2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A médialejátszótól a HTPC-ig

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Cikkem egy nagy "szakítás" történetét öleli fel, hogy hogyan is estem bűnbe és csábultam el a HTPC irányába.

[ ÚJ TESZT ]

Kodi és egyéb szoftverek

Az összeszerelés után elérkeztünk a HTPC "lelkének" megformálásához, avagy a szoftverekhez. Egyelőre Windows 8.1. rendszerrel lesz az egész elindítva, aztán a későbbiekben meglátjuk, hogy kell-e változtatás ilyen téren. A telepítés simán ment, villámgyorsan felpakolt mindet, viszont az aktuális frissítésekről nem mondható el ugyanez: 2.5 órába telt.

Menet közben kiderült az első dolog, ami nem tetszik a házban: A vas elején, jobb kéz felől található 2 db USB 3.0. port, aminek a kezdetekben nagyon örültem. Sajnos, nem sokáig, ugyanis a vezetéknélküli Rapoo billentyűzet kis USB vevőegységét rádugva szakadozik a jel 3 méter távolságról. Elsőnek azt hittem, hogy a Rapooban van a hiba, de teszteltem egy Logitech eszközzel is, ugyanez a jelenség.

Csak akkor csikarható ki némi kapcsolat, ha jobb oldalról teljesen előre megyek a gépházhoz. Mondanom sem kell, hogy ez nem megoldás, így egy kis USB kábelt dugtam rá oldalra, a másik végébe pedig a Rapoo portot és előre kivezettem. Így már hibátlanul megy a dolog, esztétikailag annyira nem zavaró. A második dolog, ami nem tetszik, hogy nagyon nehezen lehet hozzáférni ezekhez az USB portokhoz a hűtőbordák miatt. Egy nagy kézzel ellátott embernek pedig egyenesen lehetetlen, szenvedés.

Szerettem volna, ha a Windows betöltése után egyből a Kodi fogadna, ezért kipróbáltam több lehetőséget, hogy melyikkel is járhatnék a legjobban. Az OpenELEC itt most nem opció, ezért nem is említem.

- "Hagyományos" megoldás: A Kodi ikonjának az "Indítópult" mappába való helyezése nem hozott nagy sikert. Lassú volt, olykor alig töltött be vagy nyöszörgött valamit a Windows.

- XBMC Starter program: Nem igazán működött, szinte olyan az egész, mint az Indítópult.

- XBMC Launcher: Stabil, gyors, megbízható. Flottul megy minden, 12 másodperc alatt már a Kodiban vagyok. Ő lett a befutó.

Mivel nem szeretem a képmanipuláció semmilyen formáját, így a következő dolgom az volt, hogy az Intel HD grafikus vezérlőpultban minden képjavító funkciót kikapcsoltam, amik a következők voltak:

- Videó >>> színjavítás >>> szabványos színkorrekció és bementi tartomány >>> alkalmazásbeállítások

- Videó >>> képjavítás >>> alapvető fül >>> élesség >>> Egyedi illesztőprogram-beállítások >>> 0
- Videó >>> képjavítás >>> fejlett fül >>> zajcsökkentés >>> Egyedi illesztőprogram-beállítások >>> 0

Videó >>> képméretezés >>> letiltás

Itt lesz egy hátrány (?), amit az összefoglalóban fejtek ki bővebben.

Szoftverek összefoglalva:

1. Windows 8.1.
2. XBMC Launcher
3. Kodi
4. MPC-HC (alternatív lejátszóként, illetve a Kodiba be volt hívva, mint külső eszköz, de számomra nem jön be ez a puritán felület)
5. PowerDVD Ultra (az esetleges BD 3D filmekhez, mivel a Kodi ezt nem kezeli)
6. CAD 8.1. script (a felesleges Windows folyamatokat lövi le)
7. Spotify (szigorúan háttérzenéhez)
8. foobar2000 (szigorúan háttérzenéhez)

Hőmérséklet, fogyasztás 3 óráz üzemidő után, amiből 2 óra filmezés (BD):

Előnyök a Popcorn A400-hoz képest:

- Gyors. A bekapcsolástól számított 12 másodperc múlva a Kodiban száguldozhatunk
- Rendkívül stabil és megbízható. Eddig még egyszer sem fagyott le és akadt meg a rendszer
- A Kodi sokoldalúsága. Rengeteg beállítás, finomhangolás
- A Kodi gyorsabb és folyamatos támogatottsága, fejlesztése
- A Kodi logikus kezelőfelülete, felépítése
- Hang: részletesebb, dinamikusabb, feszesebb, érezhetően nagyobb térhatás
- Kép: hasonló, mint a Popcorn, talán egy hajszállal lehet jobb
- Az "1080i"-s anyagok csont nélküli lejátszása. Ez olykor problémát okozott a Popcornnak, illetve lassan kezelte őket. (vagy pedig kiakasztotta a rendszert)

Hátrányok a Popcorn A400-hoz képest:

- A Kodi sok oldalú beállításainak köszönhetően könnyű elveszni az éterben, vagyis "plug and play-t" kedvelőknek nem ajánlott
- "Sok" idő a rendszer 100%-os összehangolása
- Árban kicsivel több, mint a most kapható 2 db A-410-es lejátszó
- A képi beállítások sokoldalúsága miatt mindenképp kell/szükséges/kötelező kalibrálni a megjelenítőt, mivel sok minden beleszól(hat) a végeredménybe. (erősítő, Intel driver, vetítő, Kodi)

Konklúzió

Az összehasonlításommal azt szerettem volna érzékeltetni, hogy milyen is átváltani egy dedikált médialejátszóról egy saját magunk által megálmodott HTPC-re. Nyilván a költségek szempontjából az utóbbi vas több pénzmagot emésztett fel, viszont élményben sokkal többet nyújt, mint a jó öreg A400-as lejátszó. Bár olcsóbban is kihozható egy jó HTPC, de én szerettem volna kicsit fentebb rakni a mércét. Nálam szigorú szempont volt a mozigép, így a játék, komolyabb sztereó, torrent, NAS és egyéb célok nem játszanak.

4. rész: Kodi tutorial: Lépésről lépésre, érthetően, mindenkinek (hamarosan)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.