2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Cubot X16 teszt

Sorban álltam, amikor a jót olcsón osztották, bár sebesség- és hardverőrülteknek szólok előre, hogy nem nekik való.

[ ÚJ TESZT ]

Dobozka, specifikáció

Röviden a hardverről. A 2500 mAh-s akksi egy MTK6735A jelzésű, relatíve új chipset-et hajt meg. Ez egy 64 bites, 1.3 GHz-es, négymagos procit, Mali-T720 GPU-t, és 4G hálózat elérést takar. Mivel ezek közül még egyik sem adatott meg soha, ez is döntő szerepű volt a vásárlásnál. Ezen felül van 3 színű értesítési LED-je, 16 megapixeles kamerája (ez természetesen interpolált érték a marketing miatt, a valós 13 megapixel), 2 GB RAM-ja, 5 inch-es IPS, FHD kijelzője, meg 5.1-es gyári rendszere.

Korábban már írtam róla, hogy nálam a legelső szempont mindig a külcsín, most is így volt. Ha valami elsőre nem tetszik, aligha veszem meg. Ez tetszett még másodjára is. Az helyzet az, hogy képeken egyáltalán nem jön át, hogy igazából mennyire szép ez a készülék. Ezt azért mondom, mert bár jó párszor meglestem, mire ideért, meglepődtem, amikor kivettem a dobozból.

A csomagolása nagyon kulturált, nem tudom, hogy hívják ezt a textilszerű, szálas borítást a kartonon, de nagyon pozitív volt az első benyomásom. Több tálcán elhelyezve kapunk például egy pandawilles tutorial for dummies-t, ami már akkor is elavult volt, amikor pár éve egy Newman N2-t vettem tőlük, hát még most. Meglepetésemre a Cubot is csomagolt egy ilyen papírkát, csak az már sokkal használhatóbb volt, bár meggyőződésem, hogy a vásárlók egy százaléka sem nyitja ki.

Én megtettem, mert tapasztalatból tudom, hogy a kínaiak milyen furcsa dolgokat tudnak művelni, és lám rá is akadtam egy szép szerelmes történetre az egyik oldalon, le is fotóztam nektek. Valahol a linkelt képek között lesz, majd meglátjátok. Adtak még egy 1 amperes töltőt és kábelt is, de nem használom, mert vannak helyette Blitzwolf töltőim Nillkin kábellel, melyeket hatalmas megelégedéssel használok.

Talán ez az első alkalom életpályám során, hogy nem találtam a dobozban olyan hangkeltőt, amelyet legszívesebben kultikus körülmények között áldoznék fel valami sátánista oltáron, hogy örök tűzben égjen. Lázasan kutattam, de tényleg nem adtak hozzá fülhallgatót, és a hiányzó tartozékra életemben először most bólintottam megelégedéssel.

A telefonon alapból rajta volt az átlátszó műanyag tok, fólia viszont nem, de azt mellékeltek hozzá egy kis törlőkendővel együtt. Rettentően össze volt fogdosva a kijelző, ahogyan kivettem a dobozból, de lefoglalt az, hogy megcsodáljam az állítólag CNC-zett (nem tudom, hogy ez új marketingfogás a kínaiaknál, vagy tényleg különlegesség) fém keretet, az üveg hátlapot, és a majdnem oldalkáva-mentes előlapot.

Jó döntés volt a fehér szín, és utólag még azt is mondom, hogy ezt feketében nem is érdemes, így látszik igazán, hogy milyen elegáns darab. A sasszemű kritizálók észrevehetik az almás vonásokat rajta, de szokás szerint úgy vagyok vele, hogy kit érdekel, amíg nem egy darab kör alakú gomb adatik meg a kezelésre.

Nem egy az egyben koppintás, csak van egy enyhe Apple jellege, szóval szerintem szőrszálhasogatás lenne ezen agonizálni. A készülék egészen vékony, markáns, határozott formájú, nem a hagyományos szappantartó stílus, és ez nekem különösen bejön, úgyhogy küllemre nálam 9 pont a 10-ből, mert biztos van még szebb telefon is.

Az akksi beépített, mivel bár nem unibody a ház (több anyagból is van ugye), nem szétszedhető házilag. Ez csak annyiban jelenthet problémát, hogy nem tudjuk a SIM és microSD kártyát akárhol cserélgetni, mert tálcán tolható be az oldalába, és a mellékelt kis kulccsal tudjuk kitolni a fém keretből. Engem nem zavar a dolog, mert nem szoktam piszkálni ezeket.

Két SIM-kártyát (micro és nano) kezel egyébként az eszköz, de úgy van megoldva, hogy a micro helyére tehető csak be a memóriakártya, így választani kell a két kombináció közül. Mivel a 16 gigás belső tárhely engem eddig mindig ki tudott szolgálni, szimpla 1 kártyás üzemmódban használom. Több szót nem is fecsérlek a küllemre, úgyis mindenkit a működése érdekel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.