2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS U1F Notebook teszt - ZIF HDD

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez egy kis írás a legelső LED kijelzős notebookról, melynek mérete egy netbookkal vetekszik.

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

Részint érdekes hobbikkal rendelkezem. Rádióamatőrködés és egy pár technikai sport mellett az egyik a számítástechnika, azon belül a különleges notebookok. Ha látok egy ötletes dizájnt, ami párosult egy átgondolt és tartós elektronikai felépítéssel, rögtön rám tör a birtoklási vágy. Kiváltképpen a 17" gamernotikért, és a 12" körüli subnotebookokért rajongok (nem netbook).

Ezért is lehet, hogy második cikkemet egy olyan gépről szeretném megírni, mely új korában rögtön megragadott, de akkoriban abszolút nem engedhettem meg magamnak anyagilag. Ez bővebben kifejtve annyit jelent, hogy a 11,1"-os gépért 2007-ben 500.000 Ft feletti összeget is elkértek, felszereltségtől és kiépítettségtől függően. Mi másról is lehetne szó, mint az ASUS U1F típusú ritka gépéről, amely majdhogynem az ASUS Macbook AIR-je, egy 2008-ban készült saját példányom. :)

Természetesen a fenti árért járt néhány, akkoriban különleges extra szolgáltatás. Amennyiben a forrásaim hitelesek, ez volt a világ első LED-es háttérvilágítású notebookja. Igen, notebookja, hiszen még nem volt elterjedt a netbook kifejezés, egyszerűen csak subnotiként, de legfőképpen "Ultra Mobile Notebokként" került a polcokra.

A fenti megállapítást alátámasztja, hogy akkoriban a gyártók nem dobálták még szemérmetlenül piacra a kibelezett, főként optikai meghajtó nélküli gépeket, az átlag otthoni felhasználókat ezzel alaposan cserbenhagyva. Itt nyilván nem a prohardveres fórumtársakra gondolok, hanem a 23 éves jogászhallgatóra, aki még talán egy "hetes" telepítését véghez tudná vinni LEMEZRŐL.
Bizony ott kellett lenni a gépek mellett az optikának. Így vagy belezsúfolták a 11"-ba (U2F típustárs), vagy USB véggel mellékelték a dobozban. Az ASUS U1F az USB változatot kapta, mégpedig rögtön Blu-Ray olvasási képességekkel.

Az USB ODD megoldásnak is köszönhetőek a gép igen szerény méretbeli adatai:
- A gép vastagsága 18mm, a kijelző vastagsága webkamerával szerelten 5mm,
- Súlya mindössze 0,95kg (egyes források szerint 0,99kg).

Gyakorlatilag a dizájnt tekintve ez majdnem egy első szériás Macbook AIR-hez hasonlít, bár nekem jobban tetszik az ASUS :)

A kis súly okán eleinte szkeptikus voltam, hogy mit is lehet ebből kihozni?

Nos, ezt:
- 11,1" WXGA 1366x768p LED kijelző. Az általa adott kép minősége nagyban veri a mai netbookokét.
- Intel Core(TM)2 Duo U7500 CPU 1,06GHz
- Intel 945GM VGA
- 2,5GB DDR2 RAM (128MB a VGA részére lefoglalva)
- 120GB ZIF ultrakönnyű merevlemez (mindössze 55 gramm!)
- Wifi, 4xUSB, BT 2.0, Gbit Ethernet, VGA, Kártyaolvasó, Webkamera, Expresscard, 56K Modem, Fingerprint, Firewire
- Vegyesen alumínium, magnézium és karbonszálas házikó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.