2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az SSD kondíciója, tények és tévhitek

Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk, tévhitek és gyakorlati tapasztalatok.

[ ÚJ TESZT ]

Használat és beállítások

Vegyük sorba a napi használatból, és a rossz beállításokból adódó okokat, melyektől nőhet az írási terheltsége az SSD-nknek.

Teljesen természetes, hogy operációs rendszernek használva az SSD-t, a rendszer telepítése és annak frissítése után a vadonatúj meghajtónkon sok írás keletkezik rövid idő alatt. Ez a mennyiség a rendszer fajtájától, és az egyéb felhasználói programok számától függően változó, általában 70-140 GB közötti szokott lenni, de ennél több is lehet. Ilyenkor nem kell megijedni, hogy "még nem is használtam a rendszert, és már ilyen sok írás van rajta", érdemes 1-2 hét múlva, miután már "beállt a rendszer", megnézni a napi írás mennyiséget, és ha akkor is kirívó számokat látunk, akkor elkezdeni kutatni a lehetséges okok után.

Tudnunk kell azt is, hogy a topiban ajánlott CrystalDiskMark sebességmérő program használata is írást generál az SSD-re, ez 3X1000MB -os beállítással kb. 20 GB-ot jelent. Aki sokat tesztel, ne lepődjön meg az írási mennyiség növekedésén. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha még nem is telepítünk naponta új programokat, az oprendszer napi használata (frissítések, letöltések, böngésző használata, háttérfolyamatok) is jár némi írással. A naponta írt mennyiség természetesen függ a felhasználótól is. Ha valaki virtuális gépeket futtat, professzionális grafikai programot használ, videókat vág, esetleg nagyobb fájlokat, videókat (torrent) tölt le az SSD-re, annak nem kell csodálkoznia, ha az átlagosnál (évente 2-6 TB) nagyobb írási mennyiséget lát.

Mivel a fentebb linkelt átfogó elemzésben kielégítő információt kaphatunk azokról a technológiai sajátosságokról, melyek az elhasználódást is érintik, ezért itt én ezeket nem fejteném ki.

Ahhoz, hogy ne terheljük feleslegesen írással az SSD-t, a partícióeltolásnak rendben kell lennie, működnie kell a TRIM szolgáltatásnak és nem szabad töredezettség-mentesíteni az SSD-t.

Az ezekkel kapcsolatos helyes operációs rendszer beállításokról a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? és a Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak! cikkeimben olvashattok, ezért most itt nem írnám le újra.
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a "Hogyan is? " cikkemben elolvasható, hogy melyek azok a beállítások, melyeket teljesen felesleges megtennünk, mert csak feleslegesen lassítanánk vele a rendszerünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.