2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Android adb backup

Biztonsági mentés rootolás és unlockolás nélkül? Android 4.0 felett van rá ingyenes, egyszerű lehetőség.

[ ÚJ TESZT ]

Mentés haladóknak

Amikor először eddig eljutottam nagyon örültem, hogy milyen jó megoldás, azonban egyből felmerült bennem az igény, hogy nem szeretnék minden alkalmazásomról mentést, de egyesével sem szeretném bepötyögni a package neveiket azoknak, amiről viszont szeretnék, ahogy arra a parancs lehetőséget ad.

Android Backup Extractor

Ekkor kezdtem el keresgélni a neten, és találtam is egy programot, amivel kicsomagolhatjuk a .ab fájlokat, kitörölhetjük belőlük a felesleget, majd újra visszacsomagolhatjuk.

Ehhez az Android Backup Extractor nevű programra lesz szükségünk.
(A program futtatásához szükségünk van Java 7-re. Ennek a telepítését itt most nem részletezem.)

Kicsomagolás

A letöltött zip fájlt csomagoljuk ki, majd ugyanide másoljuk be az elkészült .ab állományunkat.
A kicsomagoláshoz nyissunk innen egy parancssort és adjuk ki a következő parancsot:
java -jar abe.jar unpack backup.ab backup.tar password

Itt természetesen mindenki a saját .ab fájlnevét írja be, a .tar fájl neve tetszőleges, csak a kiterjesztése fontos. Ha adtunk meg jelszót a mentéshez, akkor azt is írjuk a végére a password helyére.

A kicsomagolás végeztével kapunk egy nagyobb állományt, amit azonban már meg tudunk nyitni, ki tudunk csomagolni. Találunk benne egy apps mappát azon belül pedig az appokat találjuk package név szerint bemappázva.
Nincs más dolgunk, mint a felesleges alkalmazások mappáit kitörölni.

Becsomagolás

Ha végeztünk, akkor vissza kell csomagolnunk az egészet egy .ab állománnyá. Ehhez a következő parancsra lesz szükségünk:
java -jar abe.jar pack backup.tar backup_small.ab password

Itt is mindenki használja az általa megadott .tar fájlnevet, utána az .ab állomány neve tetszőleges. Ha szeretnénk adjunk meg egy jelszót a végén.

Az eredményül kapott .ab fájlt az előző oldalon részletezett módon tudjuk visszaállítani.

TC plugin: Android ADB 7.1

Azoknak akinek kényelmetlen ez a sok parancsos módszer, van egy kicsit felhasználóbarátabb gui-s megoldás. Ehhez a Total Commander nevű fájlkezelő alkalmazásra lesz szükségünk. Ezt, a már alapból is nagyon okos és hasznos programot, az Android adb nevű pluginnal tudjuk az Android rendszerhez is még közelebb hozni.

Töltsük le a plugint, majd a TotalCommanderben nyissuk meg a .zip fájlt. Ekkor egyből észreveszi, hogy ez egy plugin és megkérdezi tőlünk, hogy telepítse-e. Válasszuk az igent, majd menjünk a hálózat meghajtóra. Itt kell látnunk egy ADB nevű eszközt. Azt nyissuk meg!

Ha csatlakoztatva van egy Androidos eszköz, akkor annak a szériaszámát láthatjuk. menjünk is ebbe bele! Ekkor kilistázza az eszköz mappaszerkezetét. Minket azonban most a felülről 2., .backup mappa érdekel. Ezt nyissuk meg!

Ekkor a fentihez hasonló ablakot kell látnunk. Itt megtaláljuk az eddig részletezett mentési lehetőségek grafikus megvalósítását. Ami különösen hasznos, hogy a "Backup selected packages" rádiógombot választva bepipálgathatjuk, hogy melyik alkalmazásokról szeretnénk mentést készíteni. Ezzel megspórolva nekünk az előzőekben részletezett kicsomagolás, törlés, visszacsomagolás procedúráját.

Alul a backup gombra kattintva indíthatjuk el a folyamatot, ekkor megadhatjuk a mentés helyét és nevét, majd a telefonon szintén meg kell erősítenünk a mentést, illetve jelszót is itt adhatunk meg, csak úgy mint eddig.

A visszaállítás a restore gombbal történik, majd a mentett állomány betallózása után a készüléken kell ismét megerősíteni a visszaállítást.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.