2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Belépő kategória: Celeron, X2 és A4

Kíváncsi voltam, hogy mit tud az új 1155-ös Celeron. Véletlenül egy A4-3400 is a kezeim közé került.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, CPU-k

A gépet vásárlók többségénél a legfontosabb szempont az ár. A belépő szintre a közelmúltban mind a két gyártó új processzorokat adott ki. Gondoltam érdemes lenne letesztelni az újoncokat és hogy ne unatkozzanak melléjük bevettem régóta a piacon lévő Athlon II-es CPU-kat is. Sajnos nem ment minden tökéletesen, ezért egy tesztsorozat kimaradt az új APU-val. Szerencsére az mondhatom, hogy a kimaradt tesztek már nem sok újat adtak volna hozzá az eredményhez.

A tesztelés előtt már volt elképzelésem az eredményekről. Természetesen, mint minden prekoncepció, ellenőrzésre szorultnak. A következőket akartam ellenőrizni, számokkal alátámasztani vagy megdönteni:

- A Celeron számítási teljesítménye magasabb azonos órajelen. Másként megfogalmazva magasabb órajelen futó AMD-ket is le tud hagyni.
- A Celeron nem tuningolható, maximum az IGP órajellel és a memória időzítéssel lehet játszani.
- Az A4 IGP-je sokkal erősebb a többinél.
- Az Intel jobb fogyasztásban, de az AMD APU-ja is nagyot lépett előre.

Processzorok

Két új és két régi CPU mérkőzött meg. A régiek alá igyekeztem egy olyan lapot keríteni, ami jól tuningolható és elég erős IGP-vel rendelkezik. Ez nagyjából sikerült is, de ezt majd ítéljétek meg ti magatok.

Intel Celeron G530

Az i3 alatti szegmensbe először a Pentiumokat, majd pár héttel ezelőtt végre a Celeronokat is bemutatta az Intel. A legkisebb G440 még a többi közül is kilóg, csak egy magos fix 1.6GHz-en fut és 1MB L3 cache maradt benne. A teszthez ezért a leggyengébb kétmagos G530-at választottam ki. Az ára igen baráti 12k HUF volt. Az Intel természetesen a kétmagos Celeronokat sem kímélte. Nincs Hyper-Threading, AES, a memória sebességét is korlátozták és csak 2MB L3 cache maradt. A többi nem K szériás processzorhoz hasonlóan a CPU tuningról is lemondhatunk. Maradt viszont a két Sandy Bridge CPU mag virtualizációval és SpeedSteppel. Az Intel® HD Graphics IGP 1GHz-en futhat maximum. 65W-os TDP osztályba sorolták akárcsak a legerősebb i3-mas CPU-kat, tehát biztos, hogy erősen túlzó az adat és sokkal kevesebbet fogyaszt.

Tesztelésre egy H61M-ITX alaplapot használtam, amit kiskerekben 18 ezresért vesztegetnek. Hasonló tudású USB3-mal ellátott mATX alaplap szintén ennyibe kerül, de a legolcsóbb 1155-ös deszka 13k Forintért hazavihető.

A tuningra nem érdemes sok szót vesztegetni. Az IGP órajelét sikerült 1300MHz-re emelni. A memória csak 1066-on futott, de az időzítést sikerült jobbra beállítani, de a 6-6-6-13 semmit (max. 1-2%) sem gyorsított a rendszeren.

AMD A4-3400

A kétmagos APU sincs régóta a piacon. Itt is alulról a második modellt teszteltem. Az A4-3400 két processzor magja egy tovább optimalizált Athlon II. Az ára magasabb a régi típusnál, a tesztelés idején 17 ezresért lehetett megkaparintani. A fogyasztása ennek és a 32nm-nek hála javult. Sajnos ez nem mondható el az integer és lebegőpontos teljesítményről. A 2.7GHz-es verzió tudását valamivel a Celeron és az X2 250 alá saccoltam.

Az IGP teljesítménye már sokkal versenyképesebb. Első ránézésre azt tippeltem, hogy minimum a kétszeresét nyújtja, mint az Intel féle HD Graphics. A Radeon HD 6410D GPU 600 MHz-en fut és 160 shaderrel rendelkezik.

Ismét egy Asrock alaplap került a CPU alá. Az A75M-HVS nem volt tökéletes választás. A felszereltsége és a 18 ezres ára rendben van, egyedül az overclock képességeit herélte ki a gyártó. A referencia órajelet hozzá van kötve a PCIE busz frekvenciájához. Nagyon nem örültem ennek, mert így nem sikerült igazán kipróbálni a CPU tudását. 15% tuningot sikerült elérni, ami alap feszültségen is ment az APU-nak. Ez 3.15GHz-es CPU és 696 MHz-es GPU frekvenciát jelentett. Egy jobb alaplappal szerintem meg lehet célozni a 40%-os órajel emelést.

AMD Athlon II X2 és X3

Az Athlon II X2 250 és X3 440 3 GHz-en fut. A fogyasztásuk magasabb, mint a friss jövevényeké. Azonos órajelen az X2 és az új APU-tól teljesítménye nagyjából megegyezik. Az X2 12 ezresbe kerül és az X3-ért is csak 18k HUF-ot kel leszurkolni érte .

Egy 890GM Pro3 R2 került a procik alá. A HD4290 elvileg a leggyorsabb IGP, ami kezembe akadhatott. Sajnos ez a lap sem sikerült tökéletesre. Az Asrock lespórolta a Sideport memóriát és alap esetben csak 500MHz-en jár 700 helyett. Az IGP-t leszámítva nem rossz lap, támogatja a nemsokára érkező Buldózereket is. Ha olcsón akarja valaki megúszni, akkor 13-ért már megvásárolható a legolcsóbb AM3+-os lap, de 17-ért egészen jól felszerelt (AM3+, USB3, DVI, HDMI...) deszka kapható. Persze jó kérdés, hogy érdemes-e készülődni az új AMD procira.

A processzorokat 25%-al tuningoltam, így a gyári 3 helyett 3.75GHz-en futottak az OC beállításoknál. Az IGP-vel, mint említettem nem volt szerencsém. Az alap IGP teszteket 500MHz-es, a tuningoltakat 840MHz-es órajelen futtattam.

Árverseny

Platform szinten érdemes megnézni, hogy mennyiért lehet megvásárolni egy alaplap-CPU párost. Mindegyik párosnál van egy minimum és egy normál ár, ez utóbbi egy jobban felszerelt (digitális hang kimenet, USB3...) lapot jelent.

A minimál ár versenyt az "öreg" X2 250 nyeri, mert már 22 ezresért megvásárolható. A G530 csak 3 ezressel drágább. Az X3 a harmadik (25k), miközben de az A4-3400 alaphangon is 33000 Forintba kerül. A két véglet különbségéért (11k) lehet venni egy DDR2-es HD4650-et, vagy HD6450-et. mindkettő gyorsabb, mint az A4 IGP-je, igaz többetis fogyasztanak.

Ha a jobban felszerelt lapokat nézzük, akkor kicsit csökken a különbség. Egy jobb X2 29, a G530 30 ezresért vásárolható meg. Az CPU-ban lévő IGP esetén "csak" pár további vezetékre és kivezetésre van szükség. Mindezek ellenére egy X3-mal épített gép (35k) még mindig olcsóbb, mint az új APU (39k). Nagyon jó kérdés, hogy megéri-e ezt a felárat. Tudom, hogy most jött csak ki a piacra, de 30%-os többletet fizetni csak az IGP miatt nem tűnik tuti üzletnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.