2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire V5-131

Kis méretű notebook Intel Celeronnal az alsó árkategóriából. No, de mit várhatunk 70.000 forintért?

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés, vélemény

Az előző oldalon felsoroltam jó pár hibát, amik a felépítéssel kapcsolatosak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az árkategóriában az összes felsorolt dolog közös. Ez köszönhető a teljesen műanyag felépítésnek és a spórolásnak. A legjobban a billentyűzetet fájlalom, mert egyszerűen, kis odafigyeléssel orvosolható lenne. A többi részlet megüti a használható szintet. Az LCD, akár csak a webkamera, hozza azt a szintet, amivel együtt lehet élni.

Ha a belsőségeket nézem, akkor átlagos használatra az IGP és a CPU teljesítménye is bőven elegendő. Az AMD processzoros gépek CPU teljesítményét erősen felülmúlja. IGP-ben gyengébb, de régebbi játékokhoz így is megfelel. A merevlemez mérete elég nagy, de lehetne gyorsabb. A 2 GB memória is éppen elég, ha nem nyitunk meg tucatnyi honlapot egyszerre. A wifi sebességet próbáltam mérni, de az stabil maradt még két betonfalon keresztül is. Még a vastag csúsztatott zsalus fal sem tudott kifogni rajta, a letöltési sebesség stabil 44 Mbit/sec volt, aminél a referencia T430 sem tud többet.

A tesztcélokat értékelve:

- Mekkora a számítási teljesítménye a kis Celeronnak (minek felelhet meg kb.?)?
Az egész gép teljesítménye megfelel egy első szériás Core 2 Duo korabeli gép teljesítményének. Ez elég Excelhez, filmnézéshez, böngésző futtatására.

- Az IGP-től mire lehet számítani (érdemes dual channelbe befektetni pénzt?)?
2006-os játékok gond nélkül futnak, az újabbakat ellenőrizni kell. A dual channel megéri a pénzét, és a mindennapi használatban is érezhető a +2 GB memória.

- Mennyire használható a gép (zaj, fogyasztás akku élettartam...)?
Szerintem megüti az elfogadható szintet, főként ha fontos a mobilitás. Állandó használatra persze érdemesebb egy 14-15-ös gépet választani.

- Megéri a pénzét, vagy olcsó húsnak híg a leve (szubjektív vélemény)?
Nem találtam olcsóbb, új, garanciális gépet. A használható szintet megüti, de nem kompromisszum mentes.

Vélemény

Bevallom őszintén, hogy rosszabbra számítottam. A CPU elég erős, és az IGP is megállja a helyét. Sokkal inkább merném ajánlani, mint egy hasonló árú E1-1200-zal szerelt gépet. Az AMD ugyanis sokkal lassabb CPU-ban. Hiába az erősebb IGP, ha az csak az újabb programoknál jelent előnyt, amihez nem elég az E1 tudása, így a GPU limitet könnyedén CPU limitre cserélhetjük, ráadásul a CPU a mindennapi programoknál is jól jön. Jó példa rá az XCOM, ahol a Celeron gyenge IGP-je mellett is szinte teljes gőzön futott a CPU, rossz belegondolni, hogy mi lenne egy fele sebességű CPU és kétszer gyorsabb IGP mellett.

A kis gépet két dologgal lehet tuningolni. Az olcsóbb megoldás az, ha egy második modullal toldjuk meg a memóriát. Az IGP is sokat gyorsul tőle és a Windows is nagyon meghálálja. A drágábbik egy SSD beszerelése. Sokkal gyorsabbnak érezni a gépet vele. 60 GB-on simán elfér a rendszer és pár apróság is. Az elsőt alapból megvenném, esetleg ha futja rá, akkor rögtön a 4 GB-os modellt céloznám meg, ha biztos lennék benne, hogy 2 x 2 GB-tal szerelik.

Menet közben többször is elgondolkoztam, hogy miért nem készítenek olcsó, kisméretű gépeket a kis Celeronnal. Fogyasztásban összevethető az Atom-Brazos darabokkal, de teljesítményben simán veri őket. Érthető, hogy az AMD menekül az alacsonyabb fogyasztás felé, mert ezt a teljesítményt nem tudja CPU-ban az E szériája talán csak négy maggal, de mint írtam, szerintem GPU limitet CPU limitre cserélünk. Ami CPU-ban összevethető, az már Piledriver alapú, de az meg ritka mint a fehér holló és az ára is magasabb.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.