2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Belépő kategória: Celeron, X2 és A4

Kíváncsi voltam, hogy mit tud az új 1155-ös Celeron. Véletlenül egy A4-3400 is a kezeim közé került.

[ ÚJ TESZT ]

GPU tesztek

A gyárilag tuningolt Gainward GTS450 Golden Sample teljesítménye elég a kisebb monitorokhoz. Nagyjából az HD5750 és 5770 (6750 és 6770) között teljesít. Ma a közép kategória alján helyezkedik el és nagyjából 25k-ért lehet megvenni. A 19 colos monitoroknál jellemző 1440x900-as felbontást választottam ki a játékoknál. A többi beállításnál törekedtem arra, hogy a GPU le legyen terhelve, de ne akadozzon a játék. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy igyekeztem, hogy a minimum fps 30 körül legyen.

A legnagyobb gondot az APU okozta, ugyanis nem fért bele az időbe a GPU-s tesztelés. Sajnos így meg kell elégednetek az Celeron, valamint a régi Athlonok méréseivel. Szerencsére nem tévedek sokat, ha azt mondom, hogy az X2 tudása nagyjából jól mutatja az A4 tudását. Az AMD processzorokat tuningolva is kipróbáltam.

Call of Duty 4

A Modern Warfare alatt a kitűzött leterhelés nem igazán sikerült. Mindent maximumra toltam 4xAA és 16xAF mellett. Az X2 lassabb a Celeronnál, még tuningolva sem tudja utolérni. Az X3 három magja viszont határozottan gyorsabb.

Érdekes, hogy a GTS450 mennyit profitál a gyorsabb processzorból. A GPU terhelési görbékből is jól látszik, hogy nincs tiszta GPU limit, valamint az is, hogy még a tuningolt X3 sem tudja teljesen kihajtani a GTS450-et. A G530-hoz hasonlítva látható, hogy a GPU terhelése sokkal egyenletesebb.

Far Cry 2

A Far Cry második része nem mai darab. DX1ö, HDR, Bloom, fizika és minden más maximumon volt, egyedül az élsimítást tartottam csak 4-en. A Celeron az átlag sebességet nézve gyorsabb az X2-nél, de a három magos Athlonnal már nem bír el. Érdekes, hogy az átlag fps milyen szépen nő a CPU teljesítményével párhuzamosan. A minimum fps-nél viszont már sokkal kisebb a növekedés, ami szép vegyes limitre utal. Ebben a számban az Athlonok jobban teljesítenek a G530-nál. Az alap órajeles X2 csak pár százalékkal, de az X3 OC már több, mint 20%-al gyorsabb.

Bad Company 2

A Bad Company is szépen skálázódott a CPU-val arányosan. Az X2 tuninggal lehagyja a Celeront, de ez el is várható, elvégre több, mint 50%-al magasabb órajelen fut (2.4 vs 3.75GHz). Az X3 ismét egy szinttel feljebb van, amit nem tudnak elérni a kétmagosok. Szemléletes, hogy az X2 átlaga nem éri el az X3 minimum fps-ét. Mindezt úgy, hogy csak egy GTS450 van a gépben.

Crysis 2

A Crysis új részénél csak advanced beállítást mertem használni. Utólag belátom, hogy kicsit bátortalan voltam. A G530 brillírozott. Egyszerűen hihetetlen, hogy jobb eredményt ért el, mint az X3, de az optimalizáció csodákra képes. Vagy mégsem? Az értékelésnél megláthatjátok. Az X3 OC minimum fps értékét érdemes figyelmen kívül hagyni, valami hiba lépett fel a mátrixban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.