2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Passzívan hűtött GTX570 SLI

Így hagytam el a járt utat a járatlanért, hogy passzívan lehűtsek egy i7-es nVIDIA GTX570SLI-t.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Üdvözlök minden érdeklődőt!

A fórumban korábban tett ígéretem szerint, az alábbi írással és a csatolt képekkel mutatnám be az egyedi elrendezésű, teljesen passzív üzemre tervezett GTX 570 SLI PC konfigurációmat, amely 2012. januárja és 2012. szeptembere között, munka mellett és hétvégi pihenés helyett, gépész édesapám hathatós közreműködésével készült el.

A 2013. évi Veletech Moddingversenyre is benevezett gép így néz ki:

A koncepció 2011. végén, egy hosszabb külföldi munka alkalmával született meg a fejemben. Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy a külföldön keresett pénzből a hazatérésem után lecseréljem a ma már őskövületnek számító, 2003-ban vásárolt ABIT IC7-G - Northwood 3,06Ghz - NV6800 csatártriót, ezért esténként millió teszt átolvasásával múlattam az időmet. Talán a kedves olvasó is érezte már azt az izgalmat, amikor a saját álomgépébe válogatja az alkatrészeket: estéről-estére cserélgettem a fejemben lévő listán az alkatrészeket, de mindig volt egy elbukott összehasonlító teszt, negatív kritika, vagy lesújtó komment, ami miatt nem tudtam nyugtázni a végső verziót.

Hetek alatt jöttem rá csak arra, hogy a hiba bennem, és nem az akkori csúcsnak számító vasakban van: engem is elkapott a "modder-betegség". Már én sem tudtam belenyugodni abba, hogy hiába veszem az elérhető legjobb alkatrészeket, a végeredmény akkor is csak egy sablonos, az ATX szabvány által gúzsba kötött PC lesz. Elhatároztam, hogy én is egyedi dolgot fogok készíteni. Eldobtam a több hét alatt összeállított alkatrészlistát, és újból nekifogtam az ötletelésnek.

A nagyjából 3 hónapos tervezési folyamatnak az alábbi stációi voltak:

Már ismertem a "beharisnyázok minden vezetéket a gépben" irányzatot. Minden tisztelet kijár ezeknek a műalkotásoknak, viszont gépész család sarjaként nálam ennél nyersebb, funkcionálisabb dolognak kellett születnie. Sokakhoz hasonlóan én is a csendes (hangtalan) PC elkötelezett híve vagyok, ezért adta magát a kérdés: hogyan lehetne legyőzni, elfűteni több száz wattnyi teljesítményt hangtalanul?

Először körülbelül 20 éjszakát szántam egy egyedi vízhűtés terveinek az összeállítására, de ennek az lett a vége, hogy amikor végül a léghűtés mellett kötöttem ki, már azt sem értettem, hogy tuning tervek nélkül miért szántam egy olyan rendszerre az időmet, ami csepeghet, zizeghet, és jó eséllyel ott lesz majd a végén a ventilátor, ami a hőcserélőn tolja át a hűtőlevegőt, és közben zajt csinál.

Tervezgettem még a lakóházunk falán kívülre szerelt folyadékhűtést, meg üveglap alá, asztalba épített rendszert, aztán ezeket is félredobtam, és 2011. decemberére összeraktam a fejemben egy teljesen passzív, csak a kéményhatás-elv alapján hűtött számítógép terveit, amihez az első alkatrészeket még külföldről kezdtem el megrendelni. 2012. január elsején aztán hazajöttem és édesapámmal közösen - én több, ő kevesebb lelkesedéssel - hozzáfogtunk a gép (az ő szóhasználatában: számológép) építéséhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.