2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Androidos Office-ok vs. MS Office

Régóta érlelődött bennem a kérdés, hogy androidos office programokkal kiváltható-e a PC-s környezet?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Régóta érlelődött bennem a kérdés, hogy a mai androidos office programokkal kiváltható-e a PC-s környezetben futtatott MS Office programcsomag, azaz lehet-e androidos táblagépen „ugyanúgy” dolgozni, mint PC-n?
A különböző PH-s fórumok visszatérő témája és a személyes kíváncsiságom arra ösztönzött, hogy megnézzem, vajon a munkahelyi office programokkal létrehozott alkalmazások mennyire használhatóak / jeleníthetőek meg androidos táblagépemen.

Még mielőtt valaki MS-pártinak tartana, elmondom, hogy az MS alternatívájaként létrejött OpenOffice-t nagyon kedvelem - igaz még a 2.x verzióban -, rengeteg alkalmazást készítettem és „ültettem át” az exceles megoldásaimból. Tehát: van élet az MS-en túl is, csak… A nagyvállalati környezet adott, nálam ez Windows XP operációs rendszert és a Microsoft Office 2003 programcsomagot jelenti.

A 4.2.2-es Androiddal ellátott Asus MeMO Pad HD 7 tabletem szolgáltatta a kísérleti nyúl szerepét. Ez az idén megjelent gép egy jól „összerakott”, erős „közepes” hardverű tablet, olyan Mátyás király és a szép lány beütéssel (vitt is ajándékot, meg nem is): a tablet négymagos, de mégsem erőmű, szép a kijelzője, de nem retina, 16 GB a háttértár, de kb. 10 GB marad a felhasználónak stb., tehát ideális, "átlagos" tesztalany az androidos office programok futtatására.

A PC-n összehozott prezentációt, és egy elég bonyolult, „többfüles” Excel táblázatot az ingyenes Quickoffice-szal, a szintén ingyenes, és sokak által etalonnak tartott Kingsoft Office-szal, valamint a fizetős OfficeSuite 7.0 Pro programmal nyitottam meg. Mindhárom program szerkeszteni is tudja az Office fájlokat.

Az első tapasztalat igazi, nagy meglepetést nem okozott: a prezentációban beállított animációk, valamint az Excelben gombnyomásra futó makrók nem indultak el: ezek csak a „vágyálmok” kategóriába tartoznak az androidos office programokban. Feltételezhetően az MS – Google licencelési problémák miatt kell lemondani ezekről az „extrákról” Android alatt.

Mivel számomra az érdemi munka lehetősége az androidos office programokban így már elveszett, a továbbiakban a makró és animáció nélküli tabletes megjelenést vizsgáltam csak. Attól, hogy a scriptek nem működnek, még lehet jó bemutatót készíteni és vetíteni tabletről is. (Ugye milyen egyszerű lenne a Miracast kompatibilis tabletről lejátszani a bemutatót, amit a nagy képernyős miracastos televízió jelenítene meg, vagy a Chromecastra felkészített táblázatkezelőből „kilőni” a diagramokat a nagy képernyőre?)

A prezentációnál legalább olyan megjelenést vártam el, mint ami PowerPointból nyomtatott diákon látszik. Az Excel táblázat a PC-s környezetben sem számít „kispályásnak": több mint 10 munkalapot tartalmazó, laponként 1700 adatsort meghaladó, 4715 KB méretű Excel tábla megnyitása volt a feladat az androidos office programoknak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.