2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS U1F Notebook teszt - ZIF HDD

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez egy kis írás a legelső LED kijelzős notebookról, melynek mérete egy netbookkal vetekszik.

[ ÚJ TESZT ]

Második oldal

A fentieknek köszönhetően nekem tökéletes netbook-helyettesítő, és még kicsit az arisztokrata életérzés is jelentkezik a használatában, hiszen ilyen nincs mindenkinek, ez nem a 60.000 Ft-os EEEPC tömegbe tartozik. Természetesen grafikai tudásban már nem veheti fel a versenyt a manapság erősen elterjedőben lévő AMD E350 - ATI HD6310 kombóval, mely remélhetőleg egyik következő gépem alapvető eleme lesz.

A készülékhez a gyári csomagolásban képesek voltak 2 db akkumulátort adni. Az egyik 3 cellás, a másik 6 cellás kivitelben. Üzemidejük 3 és 6 óra. Nekem sajnos csak a kisebb van már meg, de a mai napig hozza a 3 órát. És nem kell levennem a fényerőt, nem kell kikapcsolni a Wifit és a BT-t. Manapság kissé elcsodálkozom, hogy milyen luxuscikkekkel voltak képesek ellátni hajdani drágább gépeiket a gyártók.

3 év aktív használat után a gép nem kopott meg sehol, és nem recseg sehol. Nagyon jól összerakták ezt a készüléket annak idején, tisztességes anyagokból.
A teteje zongoralakk-szerű fényes anyaggal van bevonva, mégsem látszanak meg rajta a karcok, kiváló strapabíró felület. A csuklótámasznál elhelyezett teljes belső rész műbőr borítást kapott, a kezet kellemes ráhelyezni, kiváló hőszigetelő, és szintén karcálló, semmilyen kéznyom, vagy kopás nem látszik rajta.

A gép soha, semmilyen nagyobb hibát nem produkált, de sajnos a HDD hibája őt is elérte, amelyet sürgősen cserélnem kellett. Az eredeti alkatrész egy 100GB kapacitású Toshiba MK1011GAH HDD volt, mely bad sectoros lett. Aki notebookokkal foglalkozik, az tudja, hogy egy notebook HDD a mai méretek mellett csoda, ha 3-4 évet kihúz bármilyen hiba nélkül.

Személy szerint rengeteget foglalkozom garanciális ügyintézéssel. Munkám során megtanultam, hogy ha megbízható működést szeretnénk, akkor nem teszünk notebookba 250GB feletti, asztali gépbe pedig 500GB feletti méretű HDD-t. Lehet a fórumban ellenvetéseket felhozni, de egy kereskedő tudja, hogy a fenti kapacitások felett ömlenek a garanciális kérelmek.
A HDD-k fizikai mérete viszonylag állandó, nem is csoda, ha szerencsétlen bedöglik, hiszen azonos méretbe egyre nagyobb kapacitást zsúfolni, egyre kényszeredettebb megoldásokkal nem kifizetődő hosszú távon.
Itt gondolok főként a rémisztő 1TB-os notebook, és a még rémisztőbb 2-3-4TB-os asztali HDD-kre, informatikusként, és műszaki szakemberként a használatuk rémálomképeket vet fel a jövőbeni bad sectorok millióiról, és csattogó fejek hangos zajáról, elveszett könyvelési adatokról. :)

Ezért is, egy ilyen kis méretű gépbe az 1,8" HDD helyére tudatosan kerestem alkatrészt, lehetőleg a szükségestől nem jóval nagyobb, 160GB, vagy az alatti kapacitással. Ilyen méretű és csatolófelületű alkatrész található egyébként a Macbook Air-ben, és az IPOD-ok döntő többségében is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.