2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A beépített PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Alternatív megoldásom a HTPC és az asztali között

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Mindig is úgy képzeltem, hogy nappaliban a tévét és mindenféle "multimédiát" egy számítógépben fogom egyesíteni. Sokat gondolkodtam, milyen megoldást válasszak, ami relatíve költséghatékony, de mégis kiszolgál minden igényt, amire otthon szükségünk van. Itt a hangsúly az igényen és a praktikusságon van.

Van pár ismerősöm, rokonom és a szüleim is, akik úgy vannak vele, hogy a tévé az otthoni multimédia központja. Ehhez az eszközhöz csatlakoztatnak további perifériákat, mint például asztali DVD lejátszó, média box, esetleg egyéb asztali HD lejátszó, van ahol külön mini hi-fi stb. Plusz van egy számítógép, esetleg notebook amin interneteznek és egyéb számítógéppel kapcsolatos teendőiket végzik.
Nekem viszont ez nem tetszik, soha nem is tetszett. Rengeteg "doboz", készülék a szekrényen, vezetékek tömkelege "kúszik-mászik" ide-oda. Aztán elgondolkodtam, és rájöttem, hogy mindez fölösleges, mert szinte mindent egyesíteni lehet egy HTPC-ben.
Nem látom értelmét minden egyes multimédia egységnek külön asztali megfelelőt vásárolni, amikor egy PC minderre képes egyben.
Ahogy korábban kiemeltem a legfontosabb szempont az egyén / egyének igényei. Mire van egyáltalán szüksége, mi az amit kihasználna. Tehát elsősorban az igényeket kell felsorolni és felmérni.

Nézzük, mire volt nekem szükségem, amikor az egész beépített PC-s mókát kitaláltam.
Elsősorban internet. Információ, levelezés, kapcsolattartás, szórakozás és munka szempontjából. Ezután a film. A filmek minden mennyiségben. Sorozatok és egész estés filmek. Természetesen Divx és HD felbontásban, a feliratozás tökéletes lehetőségei esetleges eredeti nyelvű filmeknél (ezt azért jegyeztem meg külön, mert szüleim Divx-es DVD lejátszója a feliratok kb. felét egyszerűen nem jeleníti meg. Hiába konvertálom más formátumba, próbálkoztam már átírni is egyet, de nem jött össze). TV, valamint lehetőség, hogy bármikor és szinte bármilyen terjedelemben képes legyen műsorokat felvenni a tévéből.
További szempont a munka volt. Ehhez nálam nélkülözhetetlen a Photoshop, Corel Draw, valamint esetenként az Illustrator használata. Hobbi szinten videót is szerkesztek, ezért a Premiere Pro is szükséges. Aztán a zene hallgatásról, online rádiók, mp3, és pár loseless számról nem is beszélve. Valamint értelemszerűen a képek gyors és egyszerű megjelenítése. Persze nem maradhat ki a sorból a játék sem. Igaz ez már csak szórakozás szinten. Szükség van egy kis kikapcsolódásra, ami egyszerű és mégis hatékony. Nálam erre a célra többek közt a PC-s játék tökéletesen megfelel.
Természetesen további szempont, hogy mindezen felsorolt tevékenységek kifogástalan sebességgel gond nélkül, bármikor a rendelkezésemre álljanak.

Ekkor már sok választásom nem volt.

Egyik lehetőség, hogy veszek egy Full HD tévét, és egy Xbox-ot / PS3-at, meg egy Divx-es DvD lejátszót ami képes tévéadást is rögzíteni, meg egy HD médialejátszót. Plusz fogom a jelenlegi számítógépemet, szerzek neki egy asztalt és beüzemelem, mint internetezős, játszós PC.

A másik lehetőség egy HTPC lett volna. Egy doboz, benne a számítógép teljes tudása. Első körben tehát HTPC házat néztem. Ha már kint lesz a szekrényen a tévé mellett, akkor nézzen is ki valahogy. Hát ledöbbentem. 30-40 ezer forinttól kezdődtek azok a fajták, amik tetszettek is. Plusz mini-itx alaplap, és voltaképp egy teljesen új PC-t kellett volna építenem. Jó alternatíva, de jelenleg túl sok plusz költséggel járna.

A harmadik lehetőség az volt, hogy fogom a monitoromat, meg az asztali PC-met és odaállítom a nappaliba, aztán kész. Ez nekem túl egyszerű és túl kevés lett volna. Ha már lesz szép új bútorom, akkor nem fogok egy ronda álló tornyot odarakni mellé, vagy épp rá. Más részről rendes hely se lett volna hozzá.

Ezért aztán a negyedik lehetőséget választottam. Miszerint fogom a mostani (és az adatlapon is látható) PC-met és beépítem a tévés szekrénybe úgy ahogy van az egészet. Szerencsére ~ 1,5 éve vettem egy 28 colos FullHD monitort. Igaz TN paneles, de a célra tökéletesen megfelel. Így tévét se kell vennem. A PC-ben van egy régebbi TV tuner. Az is kifogástalanul működik. Így minden adott volt. A monitor ugyan monitornak nagy, de TV-nek igencsak kicsi. Viszont a szoba elrendezésének és a kis helynek köszönhetően a monitort ~ 2-2,2 méterről nézzük. Így egyáltalán nem vészes. Windowsban pedig az ikonok és betűméret testreszabásával minden tökéletesen olvasható, élvezhető.
A bútort édesapám készítette. Ezért külön köszönet neki! Így nem kevés költséget takarítottunk meg, és nem utolsó sorban lehetőségem volt beleszólni a tervezésbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.