2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire V5-131

Kis méretű notebook Intel Celeronnal az alsó árkategóriából. No, de mit várhatunk 70.000 forintért?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, hardver

Hirtelen három olyan téma is beesett, ami szerintem érdeklődésre tarthat számot. Az első ezek közül egy olcsó notebook. A notebook megnevezésen egy kis ideig gondolkoztam, végül mégsem írtam netbookot. A külső, a minősége és főként az ára a netbookok közé sorolja. A mérete és a Celeron CPU viszont egy kicsit kilóg a netbookok közül. A választás egyszerűen történt. A legolcsóbb hordozható eszköz volt két év garanciával. Azonos árért még van pár AMD C-70 és E-2100 gép, de azok CPU-ja nem képvisel egy kategóriát a leglassabb Celeronnal sem. Persze IGP-ben erősebbek, de Office alá nem IGP, hanem CPU teljesítmény kell. A beszúrt képek nagyobb méretben is megtekinthető, ha rákattintotok.

Kívül

A notebookot egy kis kartondobozban vettem át, amiben a töltőn, némi papíron kívül még install CD és törlőkendő volt. A CD-t nem használtam, sőt a gyári Linuxot a teszt erejéig letöröltem. A CD azért vicces, mert a gépben nincs DVD meghajtó. A törlőkendő nagyon jó ötlet, de a mérete elégtelen. Szemüveghez viszont tökéletes. A mérete elég filigrán, hála az optikai meghajtó elhagyásának és a 11,6-os kijelzőnek. A súlya hivatalosan 1,5 kg, én nem mértem le.

A gépecskével első látásra semmi bajom nem volt. Másodikra már igen. A metál fekete fedelet mintha direkt arra tervezték volna, hogy begyűjtsön minden lehetséges ujjlenyomatot. Hiába törölgettem, több tucat fényképből válogattam olyat, amin elfogadhatóan néz ki.

A gép alja gyakorlatilag egyetlen lapból áll, ami ha nem is golyóálló, de elmegy. A csatlakozók két oldalon helyezkednek el. Bal oldalon USB, HDMI, majd a szellőző nyílás után VGA és gigabites hálózati csatlakozó található. Ebből a HDMI-nek tetszik, mert egy olcsó kábellel könnyedén lehet csatlakoztatni TV-t vagy monitort.

Jobb oldalon Kensington, táp, két USB eszköz és egy fülhallgató csatlakoztatható. USB3 nincs, de ennyi pénzért nem is vártam. Egy SD kártya slot is van a gép elején, de arról nem készítettem külön képet.

A fedelet felnyitva egy pozitív és egy negatív dolgot említenék meg. Ami jó, az a matt kijelző. Ami rossz, az pedig a billentyűzet. Ez utóbbinál nem értem, hogy miért kellet a kurzormozgató gombok és a nulla méretét csökkenteni. Hasonló kategóriájú Asus gépen is elkövették ezt a hibát. Csak arra tudok gondolni, hogy kizárólag egérrel használják a tervezők, vagy a tesztelőkkel együtt S-es kesztyűt hordanak. Ezeken felül egy webkamera és két hangszóró is helyet kapott. Ez utóbbiak valamilyen érthetetlen logika alapján lefelé sugározzák a hangot. Annyi előnye ennek az elrendezésnek azért van, hogy így nehezebb a narancslevet beleborítani a csipogókba.

A billentyűzetre és a touchpadra kicsit visszatérve, a korlátozott méret és a műanyag felépítés eleve meghatározza azok minőségét. A kategórián belül nem rossz, de senki se várjon Thinkpad szintet. A billentyűk kicsik és az egész kicsit határozatlan nyomáspontú. Ha nem állandó munkára kell, akkor elfogadható. A touchpaddal kevésbé tudtam megbékélni. Ugyan képes több ujjat érzékelni, de a mérete limitált és az integrált gombokat sem nekem találták ki. Nem volt gond vele, a gép telepítésénél nem volt más kéznél, elboldogultam vele, de amikor egy olcsó wireless egérrel toldottam meg a rendszert, rögtön jobban mentek a tesztek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.