2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS U1F Notebook teszt - ZIF HDD

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez egy kis írás a legelső LED kijelzős notebookról, melynek mérete egy netbookkal vetekszik.

[ ÚJ TESZT ]

Harmadik oldal

Az első ötletem a ZIF HDD kiváltására régebben kedvelt CF kártyás megoldás volt. Sajnos ez ma már drága választás, és nem a leggyorsabb megoldás. A fenti méretigénynek pedig nem felel meg.
Aki szeretné tudni, miért, olvassa el Dyra kollégám kiváló Notebook vs. CF cikkét!

A második elképzelésem a ZIF SSD vásárlása volt. Kiváló áron találtam Transcend 32GB ZIF SSD-t, mindössze 15.000 Ft körüli áron vásárolhattam volna meg a tárolót. Sajnos a 64GB új ára Magyarországon már 38.000 Ft környékére ugrik fel kiskereskedésben, Hardveraprón, Vaterán pedig igen drágán, 50.000 Ft-ot megközelítően árulják ezeket. Munkámhoz szükséges adataim összmérete viszont sajnos eléri a 60GB-ot, ezért minimum 120GB-os egységre volt szükségem az operációs rendszer plusz igénye miatt. A jó árral, és nagy sebességgel kecsegtető 32GB-os pajtást el kellett felejtenem.

Ekkor szerencsére megjelent egy Hardveraprós hirdetés, ahol nagyon jó áron jutottam teljesen új, bontatlan Samsung merevlemezhez, éppen 120GB kapacitással. Így már egy Samsung HS122JB ketyeg a gépezetben, ebben a méretben a leggyorsabb változatban, 8MB flash memóriával szerelve. S hogy miért különleges? Mert a HDD nagyon halk a fordulatszámából adódóan, megbízható működést garantáló 3600 Rpm-es fordulatú, és gyors. Na ugye, hogy nem egy gyakori állatfajta? :) Aki szeretné tudni, honnan sikerült szert tennem rá, az bizony feleslegesen ír, mert az eladó készlete kiapadt. :)

Itt látható egy rövidke sebességteszt:

Az Én példányomhoz természetesen rettenetes eredeti Vistát mellékeltek, amely jól fut rajta, de a gyorsaság érdekében rengeteg felesleges ASUS Utilityt leirtottam a gépről.

Dióhéjban ennyit tudok írni a kis gépemről. Ha eszembe jut még valami, ígérem, hozzáteszem, a cikk-patchekkel együtt.

A képekért elnézést kérek, mobiltelefonos fényképezésen kívül más lehetőségem nem volt, így döntő többségében Internetes forrásokat használtam fel.

Hamarosan megválok készülékemtől, feltehetőleg egy Sony Vaio Y fogja váltani. Tudom, hogy vannak pár tízezer forinttal olcsóbban a Sonyval egyező kiépítésű gépek, de mint az Asus U1F esetében, itt is fontos lesz számomra a dizájn.
Így hamarosan Hardveraprón láthatjátok a gépet, esetleg akit már most érdekel, az írjon egy privátot.

Kellemes időtöltést, köszönöm, hogy olvastatok! :)

Ez a bemutató az "Egy csipet Hardverapró a Logouton" lehetőség keretében jutott el a címlapra.

A cikkben tárgyalt hardverrel rendelkező, ASUS U1F elkelt itt, a Hardveraprón.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.