2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

BitFenix Recon ventilátorszabályozó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ventilátorszabályozó 5.25"-os helyre kikapcsolható kijelzővel, sok beállítási lehetőséggel, de nem kevés hibával.

[ ÚJ TESZT ]

BitFenix Recon, egy ventilátor szabályozásra alkalmas, érintőképernyős előlapi panel.

ALAP JELLEMZŐK
- Érintőképernyős és szoftveres szabályozás
- 5.25" helyre lehet beépíteni
- 5 darab ventilátort képes vezérelni, a vezérlése 3 pines, de a 4 pines ventilátorokat is rá lehet dugni
- Körülbelül az 5V-12V közötti feszültséget tudja átadni a ventilátoroknak
- Az ára kb. 12e forint
- Hőmérséklet-érzékelő kábelek, mindegyik ventilátorhoz 1 hőmérséklet-érzékelőt lehet beállítani
- A képernyője betekintési szöge nagyon rossz, leginkább csak szemből látszik normálisan

KÜLSŐ
Az 5.25" helyre lehet beépíteni, ahogyan az a képen is látszik, elől csak egy érintőképernyő van.

Hátul pedig így néz ki, ezen a képen nincsenek rajta a panelhez adott összekötő ventilátor kábelek, plusz a pár pótkábel. Mindegyik kábele nagyon hosszú, ezen nem spóroltak.

SZERELÉS
Mivel nagyon rövidek a befele menő oldal lapjai, ezért a panel beszerelése kicsit nehézkes. Az elválasztó részek nem tartják meg, nekünk kell nagy nehezen egyik kézzel a megfelelő helyen tartani, a másikkal pedig csavarozni. Sokkal könnyebb lenne a szerelése, ha az oldallapjai hosszan benyúlnának, mint például egy belső DVD-olvasó.

TELEPÍTÉS
Az áram ellátását egy 12V-os molex csatlakozó adja. Egy szálon 2 csatlakozó van, az egyik anya, a másik apa. Szerintem csak az egyiket kell bedugni. :)

Van egy spéci USB kábel, ezt az alaplapon lévő 9 tűs USB helyre kell bedugni. A kábelen 2 ilyen USB dugó van. Gondolom a második csak a hosszabbítás miatt van rajta, szerintem csak az egyiket kell bedugni. Ezen keresztül irányítható majd szoftveresen.

Hőmérséklet-érzékelő kábelek, ezekhez van egy kis leragasztó is, ami eléggé gyengén ragaszt szerintem. A hőmérséklet-érzékelő kábeleket ne húzzuk ki, mert akkor csak maxon fogja járatni a ventilátorokat. Személy szerint nem sok értelmét látom ezeknek a kábeleknek, max. a CPU-n és a GPU-n lenne értelme, de azokra nem tudjuk rátenni közvetlenül, ráadásul a belső hőmérőjük eleve sokkal pontosabb.

Végül pedig, a ventilátor összekötő kábelek, a panelnál 3 pines csatlakozók vannak, de a kábel másik végei úgy vannak kialakítva, hogy a 4 pines ventilátorokat is rá lehet dugni.

PANEL HARDVERES ÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
A 2 fő mód az Auto és a Manual. Az Autonak nem sok értelme van, egyszerűen a saját kedve szerint beállít egy értéket.

A hőfokot Auto módban is tudjuk állítani. A hőfok kijelzést megnyomni, majd a + vagy a - ikont megnyomva állítani. Ha újra megnyomjuk a villogó hőfok ikont, akkor elmenti a beállított állást.

A C°/F ikonra rányomva egyszerűen változtathatunk a Celsius és a Fahrenheit között.

Ventilátor állítása Manual módban: megnyomjuk a pörgő ventilátor ábrát, miután villog, a +- -szal beállítjuk a kívánt értéket, majd mentéshez rányomunk megint a villogó ventilátor ikonra. A magasabb fokozatot gyorsan be tudja állítani, a lassabb fokozathoz több másodperc is kell. A Manual nem teljesen manuál. Egy-egy beállított értéken valamikor egy picit változtat, például beállítunk 800 RPM-et, de az adott ventilátornál valamiért pár másodperc múlva magától változtat rajta és csak 900 RPM-en fogja használni.

Ezen kívül még vannak az 1, 2, 3, 4, 5 ikonok, ezekkel váltunk a ventilátorok között, plusz a nyomogatás hangját ki-be kapcsoló ikon.

Legvégül pedig, a panel képernyőjét kikapcsoló ikon, ezt sokáig nyomva kell tartani ahhoz, hogy ki tudja kapcsolni a panel képét, a kép bekapcsolásához csak annyi kell, hogy valahol megérintjük az érintőpanelt. Ha ismét bekapcsoljuk a gépet, akkor sajnos nem jegyzi meg, hogy előzőleg kikapcsoltuk.

SZOFTVERES ÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉG
Le kell tölteni hozzá a telepítőt a BitFenix oldaláról. Az irányítási lehetőség egy böngészőben elérhető menüben lesz, ennek az elérési címe http://localhost:9980/htdocs/welcome.html lesz. És így lehetőség nyílik a távolról való irányításra is, vagyis akár idegeneknek is lehetősége lesz túlhevíteni a számítógépünket.
Az oldal csak akkor jön be jól, ha az egér / jobb gomb / futtatás rendszergazdaként lehetőséggel nyitjuk meg a Recon parancsikont. A telepítő mellett, a leírásban van egy cmd parancssoros megoldás, amivel elvileg alapból rendszergazdai jogot kapcsolunk be minden böngészésre, de ezt én nem csináltam meg, mivel nem tűnik biztonságos megoldásnak.

A menüben csak 1, 2, 3, 4, 5 számmal mutatja a ventilátorokat, de, mivel böngésző alapú a menü, így nem nehéz átvariálni egy kicsit a kezelőfelületet a kedvünk szerint, én például a számokat kicseréltem feliratokra, hogy pontosan tudjam, melyik csuszka melyik ventilátort állítja.

Próbáltam a P1, P2 gombokra profilt beállítani. Az átlagos járatra szánt profilt jól betölti, de amikor játékos profilhoz az első hármat maxra állítottam és azt mentettem el P2 gombhoz, azt már nem jól tölti be, pl. 2000 RPM helyett valamiért 1300 RPM-et hoz be. Szóval a profil betöltés nem jól működik.

BIZTONSÁGI JELZÉSEK
Ha például a ventilátorhoz beállítunk 40 fokot és a hőérzékelő többet érzékel ennél, akkor csipog, majd Automatikusan feljebb pörgeti a ventilátort.

Ha a ventilátor érzékelése valami miatt megszűnik, akkor hangosan csipog párat. Ez valószínűleg jól működik, mert az egyik ventilátort menet közben kihúztam, és emiatt csipogott.

ELŐNYÖK
- kikapcsolható képernyő
- szoftveres állítási lehetőség
- riasztás ventilátor leállásakor

HÁTRÁNYOK
- újraindítás után nem jegyzi meg a képernyő kikapcsolt állapotát
- nagyon sokáig kell nyomva tartani a képernyő kikapcsoló gombját
- zavaró hogy egér jobb gomb/futtatás rendszergazdaként lehetőséggel kell megnyitni a parancsikonját
- nem jól működő profil lehetőség
- hibás működést okoz a hőmérsékletérzékelő kábelek kivevése
- nagyon rossz a képernyő betekintési szöge
- néhány ventilátor esetében kevés lehet a minimum 5V feszültség

MIT AJÁNLANÉK?
Egy olyan ventilátorszabályozó lenne a legjobb, ami tudja a DC 0V- 12V-ot, tudja mutatni az RPM-et, ki lehet kapcsolni a ledjét, vagy a monitorját, és ezt meg is jegyzi újraindításnál, van hozzá szoftver is. Én úgy tudom, hogy ilyen ventilátorszabályozó még nem létezik. A legjobb ventilátorszabályozó, ami tudja a DC Output: 0V - 12V-ot és kikapcsolható a monitorja, és van hozzá szoftver is, az a LAMPTRON CM615, Magyarországon nem árulja senki, az ára körülbelül 20-40e forint között lehet. Majdnem ugyanez a megoldás, a nem teljesen kikapcsolható monitorral és szoftver nélkül a LAMPTRON FC TOUCH, körülbelül 20e forint az ára.

Kijelző nélküliek közül talán a BitFenix Hydra Pro a legjobb választás, habár ennél már nincs szoftver és nem láthatjuk az RPM-et, kb. 10e forintért.

Azóta történt

  • A Törperőmű

    A gépépítés szépségei, nehézségei, gondolatok a fejleszthetőségről, szubjektív preferenciák.

Előzmények

  • Ncase M1 mod ELKÉSZÜLT!

    Sikerült szert tennem a címben szereplő házra, így gyorsan vízhűtést tettem bele és kissé moddoltam is.

  • Bitfenix Outlaw

    Egy minőségibb kuckót kerestem, ami jól is hűt, kinézetére nincs panasz, a tetején lehet bekapcsolni, és USB 3.0-ás.

  • BitFenix Prodigy M bemutató

    A nagysikerű Prodigy után a BitFenix bemutatta az M változatot, mely kívülről megegyezik az előddel, belül viszont gyökeresen eltér.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.