van a csuklómon a Moto 360. Valószínűleg ki fogom kapcsolni az active display-t, a zsebembe teljesen feleslegesen világít, értesítéseket pedig mutatja az órám is.

A készülék alig több mint 24 órája van nálam, így sokat nem tudok még mondani az akkumulátorról.
A Nexus 5-nél jobban teljesít, de a Nexus 5 tapasztalataim még 4.4.4-ről vannak, a végleges Lollipoppal nem használtam. Nexus 5 nálam átlagosan 3 óra kijelzőidőt hozott, viszont én nem spórolok semmin. Van Google NOW, Bluetooth állandóan megy, Location Reporting be van állítva családnak és barátoknak (pontos helyzetre).

Az első töltési-merítési ciklus eredménye:



Ambient Display ON
Fényerő csúszka 50%.
WIFI volt végig, de LTE is ment, látszik a képen, hogy nem túl jó a térerő itt nálam, -110 dB környéke, átlag 2 csík térerő. Így is Speedtest 40 Mbit letöltést mért. Későbbiekben frissítem majd belvárosi meréssel.

Day1 tapasztalatok:

6" azt kell mondjam, nagy. Ennek ellenére semmiben nem korlátozza a használhatóságot.
Sztereo hangszórók elől nagyon jók. Nem egy boom sound, de közel van hozzá.
Picit nehezebb, mint amire számítottam. Viszont ez csak megszokás kérdése. Note 2 ugyanilyen nehéz volt, a Nexus 5 volt inkább könnyű.

Kamera egyértelműen előrelépés, főleg a 4K videó.
Amint lesz elegendő mennyiségű tesztképem és videóm, bővítem a cikket.
Anyaghasználat csillagos ötös! Nagyon kényelmes a kézben, nem csúszik.
QHD AMOLED, rosszat nem tudok rá mondani, talán az, hogy a legalacsonyabb szinten kicsit lilás árnyalatot vesz fel. Max. fényerő jó, színei nem Samsung szaturáltak, kicsit lehetne hidegebb színhőmérséklete.

Kérdésekre szívesen válaszolok, a cikket bővíteni fogom. Kamera tesztképeket mindenképp rakok fel, valószínűleg tárhelyre, hogy ne legyen minőségromlás.

UPDATE: Folytatás a következő oldalon!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.