2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az Nvidia GTX550Ti-ről másképpen

Mire is elég a GF116 chip otthon, játékok alatt?

[ ÚJ TESZT ]

Játékok

A teszteléshez most a következő játékokat használtam fel: Rage, Battlefield 3, Modern Warfare 3, STALKER, Crysis 2, Doom 3, Medal of Honor 2010, METRO 2033, Call of Duty: Black Ops.
Fontos megjegyezni, hogy a STALKER és a Crysis 2 esetében is a játékokhoz kiadott plusz texture pakk feltelepítése után, DX11 alatt mértem ezeket az értékeket!
Ismét nagy lehet a meglepetés a Doom 3 láttán. Szerepeltetésének két oka van. Az egyik, maga az OpenGL, és a kellemes tudat, hogy itt már ténylegesen is Ultra beállításokat használhattam, magas FSAA értékkel. A másik ok az ID Softwareiránti töretlen tiszteletem, melynek jeleként a teszt végén természetesen a Rage is helyet kapott.
Minden játék video-beállításáról is készült egy-egy kép, hogy tiszta legyen, mikor, milyen értékeket adtam meg, ugyanis minden játék más és más, így a videokártya éhsége is. Mint már fentebb említettem, a GTX550Ti nagyon is alkalmas FullHD felbontásban játékra, igaz, ekkor azért már némileg vissza kell venni egy-két feature-ből. Éppen ezért a Doom 3 kivételével, mindenhol a High érték volt az alap, és ebből lehetett finomítani, hol itt, hol ott, így esett meg, hogy volt, ahol a FSAA-t engedélyeztem (eltérő mértékben), volt, ahol nem, volt, ahol az árnyékolást alacsony értékre állítottam, és volt, ahol nem.

Játékok videobeállításánál alkalmazott „engedmények”:

Nem tudom, ki hogy van vele, de annyi többlet-szépséget, finomulást nem okoz az FSAA (teljes képernyős élsimítás), mint amekkora teljesítményveszteségben lesz részünk. Nagyobb hasznát látom a magasabb felbontású textúráknak, az Anisotropic Filteringnek (a látótér síkjához képest, ferdén megjelenő objektumok textúráit élesíti, melyek homályosan jelennek meg, legtöbb esetben 8x érték) vagy akár a Depth of Field (mélységélesség) és Bloom (köznapi nyelven: ragyogás) effekteknek. Legalábbis az én véleményem szerint. Meg kell említenem az árnyékolást is (Shadows), ugyanis ennek alacsony értékre vitele is jelentősen javít a játékteljesítményen. Továbbá, ha csak nem egy kifejezetten lopakodós – bujkálós – ügyességi játékról van szó, akkor hasonló értelmét látom a magas beállításra kapcsolásának, mint az FSAA esetében. Mint látható lesz a képeken, az árnyékolás minőségének lejjebb szorítása egyfelől sokkal jobb játékélményt produkál, továbbá ettől még vannak szép árnyékok is, egyik legjobb példa erre például a STALKER.

Minden játék esetében a FRAPS 3.4.6 programot használtam a képkocka/másodperc érték mérésére, változó játékidővel, ami konkrétan azt jelenti, hogy egy egész pálya lett lemérve, kivéve a Doom 3-at, itt a beépített Benchmark végezte a dolgát. (és egyedül itt más a felbontás: 1280×1024) Az állóképeket pedig az MSI Afterburner 2.1.0. programmal készítettem.

Az alábbi táblázat a mért átlagos FPS értékeket mutatja, melyet a FRAPS program számolt ki ügyesen. Véleményem szerint igen barátságos eredmények születtek, természetesen nem teljesen maximális beállítások mellett, ezt a mérést meghagyom a GTX570 vagy ennél jobb kártyák tulajdonosainak. Fentebb vázoltam, hogy szinte minden játéknál más és más opciókat adtam meg, és ez egyfajta ajánlás is az ilyen kártyákat és i3 processzort használóknak, amivel a legjobb teljesítményt és a leggördülékenyebb játékmenetet lehet elérni!

Innentől kezdve egy halom játék-screenshot-al árasztom el a kedves olvasót. Mindegyik kép bal felső részén látható, hogy a videokártya komponensei éppen milyen értéken álltak a kép elkészültekor. Hogy megfeleljek a képfeltöltési szabályoknak, és azért nagy méretben is láthatóak legyenek a képek, az alap jpg állományok kisméretűben láthatóak, de rájuk kattintva külön lapon/fülön megtekinthetők teljes pompájukban!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • FALLOUT

    "A világvége az emberiség által generált folyamat, nem pedig egy dátum."

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.