2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az SSD kondíciója, tények és tévhitek

Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk, tévhitek és gyakorlati tapasztalatok.

[ ÚJ TESZT ]

Diagnosztizálás

Először is lássuk, hogy miképpen tudjuk az SSD-re írt mennyiséget meghatározni.
A topikokban mi két programot szoktunk ajánlani erre a célra, az egyik a már sokak által ismert Hard Disk Sentinel (továbbiakban HDS), egy alapvetően merevlemez monitorozó alkalmazás, de az SSD-k diagnosztizálásában is jeleskedik. A program fejlesztője hdsentinel fórumtárs, aki a Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan topik gazdája is.
Fontos, hogy mindig a program legújabb változatát használjuk, mert a régebbi verziók esetleg nem fogják felismerni az újabb típusú SSD-ket!

(Klikk a képre a nagyobb méretért)

Itt szeretném megjegyezni, hogy a kondíció nem keverendő össze a teljesítménnyel, mely utóbbit a HDS akkor szokott 80%-osnak mutatni, ha nem működik a TRIM szolgáltatás, erről a helyes beállítás résznél részletesebb információk találhatóak.

A másik program egy kifejezetten SSD információs alkalmazás, az SSDOK, melynek fejlesztője a már sokak által ismert fórumtárs, Fire/SOUL/CD.

(Klikk a képre a nagyobb méretért)

Mindkét program az SSD által küldött S.M.A.R.T (Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology - azaz Önellenőrző Értékelő és Hibajelentő Technológia) értékekből számolja az SSD kondíciójának csökkenését. A HDS program S.M.A.R.T fülén ez a Samsungnál a #177 Wear Leveling Count alapján történik, de pl. az Intel SSD-knél a #233 Media Wearout Indicator (továbbiakban MWI), az Adata típusainál pedig a #231 SSD Life Left attribútum utal rá.
Nem árt tudni, hogy egyes típusú SSD-k nem, vagy csak részlegesen képesek S.M.A.R.T adatokat küldeni, így nem is tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak.

Az említett attribútumokat az SSD vezérlője közli, és gyártó által meghatározott (beállított) garantált írás mennyisége alapján az értéket folyamatosan csökkenti, azaz számol visszafelé 100%-tól. Ez a mennyiség típusonként és gyártótól függően teljesen változó, és természetesen szoros összefüggésben van az alkalmazott NAND típusával, és azzal is, hogy milyen csíkszélességgel készültek a cellák, minél kisebbel, annál kevesebb írást képesek elviselni. SLC, MLC, TLC – Mit jelent?
Napjainkban már nem nagyon, vagy csak nagyon drágán kaphatóak az SLC-vel szerelt meghajtók, jelenleg az MLC-s SSD-k az elterjedtebbek, de egyre több gyártó tér át az olcsóbb TLC-re, illetve a Samsung bevezette a 3D V-NAND technológiát, amely többek között a lecsökkent csíkszélesség miatti alacsony írási terhelhetőségen hozott változást.

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha a SSD-nk kondíciója lecsökkent 1%-ra, az nem azt jelenti, hogy már teljesen elhasználódott, csak a gyártó által megadott garantált és beállított írás mennyiségét értük el! Ettől még az SSD tovább használható, mert egyrészt a gyártók is biztonsági tartalékkal dolgoznak, másrészt általában jóval több írást viselnek el, mint a garantált írásmennyiség, erről meggyőződhetünk ebben a tesztben is.

Viszont tudnunk kell, hogy ha az SSD elérte a gyártó által garantált írásmennyiséget, azaz a kondíció 1%-ra csökken, akkor már nem kérhetünk garanciális ügyintézést sem, legalábbis az adatvesztést illetően.

Természetesen ha teljesen elromlott egy meghajtó (és ez általában a vezérlő meghibásodása miatt következik be, nem pedig azért mert túl sok adatot írtunk rá), nem látja a BIOS és egyetlen alaplapban sem működik, akkor lényegtelen, hogy a kondíciónak mennyi az értéke, azt cserélik a garanciaidőn belül.

Az írási terhelhetőséget (TBW azaz Total Bytes Written = összes írott adatmennyiség) egyes gyártók belefoglalják a garanciális feltételekbe, más gyártóknál csak megadnak egy becsült élettartam értéket, vagy napi írási terhelhetőséget. A TBW meghatározása Jedec szabvány szerint történik, de ennek is van több változata, ezért sajnos nem egységes mindegyik gyártónál, illetve fel sem tüntetik, hogy melyik szabványt használták. Pl. a HyperX egyes típusainak (Fury, Savage, Predator PCIe) és a Kingston KC300 adatlapjain olvasható kimagasló TBW értékek szerintem nem összehasonlíthatóak a többi SSD-vel, de legalább leírták, hogy ezeknél a típusoknál a TBW értékét a JESD219A szabványt szerint adják meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.