2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A beépített PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Alternatív megoldásom a HTPC és az asztali között

[ ÚJ TESZT ]

A lényeg

Tehát a helyzet a következő:
Adott egy tévés szekrény, ahogy a képeken is látható a földtől 30cm magasságban a falhoz rögzítve. 230x40x45cm-es méretekkel (szélesség, magasság, mélység). A két oldalán 1-1 55cm széles és 30cm magas fiók kapott helyet. Középen pedig egy fix polc. Az egész szekrényen körben 5cm-es keret fut végig. Az ötlet az, hogy a jobb oldali fiók helyére egy komplett PC-t fogok beépíteni.

A munka közel sem volt egyszerű. Mindenre gondolni kellett. A hűtés, a kábelek elhelyezése, a külső kinézet, és nem utolsó sorban a szerelhetőség, szétszedhetőség. Elvégre ha bármi történik azt a gépet nekem egy darab csavarhúzóval szét kell tudnom szedni, nem beszélve a tisztításról. Meg úgy összességében egy komplett ATX-es PC-nek el kellett férnie az adott helyen. Természetesen az adott helyet én adtam meg miután lemértem és megterveztem az elhelyezkedést. Így a belméret 50x30x41cm lett (szélesség, magasság, mélység). A túloldali fiók is pontosan ekkora méretű, így kívülről nézve sincs semmi meglepő, teljesen szimmetrikus. Miután szétkaptam a gépet apró pici darabokra és gondosan lemértem mindent mm pontossággal, fogtam egy ArchiCad nevezetű háztervező programot és az egészet megrajzoltam.
Mivel AutoCadhez nem értek, így maradt a háztervező program, de a célnak bőven megfelelt ez is.

A kezdeti tervek

És az összkép

a dvd meghajtó hamarosan kap egy fa előlapot, de ez még nem készült el

kis Update - immáron látható a takarórács - így sokkal esztétikusabb kinézete lett

Az alaplap elhelyezkedése volt a legnagyobb kérdés. Mivel a hátlapi paneleket (értelemszerűen) szabadon / hozzáférhetően kellett hagyni, ezért nem volt mindegy az állása. Továbbá a hűtés szempontjából is kiemelkedő szerepe volt az alaplapnak (CPU hűtőventilátor állása), na meg ez az alkatrész foglalja el a legnagyobb területet.
A hátsó fal eleve kizárva, mivel az egész szekrény a falra lett szerelve. Így abba az irányba nem nézhetett. A fiókelőt (továbbiakban előlapot) nem akartam ventilátorokkal és venti-rácsokkal elcsúfítani. A baloldal sem megoldás, hiszen ott polc van, a másik oldal pedig túlzottan szem előtt van, plusz nem akartam megtörni a levegő áramlásának irányát 90 fokkal.
Így nem maradt más lehetőség, mint az alaplapot (egy álló PC házhoz képest) 90 fokkal jobbra fordítva a hátfalhoz rögzíteni. A levegőbeáramlás az alsó fenéklapon keresztül történik, majd a fedlapon távozik. Igaz a fedlap is elég látványos felület, viszont a valóságban egyáltalán nem okoz gondot, mivel a fornt hangfalam alsó tartó tányérja javarészben rátakar. Ezért nem rontja az összképet.

Ez viszont felvet egy újabb problémát. A fedlapból nem lóghatnak ki a vezetékek, csak a minimális. Ezért az egész alaplapot - és vele együtt mindent - 7cm-el a fedlap alá terveztem. Így a vezetékeket még a fedlap szintje alatt, a bútor hátuljában el lehet vezetni. A fedlapra megterveztem a gép hátlapi paneljének, valamint a "kilógó" perifériáknak a kontúrvonalát. Ezt egy CNC gép vágta ki a lapból. Ez még így sem túl esztétikus látvány, de mégsem egy nagy lyuk tátong a szekrény tetején. (Itt jegyzem meg, hogy a méretezést kicsit elszúrtam. Pontosabban a először a bal oldalra terveztem a gépet, végül a jobb oldalra került és az újratervezésnél nem vettem figyelembe, hogy fedlapot nem szabadott volna tükrözni, mivel az alaplapot nem tudom háttal fordítva beépíteni : ) , ezért a felső kivágás helyét úgy ahogy volt téglalap alakban ki kellett vágni, majd egy betétlapot berakni amiből már CNC-vel ki lehetett vágni a perifériák és a hátlapi panel helyét)
Ahogy a képeken is látszik, még elég nagy a kavalkád, de hamarosan elkészül egy takarórács, ami majd lefedi azt a sok kábelt, természetesen a ventilátoroknak helyet hagyva.

El is érkeztünk a hűtésig. Az elhelyezésnek köszönhetően a levegőáramlás nincs megtörve. A hűtést alulról 2db CooLink Swif 2-es hydrocsapágyas 12cm-es ventilátor biztosítja. Ellátva 2db fém porszűrőráccsal. A levegő kifújást pedig szintén 2db CooLink Swif 2-es 92mm-es ventilátor biztosítja. Mivel a meleg levegő amúgy is felfelé száll, ezért találtam jó megoldásnak ezt az alulról felfelé történő légkeringetést. Továbbá a gép halkabbá tételének érdekében vettem egy olcsó Cooler Master Hyper TX3-as processzorhűtőt. Azért esett erre a választás, mert aránylag olcsó volt ~ 4.000 forint, és mint LGA775-ös mint pedig 1156-os, valamint AM2-3-as foglalatokhoz is megfelelő. Így ha a későbbiekben esetleg váltanék egy Core i5-re akkor ez a hűtő tökéletes lesz ahhoz is.

A szerelés egy egész napot vett igénybe. Nem szeretem elsietni az ilyen dolgokat. Előre kimértem az alaplapi csavarok helyét a hátfalon. Szerencsére nagyjából pontos voltam. Így az alaplap tökéletesen illeszkedett az előre CNC-vel bejelölt lyukak helyére. Először féltem, hogy az alaplapot rögzítő "alátétes" lemezcsavarok nem fognak majd semmit a fában, de a végén egy fél mm-el kisebb fúróval fúrtam nekik lyukat, így tökéletesen beleszorultak.
Első körben tehát az alaplapot rögzítettem a helyére. Majd a tápegység következett. A rögzítést ilyen esetekben 90 fokban hajlított ("L" alakú) alumínium lemezekkel oldottam meg. Ez sem túl esztétikus, de belül úgysem látszik és a célnak tökéletesen megfelel. Minden ilyet 16mm-s szabványos facsavarral rögzítettem a bútorhoz. Kivéve a ventilátorokat, azok a hozzájuk kapott gumi rögzítővel lettek felszerelve.

Miután a tápegység is a helyére került jött a processzorhűtő, valamint belepróbáltam a videokártyát.
Hát, mit ne mondjak, ez a 9800GTX+ jó nagy darab. Éppen hogy befért. Még szerencse, hogy a tápcsatlakozói az oldalán vannak és nem a végében, mert egyéb esetben már nem fért volna el.
A VGA rögzítésénél derült fény 1-2 mérési hibára. Sajnos a fedlapon elmértem pontosan 1 slot-nyi helyet. Így a VGA és a TV tuner is fedett helyre került. Ezért sajnos dekopírfűrésszel kellett még egy slot helyet vágnom mindegyik mellé. Továbbá a VGA + Tuner rögzítése se lett a legtökéletesebb. Egy keményfa rúd lett rögzítve alulról a fedlaphoz, és ehhez pedig a VGA. Arról nem is beszélve, hogy mivel a PCI (és egyéb) kártyák hátlapja ~ 1cm-rel túllóg az alaplapon, ezért a bútor hátfalából ki kellett vésnem ezt a helyet. Erre gondoltam előre is, de mivel a pontos méretben és elhelyezkedésben nem voltam biztos, ezért utólag véstem ki, mikor már be tudtam jelölni pontosan hova is kerül. PC házakban persze erre van külön hely az alaplapot rögzítő lemezborítás mögött.
A lényeg a lényeg, minden tökéletesen a helyére került és rögzítve lett.

A neheze ezután jött. Ugyanis a 4 ventilátort már nem tudtam az alaplapról vezérelni, ezért kellett egy külön vezérlő hozzá. Az AeroCool Touch 2000-re esett a választás.
Egyszerű, de mégis jó kinézetű forma. A kijelző kikapcsolható (fontos szempont volt) és képes 4 ventit kezelni, plusz van hozzá 4 hőmérő szenzor is.
A panel pontos helyét, ahogy a DVD meghajtóét is a CNC vágta ki az előlapból. Így ezeknek fix helye volt. Sajnos a vezérlőpanelt nem tudtam az előlapra rögzíteni, mivel ez esetben nem lehetett volna levenni az előlapot csak akkor ha előtte kihúzkodok minden kábelt a vezérlőből. Ezt viszont el akartam kerülni.
Viszont rögzített mérethez rögzített tartószerkezet is kell, szintén mm pontosan. Hát ez nem jött össze. : ) Sima fehér bútorlapból vágtam tartókat. Ezeket a már szokásos "L" alakú alu lemezekkel és 'sarokműanyaggal' rögzítettem a szekrényfenékhez. Ezek közé került a vezérlő. Mivel az egyik tartó csak alul lett rögzítve így fent egy kis kilengést, ingadozás biztosított. Erre szükség is volt, mivel nem tudtam mm pontosan felszerelni, ezért amikor az előlapot felteszem a szekrényre a vezérlőt egy kicsit meg kell nyomni egyik irányba, amíg be nem csusszan a helyére. A nehézséget itt leginkább az jelentette, hogy a szekrényen belül kevés volt a hely ahhoz, hogy akkus csavarozóval tudjak dolgozni. Marokcsavarhúzóval meg elég nehéz a tömör fába csavart hajtani.

A DVD meghajtóval már nem ez volt a helyzet. Ott muszáj volt a pontosság. Elvégre (én hülye) csak akkora rést terveztem neki, amin a DVD kiadó tálca még éppen hogy kifér. Végül ezt is sikerült megoldani. Igaz ez már kicsit ekecselős megoldás lett. Alul egy bútorlap darabon ül, oldalt egy ponton le van rögzítve és ki van ékelve! Sajnos időközben elfogytak az alu "L" alakok, és csak egy ponton van rögzítve a meghajtó, ezért nyomás hatására elfordul a tengely körül (ezért kellett az a csúnya ékelés). A bal oldalon viszont a távtartást a DVD oldalába csavarozott csavarokkal hajszál pontosan betudtam állítani. Ott már semmiféle csavarozásra, egyéb rögzítésre nem lett volna lehetőségem. A HDD-k is egy hasonló bútorlapból készült tartón "ülnek".
Mikor minden a helyére került elkezdődhetett a belső kábeldzsungel megszüntetése, illetve elhelyezése. Itt az elsődleges szempont az volt, hogy egyik kábel se törjön meg nagyon és, hogy egyik kábel se keresztezze az áramló levegő útját.
Ez voltaképp sikerült is, ami nagyobb problémát jelentett az a külső kábelek behúzása volt.
Elvégre a monitor mögül a HDMI kábelt a szekrény hátuljában (az erre a célra hagyott 5cm-s résen) kellett befűzni a jobb oldalon lévő számítógéphez. Ehhez fűzőszálat használtam. Továbbá a tápkábel, a hangkábel, a TV kábel, az UTP kábel, és egy hangszórókábelt is itt kellett átfűznöm. Na, hát ez nem volt egyszerű mutatvány, de ez is sikerült.

A következő nehézséget a számítógép vezérlése jelentette.
Sokat gondolkodtam mivel lehetne tökéletesen és egyben kényelmesen megoldani, mindezt kábelek nélkül. Számításba jött univerzális távirányító, és Logitech Mx Air egér is. Az Mx Air jó választás lett volna, de még mindig igen borsos az ára, ezért erről letettem. Billentyűzet azonban mindenképp kellett. Ezért a hagyományos wireless bill + egér kombónál maradtam. De ez se volt olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.
Ugyanis a vezeték nélküli billentyűzetek / egerek (nem a 2,4Ghz-s) adó-vevő része a monitor közelében nem működik. Pontosan nem tudom mi ennek az oka, de ha a vevőt a monitor alá vagy fél méteres körzetébe helyeztem, akkor a billentyűzet még fél méterről is alig akart működni. Ezért muszáj volt, hogy ezt az adóvevőt a szekrény jobb oldalára tegyem. Így a kanapéról ülve is kényelmesen működik a billentyűzet és az egér is.
Természetesen ezeket se akartam szem előtt tudni. Ezért a dohányzóasztalt úgy terveztem (amit szintén édesapám készített, hálás köszönetem), hogy a felső részében egy kis rejtett fiók legyen. Ebben elfér a billentyűzet is és az egér is.

Ezzel össze is állt a teljes multimédia rendszer. Egy régi Samsung házimozim szolgáltatja a hangot. Sima TP-Link routeren keresztül jön az internet. És a beépített PC segítségével tudok netezni, filmet nézni, tévézni, játszani és még dolgozni is.
Plusz költséget egyedül a ventilátorok (plusz 4db + új CPU hűtő, amik egy részét akár ki is hagyhattam volna), a vezérlő (előbbi esetében ez is kihagyható lett volna), és a vezeték nélküli billentyűzet + egér jelentett.
Egyetlen félig megoldott probléma maradt, az pedig az indulás. Úgy terveztem, hogy gép majd mindig hibernálásban marad, és billentyűzetről indítom. Ez otthon, vezetékes billentyűzettel működött is. Viszont valamiért vezeték nélkülivel már nem akar összejönni (igen biosban engedélyeztem a ps/2 és usb-s "ébresztést is, de úgysem működik). Ezért kénytelen voltam a bekapcsoló gombot a fedlapon kivezetni. Különösebben nem rontja az esztétikát, főleg ha majd rákerül a fából készült, szintén pácolt rács. Ettől függetlenül ha valakinek van valami ötlete a megoldásra szívesen várom.

Legnagyobb megdöbbenésemre a hűtés több, mint megfelelőre sikeredett. Bekapcsolva a gépet felvillannak a kijelzők és látszik az eredmény. A CPU az eddigi átlag 40-45 fokos alaphő helyett most 24-28 fokon indul. Terhelés közben sem megy 35 fok fölé. Itt jegyezném meg, hogy az első próba alkalmával még nem volt bekapcsolva a smart Fan (PWM) vezérlés a biosban. Furcsa is volt, hogy meglehetősen hangos a gép. Aztán eszembe jutott, és kiderült, hogy végig 3000-es fordulat fölött pörgött a ventilátor. Igaz, akkor 18(!) fokon indult a proci, és 22-24 fölé nem is ment. Aztán a beállítást követően drámai halkulásnak lettem fültanúja. A VGA ~ 50 fokon indul. Terhelés alatt sem megy 60 fok fölé. Még ez is megfelelő. A winchester 33-37 fokos. Szerintem ez is belefér. A negyedik érzékelő pedig a beltéri hőmérsékletet mutatja. 22-23 fokos átlag szobahőmérséklet mellett 24-25 fok van a szekrény belsejében (természetesen nem a ventik útjába tettem az érzékelőt).
Továbbá említést érdemel még a gép hangja. Ami szó szerint minimális. Annak ellenére, hogy összesen 7db hűtőventilátor dolgozik a gépben! Egyedül a procihűtő hangját lehet kicsit hallani, viszont a Swif 2-es hydrocsapágyas ventilátorok hangját tényleg szinte nem is hallani. A konyhában lévő hűtőgép mikor beindul, na az nagyobb "zajt" csap.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.