2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Én, az Android

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Közkívánatra megpróbálom összefoglalni az alap tudnivalókat az Androidos felületről.

[ ÚJ TESZT ]

A platform

Deino kolléga inspirálására nemrég írtam egy cikket, amiben megpróbáltam összeszedni hogy változtak meg a kommunikációs (és egyéb) szokásaim, amióta androidos telefont használok.

A hozzászólók közül néhányan szerettek volna olvasni egy általános ismertetőt erről a platformról, hát lássuk!

Mi is az Android

Ezt írja róla a Wikipédia:

Az Android egy Linux kernel alatt futó, mobil operációs rendszer. Fejlesztését az Android Inc., kezdte meg, amit később a Google felvásárolt; később az Open Handset Alliance nevű szövetség vette át a fejlesztését. A fejlesztők Javában írhatnak alá menedzselt kódot, az eszközt a Google által fejlesztett Java programkönyvtárokon keresztül vezérelve.
...
Az Android platform abból a célból született, hogy egységes nyílt forrású oprendszere legyen a mobil eszközöknek (és itt elsősorban a smartphone kategóriát kell érteni, mintsem egyszerű mobiltelefonokat). Az elképzelés alapja egy Linux alapú operációs rendszer volt, amelyet úgy alakítanak át, hogy képes legyen problémák nélkül kezelni a mobil eszközök integrált hardvereit (érintőképernyő, WiFi, HSDPA, Bluetooth, stb.). Az első lépéseknél nem volt szó Java nyelvről, azonban a Google 2005 júliusában megvásárolta az Android nevű céget, és új irányt adott a fejlesztésnek: a Linux kernel fölé egy virtuális gép került, amely a felhasználói felület kezeléséért és az alkalmazások futtatásáért felelős.
...
Android 1.0 (Apple pie) 2008. október
Android 1.1 (Banana bread), 2009. február
Android 1.5 (Cupcake), 2009. április
Android 1.6 (Donut), 2009. szeptember
Android 2.0 (Eclair), 2009. október
Android 2.1 (Eclair), 2010. január
Android 2.2 (Froyo), 2010. május

Tehát röviden: az Android egy, a Google fejlesztett mobil platformjának, aminek egyik üzenete a nyílt forráskód, erre utal a Linux kernel, és a Java fejlesztő környezet.
Jelenleg az USÁban ez a legjobban fogyó okostelefon platform (33%), megelőzve a BlackBerry-t (28%) és az iOS-t (22%). Világviszonylatban pedig a mobil (tehát nem csak okostelefon) piacon a harmadik helyen van (17%), a Symbian (41%) és a BB (18%) mögött a készülék eladásokat figyelembe véve.
Tehát érdemes rá odafigyelnünk!

Felépítés

Az Android platform felépítése elég érdekes. Lássuk a wikipédia ábráját:

Látható, hogy legalul van a Linux kernel, az eszközök drivereivel (amiket a hardvergyártók fejlesztenek a saját kiadásaikhoz), erre épül az egész platform. Ezen a szinten van az erőforrás kezelés és az ütemező.

Fölötte vannak a programkönyvtárak, és 1-2 alap program (pl. SQLite), amik még C++-ban vannak írva. Ugyanezen a szinten található a JAVA virtuális gép, a Dalvik, ami szintén ennek a platformnak a sajátossága, és nem egyezik meg a Sun féle virtuális géppel.

E felett vannak az immár JAVA-ban megírt rendszerprogramok, és a felhasználók által használt programok. Általában csak ezt a részt lehet látni fájlrendszer szinten is a készüléken.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.