2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Belépő kategória: Celeron, X2 és A4

Kíváncsi voltam, hogy mit tud az új 1155-ös Celeron. Véletlenül egy A4-3400 is a kezeim közé került.

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés

Kicsit nehéz értékelni az eredményeket. Ennek egyik oka az, hogy az A4-hez csak rövid ideig fértem hozzá, ezért kimaradt a diszkrét GPU-s tesztekből. Ez mondjuk még nem olyan nagy baj, mert köztudottan az X2 alatt teljesített volna valamivel. A másik ok, hogy az A75-ös alaplap nem igazán támogatta a tuningot, pedig én megpróbáltam mindent. Az alábbi BIOS printscreen (pontosabban screenphoto) a próbálkozás közepén készült. Érdemes kicsit jobban megnézni, mert van két teljesen használhatatlan menüpontja. Teljesen fölösleges a CPU és a GPU szorzót, ugyanis nem állít semmit, csak a CPU-Z-t lehet vele szépen átverni.

Az is jó kérdés, hogy az értékelésnél a CPU-t vagy az IGP-t preferáljam. Talán úgy a legjobb, ha mind a két oldalról összefoglalom a nyújtott teljesítményt, mielőtt véleményt mondanék róluk.

CPU teljesítmény

Ha a desktop alkalmazásokat nézem, akkor többségben voltak a több magot kihasználó programok, de ezek sem skálázódtak azonosan. A Cinebench és a winFF sebessége gyakorlatilag együtt nő a CPU magok számával. A winrar már kevésbé profitál a további magokból.

Az A4-3400 alacsony órajele lehet, hogy jó hatással van a fogyasztásra, de még a régi processzorok is simán lehagyják sebességben. Az A4 tuningját az alaplap korlátozta és miután szétnéztem máshol is belefutottak érdekes dolgokba. Amit a felhasznált lap engedett, csak arra volt elég, hogy az X2 250-et utolérje. A G530 meglepően jól futott, az SB alapoknak és az L3 cache-nek hála az X3-mal végzett egy szinten. Az X3 talán a leginkább kiegyensúlyozott és tuninggal egyértelműen a leggyorsabb. Csak kicsit sokat fogyaszt.

Játékok alatt is hasonló lett a kép. Hiába használtam pont játszható beállításokat, mégis vegyes CPU-GPU limitet tapasztaltam. A mai játékokhoz bizony ezek a belépő szintű processzorok már igencsak határesetek. Az X2 3.75GHz-re tuningolva éri csak el a 2.4GHz-es Celeron teljesítményét, ami nem nagy dicsőség. Az X3 plusz egy magja nagyon jól jön játékok alatt, ismét első lett, ha a fogyasztást nem nézem.

Szertném árnyalni a képet kicsit a Crysis 2 teszttel, ami szerint a G530 olyan gyors, mint az X3. Játék közben mégis az X3-at éreztem kicsit gyorsabbnak. Valahogy folyékonyabbnak tűnt a játékmenet, nem tudom másként megfogalmazni. A FRAPS logokból készítettem egy egyszerű grafikont, ahol jól látható, hogy nem éreztem rosszul. A plusz mag hatása nagyon jól lemérhető azon, hogy a képkockák milyen késleltetéssel követik egymást. Az X2 sokkal gyengébb a másik kettőnél. A Celeron és az X3 átlaga megegyezik, de az X3 késleltetése egyenletesebb, mikro lag mentes. A G530 sokkal nagyobb kilengésekkel hozza ugyanazt az átlag teljesítményt. Sose szabad elfelejteni, hogy az fps kiszámításánál már elve átlagolunk egy adott időintervallumra.

IGP teljesítmény

Az IGP teljesítmény is érdekesen alakult. Az derült ki, hogy a két régebbi program játszható elfogadható butítás mellett az A4-en. Az Intel processzora sokkal gyengébb, de tuningolva elfogadható COD4-hez, esetleg teljesen lebutítva a Far Cry 2-höz. A HD4290 szimplán túl gyenge még ehhez az alacsony felbontáshoz is.

Az IGP-k relatív teljesítményét jobban legjobban a minimum fps-ek aránya mutatja meg. Az igazság az, hogy a minimum fps határozza meg, hogy egy játékkal tudunk-e játszani vagy sem. De nem minden az fps érték, mert a mikrolag legalább ennyire fontos.

A Bad Company 2 elvileg elkocog az APU-n, főként tuningolva. Sajnos megint megcsal a statisztika. A játék rendszeresen meg-meg akad. A játék közepéből vágtam ki 8 másodpercet, ahol kettő ilyen tüske is megfigyelhető. Az A4 IGP-je így bár sokkal erősebb, mint a Celeroné, sajnos még mindig nem hozza el az egy chipes gépet.

Összegzés

Ha valaki olcsón akar gépet venni, akkor nincs könnyű helyzetben és most nem az anyagiakra gondolok. Ha nem akarunk játszani, csak netezgetés vagy Office fog futni a gépen, akkor a régi X2 is megfelel. Egy olcsó 760G-s lappal párosítva most jó áron építhetünk gépet, amit szükség esetén tuningolni is lehet. Az X3 árazása is igen baráti, érdemes megfontolni, egy HD6750-el kiegészítve elfogadható játékra is. A platform ellen szól a fogyasztás. Mellette, hogy AM3+ lapot választva lehet majd Bulldozerre fejleszteni. Az új CPU-ról remélhetőleg 2 héten belül többet lehet majd megtudni.

Árnyalattal kerül többe az új 1155-ös Celeron. Meglepően alacsony a fogyasztása és az ára sincs elszállva. Ha a fogyasztás fontos szempont, akkor csak őt válasszuk. Az alacsony órajele ellenére versenyképes az azonos árú AMD processzorokkal. Az IGP-je mindennapi használatra elég, de játszani kevés. Esetleg egy gyorsabb SB Pentiummal kicsit gyorsabb gépet is építhetünk. Az Intel szinte ezer forintos lépcsőnként lépcsőben kínálja processzorait. Az igazi hátulütője az, hogy a tuningról le kell mondanunk.

Az új két magos APU-ban kicsit csalódtam. A fogyasztása rendben van. A CPU-ja kicsit lassú, de az IGP-je a jövőben elvileg ezt kompenzálni fogja ahol be lehet fogni munkára. A flash gyorsítás az első lépcső, de lassan érkeznek az OpenCL-es programok. Sajnos egyelőre túl van árazva. Ha már APU, akkor inkább egy A6-3500-et választanék valami tuningra alkalmas lappal. Az alacsony órajel miatt valószínűleg nagyon jól tuningolható és a 320 shaderrel sokkal erősebb GPU-val rendelkezik, mint az A4 IGP-je.

Különvélemény

A magánvéleményem biztos, hogy nem fog tetszeni pár embernek. Nem értem a CPU gyártókat.

Az Intel teljesen kiheréli a Celeronokat, amivel nincs gond, de miért nem építi be az erősebb HD 3000-es IGP-jét? A CPU része így is versenyképes az A4-el és az erősebb HD Graphics versenyképesebb lenne.

Az AMD is összeházasíthatná a két magos processzorral 320 shadert. Nem is kellene mellé GPU. Lebutítva bár, de a mai progikkal játszhatnánk 1366x768-as felbontásban. Persze őket megértem, el akarják adni a gyengébb Radeonokat is. Az AMD árazása is érdekes. Értem, hogy elviszik a procik nagy részét a notebook gyártók, de az ár/érték aránya így elég csapnivaló.

Ha választanom kellene a kék éhezőművész és a zöld törpeóriás közül, akkor az előbbit választanám, de játékok alatt hiányolnám az erőt. Ha nem csak ők jöhetnek számításba, akkor a háromfejűt látnám szívesen a gépemben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.