2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az SSD kondíciója, tények és tévhitek

Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk, tévhitek és gyakorlati tapasztalatok.

[ ÚJ TESZT ]

Egyedi esetek és végszó

Elég ritkán találkozunk a topikban az átlagostól sokkal nagyobb írási terheléssel, és ennek sokszor nehéz kideríteni az okát, de szerencsére vannak a Windowsban erre a célra is eszközök.

Az egyik felhasználó egy Samsung 840-es SSD-n 7 virtuális gépet használt, ezért is lett 55 TB írással "gazdagabb" az SSD másfél év használat alatt. Több mint 2 év használat után 1%-nyi kondícióval, 140 TB írással még mindig működik, de van, hogy lefagy a rendszer és újra kell indítani.

A másik érdekesség az volt, hogy egy ASUS strix tactic pro billentyűzet szoftvere írt 12 nap üzemidő alatt 2,5 TB-ot az SSD-re.

Ez utóbbi eset alkalmával az okot úgy sikerült kideríteni, hogy a Windows feladatkezelő Részletek fülén engedélyezni kellett az I/O írások oszlopát, ezek után már látható volt, hogy melyik folyamat írt az SSD-re, így könnyen kiszűrhető volt a bűnös program.

A másik alkalmazás a Windows Erőforrás-figyelője, mellyel a Lemez fülön szintén nyomon követhetjük az írásokat.

Ha szerencsénk van, akkor ugyanezzel a módszerekkel utánanézhetünk annak is, hogy nem valami vírus-/malware-/spyware-féleség írogat-e folyamatosan az SSD-re, de természetesen erre sokkal jobb megoldás egy megbízható vírusirtó.

Találkoztam egy furcsasággal is a topikban.
Mindkét SSD ugyanolyan típusú, ugyanolyan méretű, azonos firmware van rajtuk, azonos programverzióval vannak diagnosztizálva, csak annyi a különbség, hogy más driver hajtja őket, és más a partíció típusa. Mégis a rájuk írt adatmennyiséget összehasonlítva nincsen arányban az, amit az MWI mutat százalékosan. Én most csak arra tudok gondolni, hogy a gyártó változtatott a vezérlőben, hogy MWI mennyi írás után mit mutasson, de azt is tapasztaltuk, hogy egyes FW frissítések bizonyos számlálókat nullázhatnak (újra indítják), avagy a meglévő FW statisztikák alapján "újrakalkulálják"

Remélem, hogy sokak számára világossá vált, hogy nem kell annyira félteni az SSD-t, mint azt eddig képzelték, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem árt ha az említett cikkekben olvasható beállításokra odafigyelünk, hiszen gondolom mindenki szeretné, hogy minél lassabban használódjon el a meghajtója.

A cikk megírásához észrevételeikkel hozzájárultak topikgazda társaim, Fire/SOUL/CD és Emperor_, ezúton is köszönöm nekik!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.