2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

GitUp Akciókamera - Az Ébredő Erő

A GitUp márka magyarországi debütálása, és Git2 mélyelemzés az SJ5000x Elite-tel összevetve.

[ ÚJ TESZT ]

Menü, szolgáltatások

Az előlapi gombot hosszan benyomva életre kel és üzemkész a kamera.

A felvétel gomb indításakor vörös jelzőfény világít a kijelzőn, a fedlapon, és a kamera elején is, jelezve a rögzítési státuszt. A decemberi firmware óta tökéletesen testre szabható az is, hogy melyik LED világítson, illetve melyik ne. Ez hasznos rejtett kamerás felvételeknél, ha azt szeretnénk, ne tudják vagy ne lássák, hogy éppen forgatunk.

A bekapcsológomb pedig módválasztó gombként is funkcionál, így egyszeri rövid benyomása fénykép üzemmódba helyezi a kamerát, kétszeri a visszajátszás menüpontba, háromszori pedig a kamera általános beállításaihoz navigál minket.

Összesen tehát négy almenüt vezérlünk az elülső gombbal. A videó üzemmódban a beállításokat elindítva az exponálógomb segítségével navigálhatunk.

Videobeállítások

Először a felbontásokat zongorázhatjuk végig, köztük a 2160p 24fps-t is választhatjuk.

2160p-ről a lehető legnagyobb felbontásról interpolál 4K-ba, ami szoftveres rásegítéssel lehetséges. A képélmény nem éri el a valós 4K felbontást, így egyelőre nem érdemes ezzel az opcióval foglalkoznunk. Éppen emiatt a GitUp nem is hangsúlyozza, ami nagyon szimpatikus hozzáállást mutat a cég részéről.

Az Elite is interpolált 4K felbontással dolgozik, bár maga a szenzor képes lenne rá, de az alaplap nem tudja kihajtani.

A januári firmware-be bekerült az 1440p 4:3 képaránnyal.

Ezután beállíthatjuk a szakaszokban rögzített, végtelenített felvételt (loop recording) mellyel 2, 3, 5, vagy 10 perces különálló felvételeket forgathatunk folyamatosan, amely a kártya betelése után a legrégibb felvétel helyére rögzíti a legújabbat.

A felvétel hangereje 3 lépcsőben állítható, vagyis halk, közepes és erős állásokban. Ezután következik az időbélyegző ikonja, a Time Lapse, a pillanatkép opció, fehéregyensúly-állítás, finomhangolás és expozíciós korrekció.

Az expozíciós és fehéregyensúly zár arra szolgál, hogy a kiválasztott szintektől ne térjen el akkor sem, ha megváltoznak a fényviszonyok. Ez akkor hasznos, ha a fény erőssége gyorsan váltakozik, így a kamerának nem kell folyamatosan alkalmazkodnia.

Ezután beállíthatjuk, hogy viselkedjen az oldalsó gomb, ha megnyomjuk felvétel közben. Hozzárendelhetjük többek között a GYRO-t. A társított funkciót a felvétel leállítása nélkül ki-be kapcsolhatjuk.

Az ISO értékeket 50 és 1600 között állíthatjuk.
A szokásos színszűrőket is megkapjuk - fekete-fehér, szépia és az élénk színek kedvelőinek a vivid.

A GYRO stabilizátor a rázkódásból fakadó képremegést csillapítja. Bekapcsolt állapotban kissé beszűkül a látószög, de csak akkor érdemes kikapcsolni ezt a funkciót, ha fixen használjuk a kamerát.

Helyet kapott a WDR (széles dinamikatartomány), a lassítás (Slow Motion) mód 2, 4, illetve 8x-os lassítással, élességállítás 3 fokozatban, és a fénymérési módok. Középre súlyozott, átlag, és spot közül választhatunk.

Látószögnek 120 és 170°-ot adhatjuk meg.

A mozgásérzékelő mellett a G-szenzor beállítása található. Itt is három érzékenységi szint érhető el. Ennek a funkciónak autóban, fedélzeti kameraként vehetjük nagy hasznát.

Fotó üzemmód

A képméret állítása a következő variációkban lehetséges: 16 MP 4:3; 12 MP 16:9; 8 MP 16:9; 5 MP 4:3; 3 MP 4:3. Ezután következik a záridő választása, időbélyeg, Time Lapse, időzítő, stb. Egészen a sorozatkép funkcióig ugyanazok a menüpontok, mint videó módban. Ha sorozatképet szeretnénk készíteni, akkor választhatunk 3 vagy 10 fotós sorozat között.

Az élesség és fénymérés után pedig kiválaszthatjuk a RAW formátumot.

Az alap rendszerbeállításokhoz visszatérve aktiválhatjuk a gyorsfelvétel gombot, a rendszerhangokat, képernyőfeliratokat, az autós módot. Lehetőség van egyedi felirat beégetésére is. Ehhez előbb aktiválnunk kell a funkciót, utána pedig be kell illesztenünk a kamera tárhelyére egy speciális szövegfájlt.

Ezután testre szabhatjuk a LED-ek működését, megadhatjuk, mikor kapcsoljon ki a képernyő, illetve hogy mikor hány perc tétlenség után kapcsoljon ki a kamera.

A következő 4-es csoportban a dátumot, nyelv- és frekvenciaválasztást, és a PAL vagy NTSC képszabványt állíthatjuk be.

Ezután következik a távvezérlő párosításának menüpontja, illetve kettő, a januári szoftverrel jött újdonság: választhatunk a távvezérlőnek standard illetve gyors módot, valamint kiválaszthatjuk, hogy a PC-vel való párosítás során webkameraként vagy háttértárolóként kapcsolódjon a kamera.

Az utolsó három menüpontban nincs változás az előző firmware-hez képest: formatálás, gyári beállítások visszaállítása, és verziószám.

Okostelefon-applikáció

A beállítás gomb hosszas megnyomása aktiválja a wifit is, amennyiben telefonunkat csatlakoztatjuk a kamerához. Ilyenkor oldalt kék LED villog jelezve, hogy a kamera WiFi-eszközt keres.

A kamera dobozában kis cédula közli velünk, a GitUp saját mobilapplikációja fejlesztés alatt áll, addig is a FinalCam alkalmazást javasolják.

Miután párosítottuk a két készüléket, megjelenik a kamera képe a telefonon. Egyből elindíthatjuk a felvételt, vagy készíthetünk fotókat. A képernyőre koppintva a többi beállítás is elérhetővé válik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.