2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A médialejátszótól a HTPC-ig

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Cikkem egy nagy "szakítás" történetét öleli fel, hogy hogyan is estem bűnbe és csábultam el a HTPC irányába.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Úgy gondolom, hogy a házimozi területén sincs megállás, éves szinten jelenhetnek (és jelennek is) meg újítások és fejlesztések, amelyek akár kihathatnak a rendszer egészére vagy csupán egy-egy komponensre. Ezek az innovációk nagyban befolyásolják az élményfaktort és persze a pénztárcánkat is. Mielőtt belefognánk az esztelen pénzköltésbe, érdemes tisztázni pár kérdést: Van-e értelme? Mit akarunk elérni? Mi a végső cél? Mikor érdemes váltani?

A véleményem az, hogy minden esetben érdemes végigjárni a szamárlétrát, hogy legyen összehasonlítási alapunk, és hogy fel tudjuk mérni a saját igényeinket. Ilyenkor hamar kudarcba fulladhat a kezdeti lelkesedés. Viszont nem érdemes átesni a ló túloldalára sem, amikor nem szól másról ez a szenvedély, csak a saját magunk „üldözéséről” és az örök elégedetlenségről. Összefoglalva: az arany középút, a lehetőségeinkhez mérten.

A 21. század egyik legnagyobb nehézfegyvere a marketing. Lőni mindenkire, mindenhol. „Adjunk el mindent a leendő vevőnek, még azt is, amit soha nem is fog használni, de mi lesz, ha egyszer, valamikor, talán mégis. Azért nem árt, hogyha mégis van”.

Tény, hogy a médialejátszó az egyik legjobb találmány a házimozi történetében, különösen annak, aki nem szeretne már lemezekkel foglalkozni és vevő a "plug and play" eszközökre. Egyébként is, haladni kell a korral, manapság minden digitálisan megy, egyre kevesebb teret kapnak a materiális dolgok. Teszem hozzá, jogosan. De akkor mire is van szükségünk? Kell-e nekünk az a számos szolgáltatás, amit beletuszkolnak a kiszemelt lejátszóba? Mennyi teret enged a felhasználóknak a gyártó cég és milyen lehetőség van arra, hogy a saját utunkat járjuk?

A médialejátszók olyanok, mint az előre elkészített ételek: Szép, igényes csomagolás, csalogató színek, és ha szerencsénk van, akkor még ízre is bejön. Mindenki ugyanazt kapja, nincs különbség minőségben, viszont egyénileg nem tudunk semmit sem tenni az élmény javításáért, ha mégis, akkor miért vettünk „előre elkészített” terméket? Hol van az individualitás?

A Popcorn A-400-as lejátszó a kategória egyik kiemelkedő zászlóshajósa. Több mint 1 éve használom nagy megelégedettséggel (leváltása ellenére is). Képminőségbeli előnyét a többi lejátszóhoz képest leginkább házimozi vetítőn tudja megmutatni, de már az 55-60”-os FHD TV-n is érdemes bevetni. A kezdeti szoftveres nehézségek után 2014. januárjában kapott egy olyan ráncfelvarrást a lejátszó, amitől megszűntek ezek a gyermekbetegségek, de sajnos jöttek helyette újabbak.

Az első ok a váltásra: XBMC avagy a szoftveres szabadság

Szakmai kíváncsiságomból kifolyólag is régóta motoszkált a fejemben a HTPC gondolta és eszembe jutott, hogy: mi lenne ha? Ebből kifolyólag a legelső tanács: Mielőtt bárki bármibe belekezdene, ismerkedjen meg a HTPC szívét képző szoftverrel, az XBMC-vel (Kodi). Aki egyszer nekiül felfedezni a Kodit, az rövid időn belül ráeszmél arra, hogy mi az, ami hiányzik a médialejátszó szoftveréből. Itt már biztos voltam abban, hogy váltani fogok.

Második ok a váltásra: A materiális szabadság

Mint ahogy írtam már előzőleg, a médialejátszó egy késztermék, abba szoftveresen és hardveresen „büntetlenül” komolyabban belenyúlni nem lehet, általában a jótállás elvesztésével jár. Ezzel szemben a „klasszikus” HTPC építése (mivel itt is vannak "összerakott termékek”) egy az egyben a mi feladatunk. A ház kiválasztásától kezdve, az alaplapon át minden a mi hatáskörünkbe van utalva. Tetszés és ízlés szerint hozatjuk létre az álomgépet.

Határt csak a képzelet szabhat és a bankjegyeink száma. Pl.: egy HTPC ház újonnan 11.000 és 300.000 Ft között mozog, de a határ a csillagos ég. Ráadásul ennek az alkatrésznek a kiválasztása a legnehezebb. (Ezt elsőnek nem hittem el az „öreg” HTPC-s kollégáknak).

A végső cél:

- Stabil, gyors mozigép létrehozása
- Dedikált médialejátszók túlszárnyalása mind hangban és képben.
- Gyorsabb, stabilabb szoftverkörnyezet.
- Fejlesztés

A leendő vas adatai:

Ház: HDPlex H1.S
Táp: HDPlex 250 W Hi-Fi DC ATX
Hálózati töltő: Dell PA-4E 19.5V 6.7A (130W)

Alaplap: Gigabyte GA-B85N
Processzor: Intel® Core™ i3-4330
SSD: Intel® SSD 530 Series
(120GB, 2.5in SATA 6Gb/s, 20nm, MLC

Memória: [Corsair XMS3 — 4GB Dual Channel DDR3 (2x2 GB)]

Opcionális kiegészítő: Rapoo E2700 billentyűzet és touchpad

Android alkalmazás: Yatse

Szoftver: Windows 8.1 Windows 10 + XBMC Kodi+ MPC-HC (eddig)

Kinek ajánlanám:

- Aki valami újra vágyik
- Aki ki akar lépni a médialejátszók által beskatulyázott környezetből
- Akinek vannak egyéni ötletei, elgondolásai
- Aki hajlandó több időt és fáradtságot áldozni az összehangolásra

Első hátrány a Popcorn A400-hoz képest: Az ár. 2 db Popcorn A410 jönne ki belőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.